• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

21.05.2016

14:58

SLAVIJA BEZ DIMITRIJA TUCOVIĆA Grad sledeće nedelje premešta njegov grob zbog rekonstrukcije trga

Beograd

SLAVIJA BEZ DIMITRIJA TUCOVIĆA Grad sledeće nedelje premešta njegov grob zbog rekonstrukcije trga

Podeli vest

Grob Dimitrija Tucovića i spomenik biće sledeće nedelje premešteni s Trga Slavije, zbog početka rekonstrukcije tog centralnog beogradskog trga

Ostaci tela Tucovića biće sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, a spomenik nad grobom koji je sada u rundeli u centru trga, biće odnet na restauriraciju.

Spomenik će po završteku radova biti postavljen na obodu Trga Slavija, na budućem platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, izmedju ulica Nemanjine, Kralja Milutina i Kralja Milana.

Uklanjanje groba i spomenika su preduslovi za početak rekonstrukcije Trga Slavija.

- Grad Beograd je preduzeo sve mere da se ovaj posao obavi dostojanstveno, kako dolikuje Dimitriju Tucoviću, koji je velika i značajna istorijska ličnost - rekao je gradski menadžer Goran Vesić, saopštio je Beoinfo.

Beta

Dimitrije "Mita" Tucović (1881-1914) je bio teoretičar i vodja socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, novinar i urednik Radničkih novina i Borbe.

Tucović je čitav život posvetio borbi za radnička i ljudska prava, ravnopravnost polova, opšte pravo glasa, socijalnu pravdu i gradjanske slobode u Kraljevini Srbiji zbog čega je bio organizator niza demontracija od kojih su mnoge bile baš na Slaviji. Bio je i žestok protivnik teritorijalne ekspanzije Srbije u Prvom balkanskom ratu.

Anketa

Poginuo je kod Lajkovca, kao komandir jednog od vodova Moravske divizije prvog poziva 20. novembra 1914. godine u borbi protiv austrougarske vojske u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu.

Godine 1949. njegovi posmrtni ostaci su preneti sa lazarevačkog vojnog groblja i sahranjeni na Trgu Slavija koji je tada dobio naziv Trg Dimitrija Tucovića. Na trgu mu je postavljen spomenik čiji je autor vajar Stevan Bodnarov.

Posle raspada SFRJ, više puta je najavljivano preseljenje Tucovićevog groba i spomenika, ali to tada nije učinjeno zbog otpora javnosti.
 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragisa

pre 7 godina

Kada pisete ovakve istorijske cinjenice dobro se raspitajte i procitajte.Poginuo je na Vrapcem brdu , kod Lajkovca, njegov grob je u Lazarevcu, a tamo je i spomenik pored groba.Grob je skromno obelezen.Na Slaviji je samo bista.

Igor Grobar

pre 7 godina

Njegov trg je bio jedan od glavnijih u gradu, a za one koji nisu dovoljno upuceni u istoriju taj cuveni Dimitrije Tucovic se u svoje vreme zalagao za Kosovo unutar Albanske drzave a mi Srbi ludaci smo ga slavili, jos mu dali i trg, ejjj bre!!! U kanalizaciju treba njega poslati.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set