• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2015

11:33

MALI: BEOGRAD JE IZBEGAO BANKROT, mi smo regionalni centar!

Beograd

MALI: BEOGRAD JE IZBEGAO BANKROT, mi smo regionalni centar!

Podeli vest

Grad Beograd je izbegao bankrot, ali je situacija i dalje "daleko od jednostavne", izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ističući da se u prestonici intenzivno radi na privlačenju investitora i pozicioniranju grada kao političkog, ekonomskog, kulturnog i sportskog centra u regionu


U intervjuu Tanjugu Mali je rekao da je gradska vlast uštedela na mnogim stavkama i da iz tih ušteda vraća kredite koji dospevaju ove i u naredne dve godine. Samo 2015. godine, dodao je, Beograd će vratiti između 70 i 80 miliona evra kredita.

Taj novac se, naveo je, ne vraća iz novih pozajmica, već interno stvorenih ušteda, a rekordni deficit od 20,25 odsto prepolovljen je za samo godinu dana.

Cilj je, kaže, da deficit ove godine bude 6,5 odsto, što bi bio istorijskih uspeh i što bi Beograd stavilo "na put održivog razvoja", jer više nema politike zaduživanja, praznih obećanja i bačenih para.

Samo na PR usluge u javnim preduzećima, rekao je Mali, za godinu dana je ušteđeno 108 milona dinara (oko milion evra), koliko iznose i uštede od prodaje automobila, zbog manjih troškova registracije, goriva, održavanja voznog parka...

Gradonačelnik smatra da će boljoj poziciji grada doprineti i Samit gradonačelnika koji će biti održan 23. aprila, a kojem će prisustvovati i predstavnici EU. 

Skup je, ocenio je Mali, prilika da se ojača regionalna saradnja, a Beograd i Srbija promovišu.

Upitan o beogradskom metrou, Mali je rekao da Grad i Ministarstvo finansija rade na najboljem načinu finansiranja projekta, a da će do kraja godine biti završen predlog.
 

JOŠ 1.000 KOMUNALACA

Mali je najavio i skoro usvajanje izmena Zakona o komunalnoj policiji, koja će omogućiti da do polovine sledeće godine bude zaposleno do 1.000 novih komunalnih policajaca.
Prema rečima gradonačelnika, za grad sa više od dva miliona stanovnika nije dovoljno 300 komunalnih policajaca, koliko ih je trenutno, a ideja je da se dodatnim zapošljavanjem uspostavi bolji komunalni red i da se građani osećaju bezbednije i sigurnije.
U oktobru ili novembru bi, procena je gradonačelnika, prvih 300 komunalnih policajaca moglo da počne da radi.

- Ako usvojimo taj predlog, tokom 2016. godine bi se radio glavni projekat i onda 2017. i 2018. godine bi eventualno krenuli da gradimo prvu liniju metroa - rekao je Mali.

Kada je reč o prevozu u gradu, navodi da se radi Studija brojanja saobraćaja da bi se videlo koliko ima kojih vozila, a kada sve studije budu stavljene "pod jedan krov", što očekuje na jesen, znaće se kako se metro uklapa u integrisani sistem saobraćaja.

Na osnovu toga će, dodao je, biti definisana i prva linija metroa, što se već radi sa partnerima iz Francuske, a na osnovu sporazuma o razumevanju koji je potvrđen prošle godine, kada je francuski premijer Manuel Vals bio u poseti Srbiji.

Komentarišući medijske natpise o novom tarifnom sistemu, ističe da se ne planira povećanje cena, već eventualno uvođenje novih vrsta karata i promena načina zoniranja, što će biti mnogo pravičniji sistem, pogotovo za stanovnike prigradskih opština.

Osim "Beograda na vodi", kao najvećeg projekta na kojem se radi, Mali je rekao da je prioritet realizovanje što većeg broja investicija, što je neophodno za privredni rast i zapošljavanje, odnosno za poboljšanje kvaliteta života ljudi.

Govoreći o velikim projektima, gradonačelnik je izrazio uverenje da će krajem januara 2016. godine Prokop biti potpuno operativan, posle više od 40 godina.

Ističe i da treba rešiti problem upravljanja otpadom, zbog čega će sledeće sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima 52 kompanije koje su zainteresovane da učestvuju u tom projektu.

Tanjug



- Očekujem da ćemo u junu ili julu objaviti tender za strateškog partnera za problem rešavanja deponije Vinča, izgradnju fabrike za reciklažu otpada i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada - rekao je Mali i dodao da je to investicija od oko 250 miliona evra.

On je podsetio i na projekte izgradnje 16 podzemnih garaža i unutrašnjeg magistralnog prstena, na aktivnosti u pronalaženju partnera za javno osvetljenje, a najavio je i da će uskoro biti raspisan javni poziv za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, za čim sledi uređenje Ruzveltove, Ulice 27. marta...

Gradonačelnik je pomenuo i manje investicije koje su, kako je rekao, značajne da bi grad izgledao lepše, pa će ove godine biti rekonstruistano ili obnovljeno 100 parkića, fasada, urbanih trgova...

Očekuje i da će uskoro biti rešena planska dokumentacija u vezi sa saveznim MUP-om u Ulici kneza Miloša i za Hotel "Jugoslaviju", gde investitori desetak godina čekaju na određene dozvole i saglasnosti.

- Mi smo to izvukli iz fioka, stavili na sto i rekli - hajde da vidimo kako možemo da pomognemo da dobijete dozvole i što pre počnete da gradite. Investicije i investitore pokušavamo da guramo napred, jer je to naša obaveza - rekao je on.

Činjenicu da se srpska prestonica sve češće nalazi na listi "must see" destinacija, Mali vidi kao sjajnu vest, podsećajući da je prošle godine Beograd imao rekordan broj noćenja i turista.

Insider



Mali veruje i da je Sajam turizma dobro iskorišćen za promociju grada, i to ne samo kao "city break" destinacije u koju se dolazi za vikend, nego kao mesto novih ideja i mogućnosti.

Gradonačelnik je najavio i dva nova muzička festivala, o kojima nije mogao da otkrije više detalja, jer su pregovori u toku, ali je rekao da će doprineti da se obogati muzička ponuda grada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
predrag

pre 9 godina

Beograd,nikad nije bio u opasnosti , samo je bila medijska kampanja koko doci na vlast u beogradu, uklonite toranj Telenora iznad moje glave , budite musko , a ne kukavice , ne smete nista Telenoru , proci cete gore od demokrata

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set