• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo/Informer.rs

17.09.2015

16:35

ZABRANILI ZVEZDU I PARTIZAN U ŠKOLI Tuče učenika zbog klubova

Beograd

ZABRANILI ZVEZDU I PARTIZAN U ŠKOLI Tuče učenika zbog klubova

Podeli vest

U Osnovnoj školi Đorđe Krstić u beogradskom naselju Žarkovo roditeljima i đacima je početkom školske godine preporučeno da se ne nose odevni predmeti, kao ni đački pribor sa obeležjima Crvene Zvezde i Partizana, dva najveća srpska kluba

Školski pedagog Tatjana Ilić Marković objasnila je da je još u maju Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u saglasnosti sa pedagoško-psihiloškom službom doneo odluku o preporuci nenošenja navijačkih dresova i uopšte bilo kog odevnog predmeta, kao i đačkog pribora sa navijačkim obeležjima.

Kako je za Mondo rekao otac dečaka koji pohađa drugi razred u ovoj školi, deci je to pročitano na početku ove školske godine, pa su mnogi bili iznenađeni.

Učiteljica je to pročitala deci na času, a posle sam video i obaveštenje na vratima škole. Bio sam prilično iznenađen, ali, pretpostavljam, da je zbog tih obeležja bilo problema i verovatno sukoba među đacima – ističe ovaj roditelj.

delijeshop

Većina roditelja je saglasna sa ovakvom odlukom.

– Tu odluku je podržala odeljenska zajednica, nastavničko veće, savet roditelja i školski odbor, a potom je ta odluka preporučena i direktoru škole. Pošto je podržana od strane svih relevantnih činilaca, stupila je na snagu početkom ove školske godine – rekla je pedagog Tatjana Ilić Marković.

Objasnila nam je da razlog za ovakvu odluku leži u porastu nasilja u školi i oko škole i to baš zbog “Partizanovih i Zvezdinih navijača.”

- Prošle godine su trojica učenika zadobili teške telesne povrede. Dečak koji je bio četvrti razred je nosio trenerku sa grbom Partizana i zbog toga je pretučen ispred škole. Druga dvojica učenika su pretučeni kod obližnje pekare -  istakla je Ilić Marković.

Ona navodi da su napadačima izrečene teške kazne, ali da je nakon toga moralo da se uradi nešto po pitanju preventive.

- Znate, ti sukobi su se često dešavali. Jednom dečaku koji navija za Zvezdu su isekli duks, drugom koji navija za Partizan su iscepali svesku i pisali ružne poruke. Najgori su osmaci – urezuju grbove, simbole klubova u klupe, lupaju po klupama na času. Teško ih je obuzdati – kaže Ilić Marković.

Prema njenim rečima većina roditelja, a i učenika su oduševljeno prihvatili ovu odluku (o zabrani nošenja navijačkih obeležja), ali ima i onih koji su se bunili.

- Negodovali su baš oni čija su deca najproblematičnija. Niko se nije požalio nadležnima u školi, ali su nam roditelji preneli da su čuli pritužbe i negativne reakcije – kažu u školi.

Kako su nam objasnili u školi , ali i u Ministarstvu prosvete pravila ponašanja u svakoj školi donosi Školski odbor.

Pravila ponašanja škola prilagođava sredini u kojoj se nalazi, uvažavajući ličnost dece, učenika, zaposlenih i roditelja. Učenici, njihovi roditelji i zaposleni dužni su da se pridržavaju pravila ponašanja koje je donela škole –  rekli su nam u resornom ministarstvu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ucenik

pre 8 godina

uaaaaaaa breeeeeee...\nmora da se celicimo kako rade albanska deca pogledajte im svadbe da dodje do rata pobili bi nas ko zeceve.........\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set