• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.03.2016

17:29

VESIĆ: Vode su naše bogastvo, ali se mi prema njima loše odnosimo!

Beograd

VESIĆ: Vode su naše bogastvo, ali se mi prema njima loše odnosimo!

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da su vode bogatstvo Srbije i veoma važan resurs, ali da Srbija ima problem sa odnosom prema tom bogatstvu

On je na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana voda u Skupštini Beograda, kazao da će u narednim decenijama vode postati resurs važniji od gasa i nafte, zbog čega se mora voditi računa o njima.

Vesić je podsetio da Beograd ima 186 vodotokova, 12 jezera, značajan broj podzemnih voda, ali da se one ne koriste dovoljno.

- I ono što koristimo, ne koristimo na pravi način. Naša voda je više nego kvalitetna, bolja od mnogih flaširanih voda, ali sva kanalizacija se izliva u naše reke, što je nedopustivo i što moramo da ispravimo - rekao je Vesić.

Zbog toga je grad Beograd krajem 2015. godine doneo odluku o izgradnji kanalizacije u opštinama u kojima ona ne postoji, rekao je Vesić i dodao da će taj projekat koštati 700 miliona evra, a biće završen za 10 godina.

Tim planom predvidjena je i izgradnja fabrika i postrojenja za preradu i pročišćavanje otpadnih voda, koji će koštati oko 300 miliona evra.

- Ako sve bude kako treba, za 10 godina moći ćemo da kažemo da preradjujemo otpadne vode i da ne zagadjujemo svoje reke. To je najvažnija poruka danas - rekao je Vesić.

POSLOVNI CENTAR Vesić obišao kompaniju koja je najveći investitor nekretnina u Beogradu!

Prema njegovim rečima, posebna pažnja bi trebalo da se posveti podzemnim vodama, koje se ne koriste dovoljno, iako su mnoge od njih termalne.

S druge strane, vode mogu da naprave i veliku štetu, smatra Vesić.

- Naše najveće prirodne nepogode su bujične poplave, budući da mali potoci narastu za krako vreme u reke koje nose sve pred sobom i sa tim moramo da se nosimo. Priroda nas je nekoliko puta upozorila na to i ozbiljno ćemo se pozabaviti time - rekao je Vesić.

Zbog toga je uradjen Plan regulacije svih bujičnih vodotokova na teritotiji Beograda, a za nekoliko nedelja biće otvoren tender za uredjenje Topčiderke i svih drugih reka, najavio je gradski menadžer. 

- Moramo biti spremni na klimatske promene. Grad Beograd je nedavno usvojio plan adaptacije na klimatske promene i po tome smo prvi grad u ovom delu Evrope. Moramo biti spremni na te promene jer one utiču na nas - na privredu, ponašanje, saobraćaj, na život - rekao je Vesić.

Na skupu su predstavljeni "Plan razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema do 2025 godine" i "Katastar vodnih pojava i objekata na teritoriji Beograda".

Ovi dokumenti u sebi sadrže važne podatke o svakoj gradskoj opštini, a pre svega podatke o hemijskom sastavu vode u svim beogradskim oštinama i hidrogeološke karte.

Na skupu su govorili i tehnički direktor "Beogradvoda" Vladimir Batalović i gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Svetski dan voda obeležava se širom sveta kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog ekološkog datuma. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bogati

pre 8 godina

Jes vala toliko smo bogati malo malo pa se preliva kolko ima.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set