• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2016

01:44

VELIČANSTVENI VATROMET I PUNA SKADARLIJA: Beograd dočekao pravoslavnu Novu godinu!

Beograd

VELIČANSTVENI VATROMET I PUNA SKADARLIJA: Beograd dočekao pravoslavnu Novu godinu!

Podeli vest

Tradicionalnim vatrometom na Svetosavskom platou ispred hrama Svetog Save tačno u ponoć u Beogradu je obeležen početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Tanjug

Građani su na Svetosavskom platou mogli da se ogreju uz kuvano vino i rakiju.

Tanjug

U prestonici nije bilo dočeka na trgovima, ali je doček organizovan u mnogim restoranima, kafanama i klubovima. 

Tanjug

Jedan od menadžera restorana Tri šešira u Skadarliji, Ljubomir Stanojeviuć rekao je da se u tom restoranu tradicionalno organizuje doček Srpske nove godine.

Tanjug

- U našem restoranu se već 152 godine održava doček Srpske nove godine- rekao je Stanojević.

On je dodao da se Nova godina po Julijalnskom kalenduru slavila i 1940-ih i 1950-ih godina, mada ne na ovakav način.

 

Tanjug


Kako kaže, tada je sve bilo sakriveno, a gosti Tri šešira su imali način da proslave ustajući u ponoć pretvarajući se da se pozdravljaju i odlaze kući, a u stvari su jedni drugima čestitali Novu godinu.

On je naveo da Tri šešira i ove godine organizuje doček sa srpskim tradicionalnim jelima, tako da su se na trpezi našli gibanica, pašteta od duvan čvaraka, užička pršuta, sjenički sir.

Tanjug

Navodeći da je interesovanje bilo manje, on je dodao da su kapaciteti ipak popunjeni.

Julijanski 1. januar je u narodu poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILE

pre 8 godina

Bilo bi bolje manje slavlja ,bacanja para na istrosene pevaljke i vise rada

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set