• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

24.01.2017

11:56

VESIĆ: Grad nudi reprogram dugova za uređenje građevinskog zemljišta!

Beograd

VESIĆ: Grad nudi reprogram dugova za uređenje građevinskog zemljišta!

Podeli vest

Skupština Beograda razmatraće na narednoj sednici odluku o reprogramu dugova po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koji trenutno iznose oko 16 milijardi dinara, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić

On je naveo da će Grad, ukoliko odbornici usvoje tu odluku, ponuditi investitorima koji imaju dospeli dug na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, da glavnicu duga izmire u roku od godinu dana, čime stiču pravo na otpis kamate.

Obaveza dužnika bila bi da redovno, u jednakim mesečnim ratama, izmiruju glavni dug, uz dostavu bankarske garancije ili hipoteke. 

- Ukoliko dug plate odjednom, u roku od četiri meseca, dužnici stiču pravo na otpis kamate, ali i na popust od 50 odsto glavnog duga - kazao je Vesić navodeći da Grad.

On očekuje da će reprogramom duga po osnovu nakanada za uredjenje gradjevinskog zemljišta biti naplačeno do četiri milijarde dinara, i taj novac će biti uložen u infrastrukturu. 

Gradski menadžer je podsetio da je najveći deo dugovanja nastao od 2004. do 2011. godine a da nisu plaćene obaveze za skoro 366.000 kvadrata.

- Najveći deo dugovanja nastao je korišćenjem mogućnosti da se prilikom ugovaranja plati samo deset odsto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle izmirenja prve rate i dobijanja građevinske dozvole, neki investitori su prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali a obaveze prema Direkciji ostale su neizmirene - rekao je Vesić.

VESIĆ: Iznajmljivanje parkinga na 30 godina u Kneza Miloša!

On je ocenio da je to bila "organizovana pljačka gradskog budžeta u kojoj su učestvovali ne samo nesavesni investitori već i mnogi iz tadašnjih gradskih struktura".

- Glavni dug je oko osam milijardi dinara, koliko iznose i kamate. Javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište vodi nekoliko hiljada sudskih sporova a neka dugovanja starija su od deset godina - kazao je gradski menadžer. 

Vesić je pozvao investitore koji imaju sudski spor sa Direkcijom za građevinsko zemljište da iskoriste reprogram jer se u suprotnom suočavaju sa "sigurnim gubitkom sudskog spora, zaplenom imovine na ime izmirenja duga i nemogućnošću da bilo šta rade sa Gradom u budućnosti jer će gradske vlasti napraviti crnu listu nesavesnih investitora".

Sednica Skupštine Beograda biće održana u četvrtak, 26. januara a odbornici će između ostalog, raspravljati o rebalansu gradskog budžeta i Predlogu odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

VESIĆ NAJAVIO: BUS PLUS KARTE VIŠE NEĆE BITI ISTE! Evo koje pogodnosti će imati građani koji nabave novu legitimaciju!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set