• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer

19.09.2019

15:38

NOVA KOLINDINA FAŠISTIČKA SVINJARIJA! OTKRILA SPOMENIK FRATRU, SARADNIKU NACISTA! Građani Korčule zgroženi: Odao je sedmoricu partizana Nemcima koji su ih potom krvnički ubili!

Balkan

NOVA KOLINDINA FAŠISTIČKA SVINJARIJA! OTKRILA SPOMENIK FRATRU, SARADNIKU NACISTA! Građani Korčule zgroženi: Odao je sedmoricu partizana Nemcima koji su ih potom krvnički ubili!

Podeli vest

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se povremeno u prigodnim prilikama zaklinje na antifašističke ustavne vrednosti, otvorila je galeriju nazvanu po saradniku fašističkih okupatora u samostanu Badija, kod Korčule

Prema pisanju portala Indeks, reč je o kvislingu fra Bernardinu Sokolu, koji je neposredno pred oslobođenje grada nemačkim okupatorima prokazao da se na susednom Vrniku kriju sedmorica partizana, a Nemci su ih potom ubili.

O aktivnostima hrvatske predsedice objavljeno je saopštenje na zvaničnoj stranici Pantovčaka, u kojem stoji da je Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala otvaranju umetničke galerije „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na Badiji.

"Galerija nosi ime po fra Bernardinu Sokolu, hrvatskom muzičaru i muzikologu, koji je nevin i bez suda smaknut nakon što su ga iz samostana na Badiji, u noći 28. septembra 1944. godine, odveli partizani", navodi se u saopštenju.

Indeks, međutim, ističe da ovako bezočno iskrivljavanje istorijskih činjenica u ovom saopštenju hrvatske predsednice demantuju svedočenja zabeležena u istorijskim knjigama.

PUPOVAC DIGAO HRVATSKU NA NOGE, ISTINA IH ZABOLELA NAJSTRAŠNIJE! Kolinda, Glavaš, Kosor, Hrg: Mi nismo kao NDH! Pa i niste, vi ste veće zlo!

Navodi se da su Korčulani ogorčeni ovakvim gestom predsednice, koja je na ovaj način istakla značaj "notornog kvislinga".

Korčulani ističu da je kompletan kler, osim Sokola, sarađivao s narodnooslobodilačkim pokretom. Ukazuju na primer da je u samostanu Badija bila smeštena partizanska bolnica, kao i da je časna sestra Manes Karninčić nakon rata primala "partizansku penziju".

Korčulani su, piše portal, zgroženi aktuelnim primerom iskrivljavanja istorije, posebno jer mnogi potomci ubijenih žrtava fašističke okupacije pamte sramnu ulogu fra Sokola.

ŠVAJCARSKI LIST OSUO DRVLJE I KAMENJE NA HRVATSKU: Kolinda se pred izbore šlihta nacionalistima, A TO ŠTO RADI KATOLIČKA CRKVA JE - SRAMOTNO!

Ivo Milat, predsednik udruženja antifašista Grada Korčule, rekao je da je ovaj slučaj još jedna od aktuelnih revizija istorije i to, kako kaže, na jedan jako grub način.

"Dokazano je, kaže, a potvrdilii su i višestruki svedoci, da je fra Sokol počinio ratni zločin i da je izdao Nemcima sedmoricu partizana koji su se skrivali na otočiću, a koje su oni ubili. Da je Sokol izdao te ljude, potvrdila je časna sestra Manes Karninčić, koja je bila u to vreme čuvar Dominikanskog samostana u Korčuli, a sarađivala je sa partizanima, kao i svi drugi sveštenici koji su u to vreme davali podršku narodu protiv nemačkog okupatora", ispričao je Milat.

Opširno opisujući tadašnju situaciju, Milat kaže da, prema Korčulanima, ne zaslužuje spomenik fra Sokol, već ljudi koje je odveo u smrt.

KOLINDA JOŠ NE MOŽE DA SE OTREZNI OD PIJANSTVA! Vulin razmontirao hrvatsku predsednicu!

A što se tiče „muzikologije“ fra Sokola, u njegovoj muzičkoj zbirci pesama „Hrvatsko selo“ svaka pesma ima ne samo svoj crkveno-katolički ton, nego svaku prožima i politička ustaška misao, što se vidi iz stihova kao što je ovaj: "Ante (Pavelić) će doneti Hrvatskoj spas, Hrvat će na svome biti svoj! Dakle, i duhovno i muzički, fra Sokol bio je daleko od čoveka kojem bi iko trebalo da otkriva spomenik, a ponajmanje predsednica jedne republike koja je nastala na tekovinama borbe protiv fašizma", piše Indeks.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Pobogu što ste se nakačili na ženu,pa ona samo veliča svoju naciju,veru što ima pravo,jer ko je nama kriv što mi to ne radimo nego se svađamo večito između nas,i zato nam je kako nam je.Svi su pametniji od nas.

Mica Haubica

pre 4 godine

Ne vidim baš najbolje, Kolinda je valjda ova desno???

ponosan

pre 4 godine

Za neke bolesti ne postoji lek. Ne treba to nas da cudi buduci da je Hrvatska clanica EU i NATO. Glavni vladika u EU je nemacki kancelar a glavni vladika u NATO je americka duboka drzava FED. I Nemacka i Amerika su krive za srpska stradanja u jednakoj meri. Sve sto se desava oko nas a protiv nas rade nam nemacki saveznici iz prvog drugog i ovog naseg gradjanskog rata sa blagoslovog evropskog i americkog vladike. Pa ako vam 3 rata protiv nas nisu dovoljni dokazi da nemamo prijatelje i da je nacionalizam u evropi u ekspanziji, onda nama nema spasa.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija