• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

18.01.2016

18:32

VITEZOVI PROBILI LED: Plivanje za Časni krst održano kod Kule Nebojša

Beograd

VITEZOVI PROBILI LED: Plivanje za Časni krst održano kod Kule Nebojša

Podeli vest

Viteško plivanje za Bogojavljenski krst održano je danas kod Kule Nebojša, a zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović poručio da mu je želja da se ta tradicija plivanja, otpočeta na današnji dan, nastavi i tokom narednih godina istakavši da je poruka praznika širenje mira i ljubavi

Mladenović je istakao da je na današnji veliki praznik, Krstovdan, upravo na ušću Save u Dunav, po prvi put u organizaciji kraljevskog reda vitezova održano plivanje za Časni krst.

- U skladu sa tradicijom koja je obnovljena, pre otprilike dvadesetak godina, na Bogojavljenje se pliva za Časni krst, koje će i sutra biti organizovano na više mesta- rekao je Mladenović, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Tanjug

Navodeći da je upravo danas simbolično otpočeta tradicija plivanja i na Krstovdan, on je istakao da su momci koji su plivali pokazali velikim podvigom svoj viteški duh i to bez takmičenja i natplivavanja.

Prema njegovim rečima, na taj način su podsetili na poruke praznika, a to je sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje.

Tanjug

- Grad Beograd je podržao ovu manifestaciju uz pomoć svojih javnih preduzeća 'Beogradske tvrđave' i 'Beokoma', kao i drugih komunalnih službi koje su omogućile da čitav događaj protekne u najboljem redu", rekao je Mladenović.

Kako je navedeno u saopštenju, dogadaju će prisustvovali i direktor "Beogradske tvrđave" Petar Andrijašević i direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš.

Sa Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja Viteško plivanje za Bogojavljenski krst", održano je  u organizaciji Kraljevskog Reda Vitezova. Na minus tri stepena u ledenoj vodi plivala su devetorica muškaraca, među kojima je bio i pevač Nikola Rokvić.

Ovaj događaj nije bio takmičarskog karaktera, a kako organizatori iz KRV ističu imao je za cilj "povratak istinskog duha" ovog vanvremenskog događaja.

(VIDEO) VITEZOVI I PRINC PLIVAJU ZA KRST: Prvi put kod Kule Nebojša i prvi put na Krstovdan!

ZA KRST ČASNI: Bogojavljenska trka i ove godine na Zemunskom keju!

BOG SE JAVI: Sutra je Bogojavljenje, širom Srbije pliva se za Časni krst!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set