• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.08.2015

09:39

PRIVATIZACIJA PKB Javni poziv u septembru

Beograd

PRIVATIZACIJA PKB Javni poziv u septembru

Podeli vest

Javni poziv za kupovinu dela zemljišta Poljoprivrednog kombinata Beograd biće raspisan u septembru, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević

Prema njegovim rečima, prodaje se deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond.

On je rekao da je cilj te odluke poboljšanje proizvodnje u PKB, jer Kombinat iz meseca u mesec beleži minus, a privatizacijom dela polkoprivrednog zemljišta PKB proizvodnja će biti efikasnija, saopštio je Beoinfo.

- Izabrani model privatizacije ima za cilj da obezbedi dva efekta: efikasniju poljoprivrednu proizvodnju na delu zemljišta koje je predmet privatizacije i zaštitu gradskog građevinskog zemljišta koje neće biti predmet privatizacije - naveo je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, tim modelom privatizacije eliminišu se "spekulativni" investitori kojima nije cilj da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, već da se kroz privatizaciju dočepaju gradsko - građevinskog zemljišta. 

On kaže da je veliki broj primera privatizacije iz prošlosti, kada su preduzeća kroz model prodaje kapitala kupovali preduzeća, a nakon isteka kontrole ugovora o privatizaciji gasili ta preduzeća i ostajali vlasnici vrednih objekata i građevinskog zemljišta.

- Zato izabran metod privatizacije nije prodaja kapitala već samo dela poljoprivrednog zemllišta sa pripadajućim objektima i stočnim fondom - kaže Milosavljević.

Takođe, dodao je, od Agencije za privatizaciju koja po Zakonu o privatizaciji sprovodi proces privatizacije, zahtevaće se da se u uslovima tendera propiše obaveza zadržavanja kontinuiteta poljoprivredne delatnosti i da se traže velike bankarske i ostale garancije.

Tom privatizacijom, poljoprivrednom proizvodnjom baviće se kompanija čija je delatnost obavljanje poljoprivredne proizvodnje, a ne grad, jer uloga grada je da ima javna i komunalna preduzeća, da se bavi kvalitetom komunalne usluge, a ne poljoprivrednom proizvodnjom, dodao je on.

Pomoćnik gradonačelnika navodi i da se Odlukom o raspodeli neto dobiti javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd, a koja je usvojena na sednici Skupštine grada, pokazano da javni sektor ne mora po automatizmu da produkuje gubitak.

- Razlog za ostvarivanje dobiti jeste to što je Grad Beograd postavio princip da kvalitet obavljanja komunalne delatnosti bude osnova u funkcionisanju javnih preduzeća, ali pored toga uveden je i ekonomski princip, princip ekonomske efikasnosti. Uklonjene su sve nelogičnosti i neracionalna trošenja iz prethodnog perioda, a grad je kontinuirano pratio i kontrolisao funkcionisanje javnih preduzeća. Tako smo sa 633 miliona došli na 4,5 milijardi dinara, koje se prebacuju u gradski budžet - naveo je Milosavljević.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lune

pre 8 godina

Valjda poziv stocarima,dobavljacima,cobanima da se poveca obim proizvodnje,izvoza.." drugarska se pesma ori da nam zivi zivi raaaaad" ?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set