• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.08.2019

14:39

GDE SU LOGORI, GDE SU SRPSKE SPALJENE KUĆE?! Ustaški film NATOPLJEN LAŽIMA skroz PUK'O! Čak ni Hrvate ne zanima GOTOVINA!

Balkan

GDE SU LOGORI, GDE SU SRPSKE SPALJENE KUĆE?! Ustaški film NATOPLJEN LAŽIMA skroz PUK'O! Čak ni Hrvate ne zanima GOTOVINA!

Podeli vest

Nakon premijere na Pulskom festivalu, gde je dobio utešne nagrade za sporedne uloge i specijalne efekte, film "General" Antuna Vrdoljaka, o životnom putu generala Ante Gotovine, a drugog dana prikazivanja u jednoj zagrebačkoj bioskopskoj dvorani uspeo je da privuče jedva 20-ak gledalaca, piše Portal Novosti

Ovaj nedeljnik konstatuje da je to "mizerno za film koji startuje ambiciozno, s 50-ak svakodnevnih projekcija širom Hrvatske".

Film "General", navodi se, počinje kao jeftina južnoamerička sapunica, nastavlja se kao skupi ratni debakl, a završava, kako kažu, dva i po sata prekasno.

Dramaturgija, dodaje se, kao da je vođena težim oblikom poremećaja pažnje: likovi nasumično iskaču pa netragom nestaju, glas pripovedača iz offa uvodi u radnju da bi zaćutao sve do završnih scena, dijalozi se nižu kao loša zamena za Vrdoljakove istorijsko-političke monologe. 

- Glumci na platnu proživljavaju trenutke velike sreće, duboke tuge i snažnih strasti, ali nije posve jasno zašto: prava šteta što na filmskim festivalima ne postoji nešto poput nagrade za specijalne afekte. Životni put Ante Gotovine pritom je, kao što su kritičari već istakli, pažljivo očišćen od svega onoga što se ne uklapa u sliku bezgrešnog nacionalnog sveca - navode Novosti.

Nema tu, dodaje se, kriminalnih pariskih godina, nema razrađenih porodičnih odnosa, a njegova ljubavnica - i naša poznata novinarka - s generalom je, ako smo dobro shvatili, zatrudnela tehnikom romantičnog poljupca.

Foto: AP/Photo



Potpuno je, naravno, izbrisana i daleko najintrigantnija epizoda: četiri godine bega od haškog suda, kada je čitava država bila talac njegovog skrivanja. 

- Vrdoljakov Gotovina je, sve u svemu, plošna, falsifikovana i neuverljiva karikatura načelno interesantne ličnosti iz novije istorije: sasvim u skladu, uostalom, s mitom koji o njemu vlada. On je strog, ali pravedan. Ratnik, ali i patnik. Heroj, a ne begunac. Žanrovski gledano, ukratko, krećemo se zonom hagiografije - pišu Novosti.

OVAKO SE TO RADI, SRBIJA DA PREUZME KOMŠIJSKI RECEPT! TRI HILJADE EVRA KAZNA za vožnju pod uticajem ALKOHOLA!



Kako Gotovina, tako i domovina: zemlja nastala u ratu bez, navodi se, ijednog zločina s ''hrvatske strane, uz tek nekoliko usputnih ekscesa koji su brzo sankcionisani.

Nema tu sistematske pljačke napuštenih kuća, nema logora, nema nijednog ozleđenog zarobljenika, piše ovaj hrvatski nedeljnik i dodaje da nema, naravno, ni grbova s prvim belim poljem, ni porušenih spomenika, ni ustaških obeležja: ironično, zastavu HOS-a s natpisom ''za dom spremni'' vidimo samo nakratko, u završnim kadrovima, na dokumentarnom snimku zagrebačkog dočeka Gotovine nakon oslobađajuće haaške presude. 

- Te dve tri sekunde neplaniranog prodora stvarnosti dovoljne su, ipak, da na brzinu poruše pomno konstruiranu filmsku kulisu - dodaje se.



A nema, kažu, šta Vrdoljak nije preduzeo da kulisu izgradi. 

Lik generala Janka Bobetka angažovao je kao neku vrstu oficira za vezu s antifašističkom tradicijom: ovaj se priseća kako se nekad borio u partizanima, samo što su u njegovoj verziji hrvatski partizani postojali uglavnom kako bi odbranili lokalne Srbe od fašista, stoji dalje u analizi.

- Da bi im Srbi, evo, danas ovako vratili. A i ti hrvatski Srbi su, opet, delom amnestirani jer ih je zavela Miloševićeva politika, iako se ne propušta prilika da se naglasi koliko su se komunističkim sistemom okoristili - dodaje se i u ukazuje da ovaj film zapravo sve vreme na dva razboja.

- Zadržao bi antifašističku partizansku tradiciju, ali tako da je podredi višim nacionalnim interesima. Prikazao bi ratnu pobedu, ali bez zločina. Želeo bi domoljublje devedesetih, samo bez ustaškog taloga. I valjda baš zato nikoga ne zanima - konstatuju Novosti i ističu da je "premekan za desnicu, nepodnošljivo licemeran za levicu, katastrofalno loš za sve one koji bi samo hteli da vide na ivici gledljivu ratnu epopeju". 

SKANDALOZNO! HRVATI NELEGALNO PRODAVALI SRPSKU IMOVINU! Norvežanin zato tuži Hrvatsku i traži ODŠTETU OD 200 MILIONA EVRA



U analizi se konstatuje da je Vrdoljakov film snimljen isključivo po meri ideološki kodirane i pažljivo sterilizovane službene hrvatske istine o ratu devedesetih. 

- Natopljen lažima, na kraju nam - ako ništa drugo - barem jasno otkriva kakva je ta istina: ravna, neuverljiva i falsifikovana - zaključuju Novosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mate

pre 4 godine

Gen. Gotovina je direktno odgovoran za Oluju, ili kako mi to zovemo, BRE-EXIT. Ne trebaju njemu filmovi da bude najpopularnija ličnost u Hrvata, niti Tušman, Tito, Stepinac, i Radić svi skupa nisu ko on.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija