• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

30.11.2015

15:41

VESIĆ: Niži porez za stanovanje u starim objektima!

Beograd

VESIĆ: Niži porez za stanovanje u starim objektima!

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da će povećanjem stope amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, građani koji žive u starijim kućama i stanovima imati niži porez na imovinu u zavisnosti od starosti objekta

Vesić je novinarima u Skupštini Beograda rekao da je Grad uradio ono što je mogao da uradi u okviru postojećeg zakona.

- Mi smo povećali stopu amortizacije sa 0,8 na jedan odsto. To je maksimalna stopa amortizacije. To znači da će oni građani koji žive u starijim kućama imati niži porez na imovinu, u zavisnosti od starosti objekta. To može da ide i do četiri odsto - kazao je Vesić.

On je rekao da će svi građani imati niži porez na imovinu u okviru onoga što je grad mogao da uradi.

- Mnogo je važnije da je grad inicirao promenu Zakona o porezu na imovinu, koji treba da omogući da se poveća broj zona i da se uvedu dodatni kriterijumi kako bi porez na imovinu pratio infrastrukturnu opremljenost - kazao je on i dodao da postoji obećanje da će izmena zakona ući u proceduru do marta 2016. godine.

Vesić je naveo da se insistira na tome da oni koji žive na Dedinju ili Senjaku, a nemaju infrastrukturu, na primer kanalizaciju, ne mogu da plaćaju isti porez kao i oni koji imaju.

On je naveo da su na današnjoj sednici Skupštine grada promenjene neke zone i da je to bio maksimalno što je moglo da se uradi.

- Postoji problem sportskih objekata i objekata kulture koji imaju visoke poreze na imovinu, a ne mogu da ih plate. Dodaćemo još jedan korektiv kada je reč o tim objektima - rekao je gradski menadžer.

Vesić je kazao da će čim budu uradjene izmene Zakona o porezu biti napravljen i Vodič kroz porez na imovinu za građane, kako bi znali koje olakšice mogu da ostvare.

On je kazao da mnogi građani ne znaju da imaju poreske olakšice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikac

pre 8 godina

Ako je ovo porez na imovinu to za čoveka prosečne inteligencije znači da treba da se oporezuje vrednost imovine.A sadašnji zakoni u ovoj oblasti oprezuju imovinu koju vrednost odredi nekakva komisija(po kvadratu ili po aru za zemljište) pa se masovno dešava da vredni objekti plaćaju znatno manje a takoreći bezvredni objekti i objekti koji ne mogu da se prodaju plaćaju višetruko uvećan porez.I ako se žalite na visinu cene po kvadratu ili na cenu po aru za zemljiošte poreska uprava se oglašava nenadležnom i upućeje vas na neke komisije u gradu gde uopšte ne možete da se žalite. Neretko a naročito u prigradskim opštinam ove komisije odredjuju tri do četiri puta veću cenu za kvadrat kao i za ar zemljišta. Takav je slučaj za Malu moštanicu gde mi je za montažnu vikend kuću od 45 KV stara 40 godina i 16,6 ari zemlje glinovače bez prilaznog puta odredili porez od 19000,00 dinara. Po ovom rešenju oni su odredili oko 20,000.00 eura za kuću i isto toliko za zemlju. A realno ovo prvo ne može da s e proda a drugo ako se dobije 1o.ooo eura čovek da bude srećan. Treba uvesti da država mora da otkupi objekat koji oprezuje za 20 % manje ako vlasnik ponudi. E onda bi se realno i tržišno oporezovalo. Ako objekat ne može da se proda onda on nema vrednost i porez treba da bude o. Nadam se da će ovo neko od onih što za ovo primaju platu da pročita . A inače još na stotine premidbi može da se stavi.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set