• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beoinfo

24.07.2015

16:10

UKLONJENI GRAFITI MRŽNJE sa spomenika u Jajincima

Beograd

UKLONJENI GRAFITI MRŽNJE sa spomenika u Jajincima

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas uklanjanju grafita koje su nepoznati počinioci ispisali na spomeniku u memorijalnom kompleksu u Jajincima

Grafite sa porukama mržnje su, u prisustvu Nele Mićović, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i Darka Glavaša, direktora „Beokoma”, uklonili radnici JKP „Gradska čistoća”, a kako se radi o spomeničkom nasleđu pod zaštitom države, čišćenje spomenika obavljeno je uz nadzor stručnjaka ovog zavoda.

Naglasivši da je zaprepašćen vandalizmom u Spomen-parku „Jajinci”, Siniša Mali je kazao da je osećao potrebnim da lično prisustvuje uklanjanju grafita i tako pošalje poruku svima koji ne misle dobro svom gradu.


– Ovo nije i ne može biti poruka Beograđana. Na ovom mestu stradalo je na desetine hiljada ljudi u Drugom svetskom ratu, a Srbija je jedna od zemalja pobednica. Prošle godine smo na velelepan način obeležili 70 godina od oslobođenja Beograda i ja neću dozvoliti da ovakav vandalizam bude slika Beograda. Zatonedobronamernima poručujem: Za poruke mržnje nađite neki drugi grad i neku drugu zemlju, one ovde neće biti dozvoljene – rekao je Siniša Mali.

Promo

 

Podsetivši da ovo nije prvi put da se poruke mržnje ispisuju na mestu Spomen- parka „Jajinci”, gradonačelnik je najavio da će sa Nelom Mićović, direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, razmotriti postavljanje kamera i češće obilaske komunalne policije.

Gradonačelnik je istovremeno zahvalio i televiziji B92 koja je ukazala na ovaj incident, rekavši da je gradska vlast otvorena za saradnju i predloge, kao i da je saradnja u ovakvim pitanjima od izuzetnog značaja za sve Beograđane.

– Moj dolazak je potvrda da se se ovakve stvari neće tolerisati, da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni, a o tome sam i lično razgovarao sa načelnikom beogradske policije. Beograd je otvoren, kosmopolitski i svetski grad i mi nećemo dozvoliti poruke mržnje, simbole fašizma na spomeniku koji je simbol stradanja 80.000 ljudi – naglasio je Siniša Mali.


 

Promo

Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je da je ovakav događaj još jedna opomena da se mora više raditi na edukaciji mladih.

– Mi smo, uz podršku gradonačelnika i cele gradske vlasti, pokrenuli program dodatne edukacije osnovaca i srednjoškolaca, gde im se tokom čitave godine predstavlja i objašnjava suština spomeničkog nasleđa na teritoriji grada. Upravo na mestima kao što je Spomen-park „Jajinci” mi objašnjavamo mladim generacijama da se radi o žrtvama koje su naši preci podneli da bismo mi danas živelu u slobodi. Želim da verujem da je ovaj čin delo neodgovornog pojedinca, ali uvek moramo biti spremni da reagujemo i preduzmemo sve što je u našoj moći da se ovakvi incidenti više nikada ne ponove – kazala je Nela Mićović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set