• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2016

06:52

HRVATI LENŠTINE! Neće da rade, treba im 42.000 sezonaca!

Beograd

HRVATI LENŠTINE! Neće da rade, treba im 42.000 sezonaca!

Podeli vest

Hrvatska privreda suočava se sa velikim problemom - nedostatkom sezonskih radnika. Ove godine toj državi će biti potrebno i do 42.000 sezonaca

 




Hrvatski "Poslovni dnevnik" navodi da trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u delatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja februara upucćeni su vecći zahtevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000 sezonaca od prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje vec?a i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

- U ovom trenutku uprkos trudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zainteresovanih za posao je bilo svega deset odsto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresovan ni da čuje uslove zaposlenja - rečeno je na sastanku ministarke rada i penzionog sistema Nade Šikić i Antona Klimana, ministar turizma zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) u prostorijama Ministarstva rada i penzionog sistema.

"Poslovni dnevnik" prenosi da se u saopštenju Hrvatske udruženja poslodavaca zaključuje da "ukoliko se ne bi donele operativne mere koje su u ovom trenutku neophodne onda cće svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 7 godina

pa imaju drugove siptare sposobni za sladoled,burek,drogu postace i turisti zvalavi !

stefke

pre 7 godina

Nema lepseg prizora nego kada u krvatsku nagrnu cesi, slovaci i poljaci sa vrecama za spavanje ili kamperima iz slovenije i ponesu svoje limenke i svoje pice. Tak je krasno gledati siptarske poslasticare i kvazi ugostitelje kako ocajnicki pizde da im je jos jedna sezona otisla u qra* i pre nego sto je pocela. Toliko o njihovih 8 milijardi eura od turizma po sezoni i benefita od ulaska u eu. Na tom ocekivanom profitu su se zaduzili da napraju put juzni jadran i bankrotirali posle par godina. To je dobar primer i za nase slepce koji preko kkr cia medija promovisu eu kao jedinu opciju. Budimo realni, sve sto je ok treba usvojiti, u bilo kod da je drustvu ne samo iz eu. I treba narodu demistifikovati da taj ulazak nije kolektivno teleportovanje u neku eu zemlju, niti ce nas oni primiti kao nove rumunske fizikalce i udavace, vec tek kada plate kod nas budu kao njihove pa mi i ne moramo da se selimo samo zbog toga, a do tada ce ta integracija da potraje jos 15-20god. Dakle na nama je da sebi obezbedimo vece plate, a to ne mora apriori da bude kroz eu, svet se danas menja iz sata u sat, a ne iz veka u vek, digitalne usluge i servisi su globalni i trenutni poslovi, ali nisu svi za to, briga o starima iz eu ali u Srbiji je i njima jeftinija a za nas prilika za razvoj ruralnih sredina, samo sto i tu vec kasnimo. U proizvodnji smo nekonkurentni sa kinezima kao i ceo svet, proizvodnja je kratkorocni posao sa puno troskova i novih ulaganja, to se isplati samo za sopstvene potrebe da znamo sta jedemo a za izvoz nema sanse dokle god druge zemlje subvencionisu svoje proizvodjace 100 posto. Meso iz Cilea i malina iz Poljske franko Srbija su jeftinije nego nase iz baste, na to treba imati planski odgovor s ne cirkus sa malinarima svake godine i vracanje naseg mesa sa Ruskog trzista jer smo skuplji od Cileanskog x3.5

XXL

pre 7 godina

"Neće da rade"? Njonji, njonji izgubila se kultura sezonskih radnika što je donela boljka zvana kapitalizam i shvatanje tog pojma na ovim prostorima od strane poslodavaca. 'Sezonac' ili radnik za izrabljivanje je l' tako? Zašto su u bivšoj nam SFRJ svi želeli da rade na primoriju od srednjoškolaca, studenata i nezaposlenih kao i u mnogim drugim delatnostima jer se takav vid radnika poštovao. Sezonski radnik nije bio radnik za jednokratnu upotrebu kako ga sada savremeni poslodavac tretira. A boljka je krenula sa Zapada i najezda bagatelne radne snage sa istoka pa se izgubilo poštovanje na 'tržištu' radnom snagom ali je brzo došlo i do otrežnjenja. Dakle poslodavci što ne radite sav svoj posao kada ga imate toliko šta će vam sezonci budite - prokleti i uzmite sve za sebe.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set