• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.02.2017

16:04

NOVA MREŽA ŠKOLA U BEOGRADU! Prenamenom prostora do novih 1.835 mesta u vrtićima!

Beograd

NOVA MREŽA ŠKOLA U BEOGRADU! Prenamenom prostora do novih 1.835 mesta u vrtićima!

Podeli vest

Novih 1.835 mesta za vrtiće, obezbeđenje adekvatnog prostora za Sportsku gimnaziju i Biološki fakulteti, rešenja su koja će doneti nova mreža škola u Beogradu, zajednički projekat ministarstva prosvete i grada o racionalizaciji školskog prostora, koju su danas predstavili ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Siniša Mali

Racionalizacijom školskog prostora, odnosno prenamenom pojedinih škola i delova škola u obdaništa dobiće se 1.835 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, a očekuje se da realizacija projekta počne ove godine.

Tako će se u vrtićima na Novom Beogadu otvoriti novih 350 mesta, u Zemunu 700, na Savskom vencu 200, na Zvezdari 300, u Rakovici 210 i na Paliluli 75. 

Predviđeno je da se pojedine osnovne i srednje škole pripoje drugima, poput zemunske osmogodišnje "Sutjeska" koja će postati izdvojeno odeljenje OŠ "Gornja varoš", dok će đaci škole "Stari grad" biti razmešteni u druge škole.

Predloženom racionalizacijom je predviđeno da se upravo u školu "Stari grad" useli Sportska gimnazija koja godinama pati od nedostatka prostora, a svoju zgradu konačnoće dobiti i Biološki fakultet.

Kako je rekao ministar Šarčević, predloženi zaključci nisu i konačno rešenje, dodajući da je u medijima bilo netačnih informacija, te da će konačna odluka biti predstavljena javnosti.

- Ovo nije konačno rešenje, već prvi presek, jer pravimo i novi plan upisa u srednje škole - rekao je Šarčević i dodao da je ovo korak ka rešavanju.

Prema njegovim rečima, radeći na optimizaciji škola, nadležni su pre svega vodili računa o interesima i bezbednosti dece.

Tako je predviđeno da se u pojedinim osnovnim školama u kojima ima dosta slobodnog prostora, delovi adaptiraju i daju na raspolaganje predškolskim ustanovama.

Predviđeno je, na primer, da u četiri osnovne škole na Savskom vencu bude novih 200 mesta za vrtiće, jer će prizemlja škola „Stefan Nemanja" , "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić" i "Isidora Sekulić" biti adaptirana za po dve vrtiće grupe.
Tanjug


Kada je reč o visokom obrazovanju, ministar je ukazao da će konačno biti rešen problem prostora Biološkog fakulteta, koji će se useliti u zgradu u Palmotićevoj, u kojoj se sada nalaze Zavod za urbanizam i Zavod za izgradnju grada.

On je dodao da dodatni prostor nedostaje Građevinskom fakultetu, Fakultetu za bezbednost, FON-u i ETF-u, te da će nadležni nastojati da reše i njihove probleme. 

- Mreža škola je iz doba komunizma, potrebne su nam promene, da neke segmente razvijamo brže - rekao je Šarčević navodeći da u Beogradu ima prostora da se sagleda kakvi su nam resursi, kako se ne bi tražio novac za izgradnju novih kapaciteta, dok su postojeći neiskorišćeni.

Mreža škola na kojoj su Beorgad i resorno ministarstvo radili četiri meseca, dobar je primer i za druge lokalne samouprave, dodao je Šarčević.

Upitan o predviđenom spajanju Politehnike i nekoliko tehničkih škola sa Novog Beorgada, Šarčević je rekao da se u javnosti pitanje opstanka pojedinih škola pokreće iz bojazni ko će biti direktor i dodao da će u fokusu biti kvalitet obrazovanja i menadžmenta, a ne pitanje direktora.

-  A o tome ko će, od dvoje direktora, ostati na toj funkciji odlučiću ja, dok vodim to ministarstvo - rekao je Šarčević.

Gradonačelnik Siniša Mali istakao je da će adaptacijom prostora u pojedinim školama, koja će obezbediti nova mesta za vrtiće grad uštedeti 15 miliona evra, koliko bi koštaala izgradnja nekoliko obdaništa.

Adaptacija će, kako je rekao, koštati između 250 i 300 miliona dinara.

- Za nas je ovo jedan od najvažnijih projekata, temeljno smo radili i sada imamo predlog da na efikasan način rešimo problem - rekao je Mali i dodao da je trenutno na listi čekanja za vrtiće 5.000 dece.

Kako je rekao, prethodne vlasti nisu imale ni volje, želje ni hrabrosti da se bave ovim problemom.

Upitan o projektu "montažnih vrtića", Mali je rekao da se radi na tome, ali da problem predstavljaju 12 lokacija, koje su utvrđene za izgradnju obdaništa, koje nisu imovinski-pravno rešene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jovan

pre 7 godina

bogami treba uposliti sto vise partiskih kadrova idu izbori\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set