• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

25.04.2017

23:02

SVE DUŽE LISTE ČEKANJA ZA VRTIĆE! Grad za privatna obdaništa godišnje daje 17 miliona evra!

Beograd

SVE DUŽE LISTE ČEKANJA ZA VRTIĆE! Grad za privatna obdaništa godišnje daje 17 miliona evra!

Podeli vest

Grad Beograd izdvaja ogroman novac na ime subvencija za boravak mališana u predškolskim ustanovama. U ovim objektima boravi 8.000 mališana, a liste čekanja i dalje su dugačke

Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencija za boravak mališana u privatnim vrtićima, izdvaja blizu 179 miliona dinara, odnosno oko 1,4 miliona evra. Na kraju godine ova stavka u budžetu iznosiće čak 17,2 miliona evra. Od početka saradnje sa Skupštinom grada, pre dve godine, broj privatnih obdaništa u glavnom gradu povećan je sa 54 na 144, koliko ih je sada uključeno u program subvencija.

Nadležni su počeli saradnju sa privatnicima, kako bi smanjili liste čekanja za upis u državni vrtić, ali to se nije dogodilo, a izdvajanja iz gradskog budžeta za predškolsko obrazovanje su drastično povećana. Umesto da se smanji broj dece koja ostanu "ispod crte", lista čekanja je duže nego pre, a trenutno je 8.500 mališana za koje nema mesta u državnim obdaništima. Među njima je i oko 3.000 onih koji imaju prioritet pri upisu.

Beta

Ekonomska cena

Grad subvencioniše boravak u privatnim vrtićima sa 80 odsto od ekonomske cene u državnom obdaništu, koja za ovu godinu iznosi 27.952 dinara.

Prevedeno na brojke znači da se za oko 8.000 dece svakog meseca iz budžeta grada uplaćuje 22.362 dinara privatnim obdaništima, dok razliku ako je cena veća plaćaju roditelji. Cena boravka kod privatnika iznosi od 150 do 400 evra.

U privatnim vrtićima, kojima grad finansira deo troškova, trenutno boravi oko 8.000 dece, što je skoro duplo više nego prošle godine. Praktično, sva deca koja pohađaju privatne predškolske ustanove imaju subvencionisani boravak u određenom iznosu.

Među njima su i mališani koji su i pre uvođenja dotacija išli u privatne vrtiće, samo što sada njihovi roditelji plaćaju dva i tri puta nižu cenu nego što su ranije, kao i deca čija su oba roditelja nezaposlena ili samo jedan roditelj, pa ima ko da ih čuva.

Sa druge strane, na listama čekanja u državnim predškolskim ustanovama je nekoliko hiljada mališana iz porodica gde su oba roditelja u radnom odnosu kojima su privatna obdaništa i pored subvencija veliki izdatak za kućni budžet.

Iako nadležni kažu da je izgradnja novih vrtića ekonomski neisplativa, to je možda opravdano za tipska naselja kao što je Stepa Stepanović. Međutim, u Novom Beogradu, gde na upis čeka više od 1.500 mališana i stalno se povećava broj stanovnika, kao i u Zemunu i na Paliluli, nova obdaništa su neophodna. Izgradnja vrtića za boravak 500 mališana, prema proračunima, košta oko 2,5 miliona evra.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set