• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

10.09.2016

15:09

TRAŽE POŠTOVANJE! U Beogradu održana prva parada osoba sa invaliditetom!

Beograd

TRAŽE POŠTOVANJE! U Beogradu održana prva parada osoba sa invaliditetom!

Podeli vest

U Beogradu je održana prva parada osoba sa invaliditetom čiji je cilj da se ukaže na mnogobrojne probleme sa kojima se te osobe suočavaju u svakodnevnom životu

Skup na Trgu Republike pod nazivom "Parada hrabrosti, snage i dostojanstva" je organizovalo uduženje "Feniks" čiji članovi su ukazali da su osobe sa invaliditetom diskriminisane po raznim osnovama.

Najavili su i protestni skup, 3. oktobra u Beogradu i pozvali sve pojedince i kompanije koji mogu da pomognu osobama sa invaliditetom da iz unutrašnjosti dođu u Beograd. 

Član organizacionog odbora parade Vladimir Tomaščić je rekao novinarima da je jedan od zahteva povećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica svih osoba sa invaliditetom. 

- Za nezaposlenu osobu sa stoprocentnim invaliditetom taj dodatak iznosi 26.000 dinara ili manji i nije dovoljan za život, a kamoli za obezbeđivanje pomoći od strane drugog - rekao je on. 

Učesnici skupa zatražili su i izjednačavanje primanja svih osoba s invaliditetom koja se isplaćuju na osnovu invaliditeta sa primanjima civilnih žrtava rata. 

Traže i poštovanje i dosledno sprovođenje međunarodnih konvencija UN i EU, intenzivnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom, besplatan prevoz i uklanjanje barijera za prevoz u vozilima javnog prevoza. 

Zahtevaju i oslobađanje plaćanja raznih taksi i ukidanje poreza na dodatnu vrednost na kupovinu medicinskih pomagala. 

Traže i smenjivanje u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i da pomoćnik ministra, koji vodi sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, obavezno bude osoba sa invaliditetom sa visokom stručnom spremom. 

Učesnike parade, koji su organizovali i šetnju, podržao je i predsednik Nove Stranke Zoran Živković.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
trifke

pre 7 godina

Mi Zdravi imamo mnogo Zelja a oni samo jednu da budu Zdravi da mogu sve isto da rade ko mi. Treba da im pomognemo i da ih isto postujemo kao sve druge Osobe koje nemaju Handicap

smb

pre 7 godina

kod nas u CH osobe koje imaju ogranicenja u organima za kretanje bilo koje vrste tj. ne mogu dugo ili lose hodaju, ne moraju da budu u kolicima imaju sopstvenu kartu sa invalidskim kolicima na njima i karta vazi za svako vozilo u kome su oni. nju izdaje svaka policijska stanica kad doktor popuni formular i potvrdi da dotivno lice ima smetnje u organima za kretanje bez obzira koje je vrste. (ne dijagnoza). sa tom kartom se na primer svuda moze da stoji 6 sati, (o tome bg komunalci koji naplacuju parking nikada nisu culi) bez placanja parkinga, ne samo na za njih oznacena mesta, jer nekome treba sirina (kolica) a nekome blizina (spasticna paraliza donjih ekstremiteta primera radi), i to je veliko olaksanje za ljude cije noge slabo ili ne funkcionisu. srbija koja ima mnoge ljude sa takvim bolestima bi mogla da uvede sistem dostupan svim gradjanima sa takvim ostecenima (nisu svaki put invalidi ali se otezano krecu) svuda osim u bg niko ne zna gde i kako se te spezijalne dozvole izdaju. pozdrav.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set