• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/informer.rs

25.07.2019

08:46

(VIDEO) BUGARI OKREĆU LEĐA AMERICI?! Predsednik Radev stavio veto na ugovor o nabavci F-16! ODMAZDA ZBOG TURSKOG SCENARIJA?!

Balkan

(VIDEO) BUGARI OKREĆU LEĐA AMERICI?! Predsednik Radev stavio veto na ugovor o nabavci F-16! ODMAZDA ZBOG TURSKOG SCENARIJA?!

Podeli vest

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na ratifikaciju ugovora o nabavci F-16 od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 1,26 milijardi dolara, saopštio je „Bugarski nacionalni radio“. Tim ugovorom predviđena je isporuka osam novih lovaca F-16 „Blok 70“, kao i neophodne opreme i naoružanja, uključujući rakete tipa vazduh-vazduh

Radev, inače bivši oficir Ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da žestoki sporovi u Parlamentu Bugarske svedoče o nedovoljnom odobravanju javnosti tog sporazuma.

Kako ocenjuje Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative, veto Rumena Radeva ima veliki politički značaj i predstavlja prvo krupno protivljenje predsednika Bugarske nekoj odluci Vlade. Sa druge strane, kako dodaje, veto ima i ograničenu pravnu snagu.

„Parlament Bugarske može ponovo da glasa o ovom pitanju i ukoliko donese odluku o kupovini američkih aviona bugarski predsednik na to više neće moći da stavi veto, već će sporazum biti potpisan i primenjen. Dakle, u političkom kontekstu ovo jeste važna stvar, ali sa pravno-formalnog stanovišta posmatrano mislim da će Bugarska na kraju ipak kupiti američke avione“, smatra Proroković.

Sagovornik Sputnjika ipak veruje da će gest bugarskog predsednika ostaviti velike posledice na političku scenu te zemlje i njenu dinamiku.

„Pretpostavljam da je prisutno veliko protivljenje bugarske javnosti, tim pre što se videlo protivljenje ne samo desničarskih partija, već i unutar bugarske Socijalističke partije kao druge najveće političke organizacije u toj zemlji. Zbog toga je i Radev preduzeo ovakav korak, jer on ne želi da ide protiv mišljenja javnog mnjenja, niti želi da ide protiv protesta koje opozicija svakodnevno iskazuje. Ovde dakle nije reč samo o tehničkim stvarima koje je on kao bivši pilot naveo kao nedostatke tog sporazuma, nego i o velikom političkom nezadovoljstvu, pa i nekim društvenim gibanjima koja u toj zemlji postoje“, napominje Proroković.

Iako se, dodaje Proroković, kratkoročno ništa epohalno neće desiti, dugoročno je ovo verovatno jedan od prvih koraka u oblikovanju i usmeravanju tog nezadovoljstva koje je u Bugarskoj prilično veliko, ne samo prema predsedniku Vlade Bojku Borisovu, nego čak i prema EU i NATO-u.

„Bugari nisu videli neke velike efekte od članstva u Evropskoj uniji, a od učlanjenja u NATO da i ne govorimo. Rezultati su stalni troškovi i nikakve garancije koje su obećavane početkom 2000. godine kada je trebalo aplicirati za članstvo u NATO-u“, kategoričan je Proroković.

Foto: Tanjug

Rumen Radev

KUBANSKA MISTERIJA! Ameri u panici, njihovim diplomatama neko je PETLJAO PO MOZGOVIMA!

Treba imati na umu, primećuje Proroković, da su članice NATO-a među najznačajnijim i najvećim kupcima američkog naoružanja, a Sjedinjenim Američkim Državama je izuzetno važan svaki ugovor o kupovini.

„Od takvih poslova u velikoj meri zavisi sudbina američkog vojno-industrijskog kompleksa. Zato Amerikanci ne mogu jednostavno da pređu preko ovakvog poteza bugarskog predsednika. Bugarska je za njih važna članica, jer Amerikanci imaju četiri vojne baze na teritoriji te zemlje koje funkcionišu kao eksteritorijalne jedinice. Bugarska je važna i zbog kontrole crnomorskog akvatorija, ali i nekih narednih akcija protiv Rusije, pre svega orijentisanih ka Krimu, kao i zbog održavanja strateške komunikacije sa Gruzijom“, objašnjava Proroković.

Bugarska, dodaje, postaje sve zanimljivija Americi i zbog Redžepa Tajipa Erdogana, jer se Turska otrgla američkoj kontroli i ukoliko Trampova administracija bude želela da preduzme neke korake protiv Erdogana to će raditi pre svega sa teritorije prvih suseda Turske, što Bugarska svakako jeste.

Amerikanci, siguran je Proroković, na neki način moraju da sankcionišu Rumena Radeva zbog uloženog veta.

U ovom trenutku, kako kaže, deluje da će biti reči o preduzimanju nekih poteza političkog karaktera - verovatno će Vašington oštro protestovati, a američki zvaničnici i diplomate u Sofiji će izbegavati susrete sa njim.

„Dalji koraci zavise od toga kako će se cela ova novonastala kriza u Bugarskoj odvijati. Nije tajna da zapadne zemlje, pre svega SAD, nisu bile zadovoljne ni kada je Radev izabran za predsednika Bugarske, jer je označen kao čovek koji simpatiše Rusiju. Oni prema njemu ni do sada nisu imali blagonaklon stav, a tek nakon ovog veta koji je uložio treba očekivati da će se odnos Amerike prema Radevu dodatno pogoršati“, zaključuje Dušan Proroković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija