• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beoinfo

21.11.2015

10:36

VESIĆ: Rešićemo problem nelegalne gradnje, i to brzo!

Beograd

VESIĆ: Rešićemo problem nelegalne gradnje, i to brzo!

Podeli vest

Beograd, kao najveća lokalna samouprava u Srbiji, spreman je da odmah primeni Zakon o ozakonjenju kako bi se konačno rešio problem većine od oko 230.000 nelegalnih objekata koji su izgrađeni u glavnom gradu, rekao je danas gradski menad Goran Vesić


Kako prenosi Beoinfo, Vesić je dodao da taj Zakon konačno rešava status većine nelegalnih objekata omogućavajući im da postanu legalni ako ispunjavaju zakonske uslove i šalje se jasna poruka da država ubuduće neće tolerisati ni centimetar nelegalne gradnje. 

Pored toga, grad očekuje prihod od ozakonjenja koji će biti uložen u infrastrukturu i javne objekte, kao i povećani prihod od poreza na imovinu pošto će se na ozakonjene objekte sada plaćati porez, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kako bi primena Zakona o ozakonjenju u Beogradu bila efikasna Sekretarijat za legalizaciju će dobiti iz drugih sekretarijata i preduzeća pravnike jer je namera da se predmeti rešavaju brzo i efikasno. 

- U skladu sa obavezom Beograda koju predviđa Zakon, naš Sekretarijat za urbanizam je pripremio predlog Odluke o dozvoljenoj spratnosti po zonama za objekte koji se nalaze u postupku ozakonjenja. Ova odluka će biti usvojena na prvoj narednoj sednici Skupštine grada koja će biti održana do kraja novembra - naveo je gradski menadžer.

Vesić je dodao da će, prema predlogu odluke, grad biti podeljen na četiri zone. 

Prvu zonu će činiti rubna područja gradskih opština i prigradske opštine. Druga zona obuhvata poslovno – trgovačke ulice, a treća zona najuže gradsko jezgro odnosno opštine Stari grad i Savski venac. Četvrtu zonu čine svi ostali delovi gradskih opština koji nisu obuhvaćeni u prve tri zone. 

(FOTO) SANIRANO KLIZIŠTE U RESNIKU Više nema opasnosti za stambene objekte

Vesić: Rekonstrukcija Kalenić pijace na zahtev građana

- Na ovaj način omogućićemo efikasnu primenu Zakona, a zaštitićemo određene gradske zone koji su kulturno i istorijsko jezgro grada - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd će u 2016. godini odvojiti više sredstava za rad inspekcija, posebno građevinske, a grad će biti veoma odlučan da ne toleriše ni centimetar nelegalne gradnje. 

- Radimo na tome da se bolje koordinira i objedini rad sa opštinskim inspekcijama a prema Zakonu o planiranju i izgradnji grad ima pravo da preuzme svaki predmet iz nadležnosti opštinske inspekcije za koji utvrdi da se po njemu ne postupa. Vreme je da u Beogradu, kada je urbanizam u pitanju, posle višedecenijskog haosa zavlada red - naveo je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set