• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2017

15:07

OTVORENA letnja turistička sezona u Skadarliji

Beograd

OTVORENA letnja turistička sezona u Skadarliji

Podeli vest

Svečanim podizanjem skadarlijske zastave, uz pesmu "Svilen konac", danas je otvorena letnja turistička sezon u Skadarliji

Čast da ove godine podigne zastavu Skadarlije na kojoj je štap, šešir i karanfil, pripala je poznatom beogradskom glumcu Tihomiru Arsiću.

Arsić je tom prilikom rekao da se Skadarlija, koja je simbol boemskog života u Beogradu, zove tako od 1872. godine i da su mnogi poznate ličnosti prošle tom ulicom.

 - Ovde su gazila velika imena...Kad bih mogao da se vratim u vreme između dva rata, makar malo, da vidim kako je bilo u to vreme u Skadarliji -  rekao je on.

Svečanost je otvorila skadarlijska dama Ljiljana Jakšić koja je izrecitovala himnu Skadarlije.

Nakon svečanog otvaranja kod skadarlijske česme usledio je kulturno zabavni program, koji će se tokom jula i avgusta izvoditi svakog petka uveče ispred kuće Ðure Jakšića.

Nastupili su danas Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića, Milan Tubić u ulozi Ðure Jakšića, Bojan Hlišč u ulozi Dobošara, Vesna Paštrović u ulozi Žanke Stokić i skadarlijski orkestar Ilije Pavlovića.

Zatim je u organizaciji Društva Skadarlija i SACEN-a uručena nagrada "Zlatna čaša gostoljublja" vlasniku restorama Familija MMS Draganu Milčiću i zameniku direktora Turističke organizacije Beograda Slobodanu Unkoviću.

Uručena su i priznanja "Turistički oskar: Zlatno turističko srce najboljima u turizmu Mediterana i Jugoistočne Evrope za 2016", a dobitnici su Svetska turistička organizacija UN za razvoj i unapređenje turizma, ETC Brisela za razvoj i unapređenje turizma, Španija kao najbolja turistička organizacija Mediterana i Jugoistočne Evrope.

Zatim Venecija kao šampion letnjeg -primorskog turizma, Francuska kao šampion zimskog turizma Mediterana i Jugoistočne Evrpe, profesor Mića Stojanović - internacionalni vitez kulinarstva, Slovenija šampion zdravstvenog turizma, Flaj - flaj trevel kao najbolja turistička agencija, Grčka - šampion kulturnog turizma, Skadarlija Beograd - zlatna čaša gostoljublja, Banjaluka - šampion kontinentalnog turizma.

Takođe, Tone Horvat iz Novog Mesta u Sloveniji kao najbolji direktor srednjih ugostiteljsko - turističkih škola, Nacionalni park Ðerdap - šampion ekološkog turizma, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd i Hotel Palas - šampion dualnog obrazovanja Jugoistočne Evroipe, Morava doo iz Čačka najbolje ugostiteljsko-turističko preduzeće Zapadnog Balkana i Prolom voda je izabrana za najbolju vodu 2016. u regionu Jugoistočne Evrope.

Predsednik SACEN-a Dragan Gligorijević je rekao da je Skadarlija boemska četvrt i zlatni biser turističke Evrop
e.

Gligorijević je rekao da turizam uprkos svim nevoljama današnjice kao što su terorizam, migranti i drugim, beleži rast i da je samo region Jugoistočne Evrope ostvario 30 milijardi dolara.

 - Ako dodate i Mediteran onda taj prihod utrostručuje -  istakao je on.

Gligorijević je podsetio da je Beograd na 14. svetskom sajmu turizma u Šangaju proglašen za najpopularniju destinaciju i da je srpska prestonica laskavo priznanje osvojila na osnovu posetilaca i kineskih turistickih agencija.

Lubica Milojević iz Svetske turističke orgnizacije UN je rekla da je u 2016. svetski turizam ostvario rast od četiri odsto u dolasku inostranih turista, što je već deveta godina da turizam kao jedina privedna grana konstantno beleži rast.

 - Turizam je fenomen koji preskače sve granice, bilo da se radi o ekonomskim problemima, prirodnim nepogodama ili bezbednosnim izazovima -  rekla je Milojević.


Ona je kazala da je u Evropi ostvaren rast od dva odsto, pošto je Zapadna Evropa imala stagnaciju zbog prezasićenosti turističkog prostora.

 - Dostigli su limit, ali je istovremeno Balkan ostvario natprosečan rast odnosno najviše stope rasta u svetu, koje su dvocifrene. Srbija je zabeležila dvocifreni rast kada je reč o broju inostranih turista. Prošlu godinu smo završili sa 13 procenata rasta u broju noćanja inostranih turista. To je sedma godina da beležimo takav rezultat - rekla je Milojević.

Ona je istakla da su dobra očekivanja i za ovu godinu.

Kako kaže, Balkan je postao popularan jer turisti mogu da dožive nešto novo.

Vlada Srbije je prošle godine usvojila strategiju za duguročni razvoj turizma do 2025. kako bi do tada dostigli pet milijardi dolara od turizma, oko osam miliona noćanja inostranih turista i oko šest miliona noćenja domaćih turista.

Milojević je istakla da Srbija u poslednje vreme ima pozitivnu sliku u svetu zahvaljujući politici stabilnosti i dobrih odnosa velikim zemljama, što je dobra pretpostavka za razvoj turizma.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set