• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.01.2017

16:33

NIJEDAN LET NIJE OTKAZAN! Aerodrom neometano funcioniše!

Beograd

NIJEDAN LET NIJE OTKAZAN! Aerodrom neometano funcioniše!

Podeli vest

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu iako je crveni meteo-alarm na snazi neometano funkcioniše i neprekidno je otvoren za aviosaobraćaj, a pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić je izjavio danas da zahvaljujući savremenoj opremi nijedan let nije otkazan

Na aerodromu kažu da bez obzira na vremenske uslove rade u okviru planiranog reda letenja.

Ilić, koji je zajedno sa v.d. generalnim direktorom aerodorma "Nikola Tesla“ u Beogradu Sašom Vlaisavljevićem obišao Zimski štab aerodorma i najsavremeniju platformu za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona, istakao je i pored složenih vremenskih uslova nije bilo nikakvih kašnjenja niti otkazivanja letova.

 - Čestitam generalnom direktoru Vlaisavljeviću što se potrudio na sve moguće načine da se završi ovako dobru platformu koja je tehnološki zaista vrhunska, opremljen sredstvima i mašinama kako bi se obezbedilo odleđivanje aviona i i zaštita od zaleđivanja tokom leta -  rekao je Ilić.

Ilić je naglasio da nijedan let sa beogradskog aerodroma nije otakazan zbog vremenskih uslova u Beogradu još od 2014. godine.

 - I u ovako teškim uslovima bilo je samo manjih zakašnjenja zbog aerodroma sa kojih su avioni dolazili ili su morali da čekaju ovde na poletanje kako bi se na odredišnim aerodromima obezbedili uslovi -  objasnio je Ilić.


Sve operativne službe aerodroma neprekidno su angažovane kako bi se aviosaobraćaj odvijao bezbedno i sigurno, uz pružanje efikasne usluge putnicima i komfor dok borave na aerodromu.

Ukoliko dođe do kašnjenja aviona u odlasku iz Beograda, na zahtev aviokompanije aerodrom „Nikola Tesla“ organizuje obezbeđivanje obroka i osveženja za putnike.

Ilić kaže da je aerodrom veoma dobro opremljen i ima stručno osoblje.

 
Tanjug

 - Vučni vozovi imaju ogromne raonike širine od devet metara i mogli ste da vidite kako mašine u frontu za sedam ili osam minuta mogu da očište poletno sletnu stazu i obezbede uslove za bezbedno zaustavljanje aviona i bezbedno poletanje -  rekao je Ilić.

Na pitanje da li je zatvoren aerodrom u Nišu, Ilić je kazao da se i tamo aviosaobraćaj obavlja redovno, da nije bilo kašnjenja, ali da je zabuna nastala kada je Kontrola leta rekla da avioni ne mogu da sleću i da je aerodorm zatvoren pošto su mašine na pisti, što je redovan postupak. 

Šef službe održavanja u zimskim uslovima na aerodromu Nikola Tesla Siniša Tanović je rekao novinarima da su za staranje bezbednih uslova zadužene ekipe Zimskog štaba koje su formirane još 1. novembra proslse godine.


 - Raspolažemo najmodernijom opremom u ovom delu Evrope za čišćenje naslaga snega. Posedujemo 10 vučnih snaga koji služe za uklanjanje snega sa svih površina na kojima se kreću avioni, zatim imamo snegobacače za uklanjanje nanosa snega i odbacivanje na bezbednu lokaciju od površina koje koriste avioni -  rekao je Tanović.

Kako kaže, tu su i posipači koji hemijskim sredstvima posipaju pistu i sprečavaju njeno zaleđivanje.

 - Možemo da se pohvalimo da ovaj aerodorm nijednog trenutka nije bio zatvoren od 2008. do sada. Mi smo u stalnoj koordinaciji sa kolegama iz Kontole letenja. Sneg neprestano pada od juče u 14 sati i iz minuta u minut Kontola leta dobija informcije o stanju površina koje koriste avioni. Vučni vozovi su najsavremeniji tog tipa u ovom delu Evrope. Imaju raonike širine devet metara koji imaju iza sebe i specijalne sušače za sušenje traga -  rekao je on.

Tanović je istakao da cela pista od 3.400 metara i širine 45 metara može potpuno da se očisti za osam do 10 minuta u proseku.

Rukovodioc tehničkog prihvata i otpreme na aerodromu Marijan Knežević je rekao novinarima na novoj platformi za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona, gde je očišćen od snega i zaštićen avion Er Srbije od zaleđivanja tokom poletanja, da se koriste najsavremenija vozila koja su najnovija u svetu za to.

 - Ova platforma je po svim svetskim standardima. Idemo u korak smo sa svetom, svi procesi traju kratko. Na primer, avion erbas A 319 se očisti i zaštiti za šest do osam minuta. Ta tečnost štiti aviona tokom poletanja i penjanja - naveo je Knežević.

On je dodao da mogu da se čiste i zaštićuju dva aviona istovremeno i da je treći već spreman i na čekanju.


 - Radimo 24 sata bez prestanka u smenama -  dodao je Knežević.

Šef upravljanja aviooperacijama aerodoma Nikola tesla Aleksandar Popović je rekao da Operativni centar aerodroma u zimskim uslovima 24 sata dnevno pruža svu podršku kolegama iz Zimskog štaba.

 - Naš zadatak je da oslobodimo parking pozicije koje treba očistiti, a da to ne utiče na redovno odvijanje saobraćaja i da pružimo kolegama sve informacije -  rekao je on.

Popović je naglasio da koliko je aerodrom Nikoa Tesla dobro opremljen govori činjenica da je u poslednjih nekoliko godina najpoženija destinacija za avione koji u toku leta imaju neke nepradviđene događaje.

 - Samo prošle godine smo imali 98 takvih sletanja, a u poslednjih mesec dana imamo 17 vanrednih sletanja u Beograd zbog meteo sitaucije na aerodromima u okruženju -  istakao je on.

Prema njegovim rečima, na sve je redovno na beogradskom aerodormu upravo zbog opreme koju poseduje, zbog čega i nije bilo otkazivanja letova zbog aerodroma Nikola Tesla.


Aerodrom raspolaže kategorijom IIIb odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.

To znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set