• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.06.2016

12:08

RAJ ZA KREATIVCE U sredu počinje osmi Mikser festival!

Beograd

RAJ ZA KREATIVCE U sredu počinje osmi Mikser festival!

Podeli vest

Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, biće održan od 8. do 12. juna na oko 40 lokacija beogradskog kvarta Savamala

Slogan ovogodišnjeg festivala "Osetljivo društvo" snažno je obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.

Svečano otvaranje Mikser festivala zakazano je za sredu, 8. jun, ali festivalski program počinje sutra u Mikser hausu, "Kafom sa naučnikom: Budućnost nauke“ u organizaciji istraživačke stanice Petnica i Miksera, a zatim i konferencijom "Budućnost Balkanske dizajn mreže" u organizaciji Miksera, Hrvatskog dizajnerskog društva i Public Room-a iz Skoplja.

Konferencija koja okuplja relevantne stručnjake iz područja dizajna i predstavnike relevantnih organizacija i institucija, počinje u 10 časova sa temom "Balkanski dizajn i regionalne saradnje".
 

Tanjug

Drugi dan BDN konferencije, 8. jun, biće posvećen mladim balkanskim dizajnerima, a održava se pod nazivom "Dizajn u praksi: Prednosti neformalnog obrazovanja".

Konferencija će se nastaviti predstavljanjem novog modela konkursa "Young Balkan Designers", a privesti kraju u 20 časova otvarenjem izložbi radova mladih dizajnera i pobedničkih radova prvoga kruga konkursa "Novo analogno".

Prvog dana Mikser festivala, 8. juna, u Mikser hausu počinje i trodnevna konferencija "Osetljivi grad" koja će ponuditi moguće pravce društvene, kulturne i ekonomske integracije izbeglica u evropsko društvo.

Među govornicima prvog dana će se naći i globalni humanitarac Kilijan Klajnšmit (Austrija), Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, kao i ekonomski stručnjaci iz Evropskog instituta za istraživanja socijalnog preduzetništva koji ozdravljenje društva vide upravo u osnaživanju najosetljivijih grupa i njihovom udruživanju sa kreativnim sektorom.

"Balkan Design Expo" u Mikser hausu, smotra najprogresivnijih proizvođača iz regiona i svojevrsna platforma za razmenu iskustva i uspostavljanje saradnje između proizvodnog sektora i dizajnera, će u sredu ugostiti Nikolu Radeljkovića i Tomislava Knezovića koji će predtaviti brend "Prostoria", kao i Saliha Teskeredžića i Zlatka Tanovića koji će prezentacijom i koktelom upoznati prisutne sa brendom "Gažda".

Tanjug

Novi prostor Miksališta u Gavrila Principa 15 će ugostiti radionicu kolektiva "Stalker", koja će započeti proces mapiranja događaja povezanih sa masovnim odlaskom istočnih izbeglica kroz Balkan, a koji će biti predstavljeni u okviru Bijenala Urbana 2016. godine u Veneciji.

Repertoar filmskog programa u Španskoj kući kreiran je od strane festivala "Cinema City", a u sredu će publika imati priliku da pogleda ostvarenja "Salam Neighbour" i "Abdul i Hamza".

U Galeriji kolektiv će u sredu u 18 časova biti otvorena izložba "Njen krug" koja predstavlja istorijski osvrt na žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka 20. veka do danas, a biće otvorena sve do kraja festivala, do 12. juna.

Muzički program festivala na glavnom, "BalkanMala" stejdžu, otvoriće Rambo Amadeus koji nastupa sa Beti Ðorđević i misterioznom Rambitom Amadeus, kao i sastav "Elemental".

"Ženijalni stejdž" u ulici Braće Krsmanović otvoriće energični plesni ritmovi grupe ZAA i kontroverzna reperka Mimi Mercedez. 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set