• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.09.2016

10:14

(FOTO) AKCIJA "SAMO NE AUTOM": Mali i Folić došli biciklom na posao!

Beograd

(FOTO) AKCIJA "SAMO NE AUTOM": Mali i Folić došli biciklom na posao!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić došli su danas na posao bicklom u okviru akcije takmičarskog karaktera "Samo ne autom"

Prema rečima organizatora, udruženja "Bajsologija" i UNDP Srbija, ideja akcije je da se aktiviraju sugrađani koji svakodnevno idu na posao kolima da pređu na bicikl ili pešačenje. 

Za takmičenje se, kažu prijavilo preko 400 učesnika.

- Beograd je samo u poslednjih godinu dana otvorio deset kilometara novih staza za bicikliste, od Banjice do Autokomande, zatim od Banjice, pa do Topčiderske zvezde, a u naredne dve godine, plan nam je da otvorimo još 100 kilometara, pogotovo u starom delu grada, Bulevar oslobođenja, Ruzveltova, Nemanjina ulica... - rekao je Mali novinarima.

Tanjug

Dodao je da će svaka ulica na potezu gde se gradi Beograd na vodi biti namenjena i biciklistima.

- Lepše je biti na biciklu i provozati se pogotovo kada je ovako lepo jutro u Beogradu nego u kolima - preneo je svoje utiske gradonačelnik i podsetio da je do juče otvoreno 20 parkirališta za bicikliste, te da će do kraja godine biti otvoreno još osam.

Naredne godine, kaže, otvoriće se još stotinu kako bi bicklisti imali gde da parkiraju. 

Glavni gradski urbanista Milutin Folić novinarima je rekao da je strateško opredeljenje grada da se promeni hijerarhija u saobraćaju i da pešaci i biciklisti dobiju prioritet.

Tanjug

Naveo je da je udeo biciklista, recimo u Beču, u dnevnom prevozu oko 13 odsto, u Ljubljani 15 odsto, Kopenhagenu 50 odsto, a da se u Beogradu to meri u promilima, jer građani bicikl doživljavaju više kao sredstvo za rekreaciju.

Do kraja godine, na izričit zahtev biciklista, povezaćemo Brankov most sa Pop Lukinom ulicom, najavio je Folić. Naveo je i da su svi planovi koji se rade, među njima i novi GUP, predvideli razvoj biciklističkog saobraćaja.

Danas se, inače, obeležava i Svetski dan bez automobila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set