• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

23.08.2019

12:33

(VIDEO) SEZONA LOVA NA SRBE U USTAŠIJI! Hrvatski mediji tvrde: NAPADA ĆE JOŠ BITI!

Balkan

(VIDEO) SEZONA LOVA NA SRBE U USTAŠIJI! Hrvatski mediji tvrde: NAPADA ĆE JOŠ BITI!

Podeli vest

Sezona lova na Srbe u Hrvatskoj, čije je veliko otvaranje bilo u leto 2017. godine sa širenjem požara u toj zemlji, i dalje traje, a napada će još biti, piše hrvatski portal "Indeks"

U tekstu pod nazivom "Napadi na Srbe su postali svakodnevica u Hrvatskoj" navodi se da se tada sa širenjem požara, koji su počeli u predgrađima Splita izazvani najčešće nepažnjom, piromanijom i nedovoljnim održavanjem terena, počela da širi i desničarska i nacionalistička teorija zavere da su za sve krivi Srbi.

 

 

Bez obzira na objave policije o uzrocima požara, desničarski mediji počeli su sistemski da šire priču o Srbima kao podmetačima požara koji na takav način izražavaju svoju mržnju za sve hrvatsko, a kako je ta propagandna kampanja rasla, tako je postajala sve luđa. 

Bilo je to veliko otvaranje sezone lova na Srbe, koja u Hrvatskoj traje i danas, a simptomatično je da je sve to došlo tek nekoliko meseci nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković raskinuo koaliciju s desničarskim Mostom i novu parlamentarnu većinu napravio sa HNS-om i poslanicima nacionalnih manjina, među njima i troje poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Novi talas mržnje prema Srbima, kako se navodi, ključao je ispod površine još za vreme vlade Zorana Milanovića, koji je nekoliko puta javno pokušao tome da se suprotstavi, ali bez uspeha. Tog leta 2017. godine on je sasvim izbio na površinu, pokazavši da je antisrpska histerija tolika da su hiljade Hrvata spremne, uprkos svim dokazima, da poveruju da Srbi organizovano podmeću požare po Hrvatskoj.

 

 

Zato ne treba da čudi pohod nacionalističke bande po kafićima u sredu, 21. avgusta, uveče u blizini Knina, u kojem je povređeno nekoliko ljudi, čiji je greh isključivo to što su od strane napadača percipirani kao Srbi.

Reč je o gostima koji su u jednom kafiću u opštini Biskupija gledali utakmicu plej ofa Lige prvaka između "Jang bojsa" i "Crvene zvezde".

Komentarišući incident u Kninu, hrvatski premijer Plenković ocenio je da je reč o delu pojedinaca i da to nije izraz klime u društvu. U tekstu se ističe da jesu izraz društvene klime, ali klime koju stvaraju, ne samo oni s ekstremne desnice, nego i niz istaknutih političara iz HDZ-a, njegove stranke. A najsnažnije opravdanje napada na Srbe došlo je od Kolinde Grabar-Kitarović.

Incident u Kninu, kako navodi portal, predstavlja, nažalost, najnoviju manifestaciju antisrpske histerije koja već nekoliko godina vlada u delu hrvatskog društva.

Podseća se da su nedavno u Splitu tako bili napadnuti vaterpolisti "Crvene zvezde", koji su mirno sedeli na Rivi i pili kafu, kada su huligani u organizovanoj akciji, naoružani palicama, napali sportiste i tražili od njih da skinu "Zvezdina" obeležja, a potom ih verbalno i fizički napali. Nekoliko sedmica nakon toga usledio je i napad na sezonske radnike na Braču koji su govorili ekavicom.

U tekstu se navodi da napadi na Srbe i na one za koje misle da su Srbi u Hrvatskoj nisu došli samo iz društvene baze, nego baš obrnuto - napadači čine ono na što ih podstiče politička elita.

Napominje se da je ove godine gradonačelnik Vukovara (HDZ) Ivan Penava na službenim stranicama Grada Vukovara objavio video-snimak s lokalne fudbalske utakmice na kojoj grupa tinejdžera srpske nacionalnosti nije ustala dok se izvodila hrvatska himna. Iako je pravo pitanje čemu izvoditi himnu pre jedne provincijske utakmice, Penava je pokrenuo javnu hajku na mladiće.

Dva dana nakon što je Penava na "Fejsbuku" objavio link sa snimkom s lokalne utakmice, 16. januara ove godine, u večernjim časovima u Vukovaru je napadnut srpski učenik kojem su razbili arkadu i naneli lakše povrede.

Podseća se i da je Milorad Pupovac 2016. godine Kitarovićevoj poslao pismo u kojemu se požalio na rast antisrpskih sentimenata u hrvatskom društvu, na koje mu je ona javno odgovorila da su za napade krivi oni koji su napadnuti jer - provociraju.

PUPOVAC: Napad na Srbe u Kninu nije slučajan

Glavni pokrovitelj takve antisrpske politike, navodi se, je predsednik Grabar-Kitarović, a sekundira joj premijer Plenković svojim falsifikovanjem realnosti.

Jedno je sigurno: napada na Srbe u Hrvatskoj će još biti - dodaje se u tekstu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 4 godine

Zaista trebaju da zovu svoju drzavu "Ustasija", to im bolje odgovara a i ima znacenje za njih. Inace nemaju nikakvu drugu istoriju.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija