• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2016

14:19

BEOGRAD: Usvojen gradski budžet, 107 milijardi u kasi!

Beograd

BEOGRAD: Usvojen gradski budžet, 107 milijardi u kasi!

Podeli vest

Odbornici Grada Beograda usvojili su danas odluku o rebalansu budžeta za 2016. čime je predviđeno da on iznosi 107 milijardi dinara, što je za 16 milijardi dinara više od budžeta za 2015

Kako je objasnio gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević prošlogodišnji budžet je ostvario suficit od 9,1 milijardu dinara, dok je još oko 5,5 milijardi dinara planirana dobit od javnih preduzeća.

Milosavljević je dodao da je 4,4 milijardi dinara odvojeno za izmirenje dugova iz 2010. i 2011, a koji se odnose na popuste za račune Infostana.

- Izmirujemo sve dugove. Nemamo više dugova koji nisu izmireni. Naša likvidnost je apsolutna i nema nijednog računa koji čeka dan duže od predviđenog roka za plaćanje - rekao je Milosavljević.

Kada je reč o kreditnom zaduženju Beograda, Milosavljević je podsetio da Grad u poslednja tri budžeta nije podizao nove kredite, već je vraćao postojeće.

- U poslednje tri godine razdužili smo grad za 114 miliona evra i ostalo je još da se vrati 353 miliona evra glavnice plus kamate, koje su promenljiva stvar -  rekao je Milosavljević.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da je suština rebalansa budžeta je u izbalansiranoj politici koju je grad Beograd vodio od dolaska privremenog organa i da će sada, prvi put posle mnogo godina, Grad vratiti sve dugove prema ustanovama socijalne zaštite i prema vrtićima, obdaništima i školama.

Prema njegovim rečima, investicije su ostale na istom nivou od 24 milijardi dinara, dok za socijalna davanja neće biti “uskraćen nijedan dinar svakome kome je pomoć neophodna”.

Kako je objasnio, dobit javnih preduzeća će se povećati jer će grad vratiti svoje dugove.

- S obzirom da se nekim preduzećima uplaćuje novac od duga od prethodnih godina, povećavaju se i neke investicije koja će imati javna preduzeća, očekuje nas mnogo toga dobrog što treba da poveća kvalitet života Beograđana - rekao je Nikodijević.

On je kao primer naveo modernizaciju GSP-a, investicije u gradsko zelenilo, odnosno gradnju novih trgova i parkova...

- Od parka Ušće ćemo pokušati da napravimo savremen i moderan park, po ugledu na park Gorki u Moskvi. Za prvu godinu, za prvih šest meseci smo izdvojili 30 miliona. Prvo će nići sportska igrališta, kasnije čemo raditi park... - rekao je Nikodijević.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović istakao je da je rebalans budžeta nije u skladu sa realnošću i smislom da grad bolje funkcioniše.

- Nerealni prihodi ne mogu da se ostvare, toškovi ne mogu da se nađu, i smatramo da je transparetnost budžeta veliki problem - poručio je Božović.

Prema njegovim rečima za 2014. državni revizor je doneo “na stotine” primedbi na završni račun gradskog budžeta, dok Fiskalni savet kritikuje transparentnost trošenja sredstava u 2015.

- Nije dobro kada novac građana krijemo kao zmija noge, posebno deo koji se odnosi na trošenje sredstava - rekao je Božović.

Prema njegovim rečima rebalansom budžeta javnim preduzećima će se uzeti oko 80 odsto dobiti, čime će, kako je rekao, javnim preduzećima biti ostavljena sredstva “jedva da prežive”.

Kada je reč o platama Božović je rekao da su one povećane za 384 miliona dinara, i da je to novac koji je opredeljen za zapošljavanje novih 100 komunalnih policajaca u gradskoj upravi.

- Ako to podelite na 100 policajaca u narednih šest meseci, ispada da svaki ima policajac ima platu od 641 hiljadu dinara - rekao je Božović.

Božović je dodao i da zabrinjava što je Studio B prodat 19. avgusta 2015, a sredstva za finansiranje njegove delatnosti su isplaćena, kako je rekao, od jula do oktobra.

On je objasnio da je time gradska vlast prodala tu medijsku kuću “za onu cifru koju ste mu mesec dana pre toga poklonili”.

- Grad Beograd je platio Studio B privatniku koji ga je privatizovao. To nije optuzba, to piše u završnom računu - rekao je Božović.

Gradski menadžer Goran Vesić odbacio je Božovićeve tvrdnje ističući da opozicija nije dobro pročitala rebalans budžeta kada je reč o platama.

- Da jesu čitali shvatili bi da nije u pitanju samo 100 komunalnih policajaca, već i 202 nove vaspitačice i još 230 ljudi koji rade u servisu ''Halo beba''. I sa tim novoprimljenima mi ćemo biti u okvirima koje je dala Vlada Srbije - rekao je Vesić.

Kada je reč o prihodima javnih preduzeća Vesić je naglasio da je zapanjen što je “nekima iz opozicije žao što ona ostvaruju prihode”.

- Zatekli smo situaciju da skoro nijedno javno preduzeće nije ostvarivalo prihode, dok danas sva javna preduzeća na teritoriji Beograda, sa izuzetkom Sava centra i GSP-a, posluju pozitivno - rekao je Vesić.

Kako je objasnio prihodi se ostvaruju jer su ukinuti nepotrebni troškovi, smanjena reprezentacija, prodati automobili...

- Čuli smo i primedbu da se 85 odsto prihoda preduzeća vraća gradu, ionako to piše u Statutu Grada Beograda, koji je usvojila prethodna vlast - rekao je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set