• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.05.2017

10:22

NA DAN POBEDE! Manifestacija 'Besmrtni puk' ponovo u Beogradu!

Beograd

NA DAN POBEDE! Manifestacija 'Besmrtni puk' ponovo u Beogradu!

Podeli vest

Na veliki praznik, Dan pobede, 9. maja 2017. godine, u Beogradu će po drugi put biti održana internacionalna narodna manifestacija ”Besmrtni puk”

Ova manifestacija potiče još od omladinskih akcija šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rođaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine. Formalno se kao datum rođenja ove manifestacije uzima 2011. godina kada su organizatori-novinari prvi put formulisali osnovna načela i ciljeve održavanja manifestacije. 

Za samo pet godina ovaj pokret je od pet hiljada ljudi, koji su 2011. godine marširali u Besmrtnom puku u Tomsku, porastao na 1.200 gradova i 12 miliona ljudi od kojih je samo centrom Moskve prošetalo pola miliona građana na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Prošle godine ova manifestacija je održana u skoro 40 zemalja uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države gde je ”Besmrtni puk” prošetao u više gradova. Potrebno je istaći da je prošlogodišnji „Besmrtni puk“ u Beogradu bio jedan od najbrojnijih u čitavom svetu izvan predela bivšeg Sovjetskog Saveza. 

Pokret „Besmrtni puk“ je rođen u Rusiji ali nema nacionalnosti niti političke ili verske pripadnosti. Vrednosti slobodarstva i antifašizma su internacionalne. Svaki građanin i svako društvo može da se pridruži održavanju ili organizaciji manifestacije. To je poštovanje i čast koju mi dajemo u znak sećanja na naše velike pretke. U „Besmrtnom puku“ ne mogu da učestvuju samo oni koji su delovali na strani agresora.

U Srbiji na organizaciji ove manifestacije radi srpsko-ruska inicijativna grupa koju čini više fondacija i medijskih kuća privrženih očuvanju sećanja na sve žrtve koje su položene u ratovima protiv agresora kako bi današnja Evropa živela u miru i slobodi. 

Organizacijom ove manifestacije želimo da ukažemo dužno poštovanje našim junacima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i hrabrim braniocima Srbije od NATO agresije 1999. godine. Srpska zemlja i srpski narod su podneli neizmerne žrtve u ratnim sukobima braneći vrednosti istine, pravde i slobode. Naša dužnost je da čuvamo ovu istoriju i da je zaštitimo od sve češćih pokušaja revizije koji dolaze od onih koji su se tokom ratnih sukoba nalazili na strani agresora.

Ove godine svečani marš Besmrtnog puka otpočeće u 12.00 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretaće se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra, sve do Skupštine grada Beograda, gde će u 13.00 sati biti održana svečana manifestacija na kojoj će nastupiti poznati srpski i ruski vokalni i dramski umetnici.

Šetnja će se održati bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter. Nisu predviđeni nastupi državnih zvaničnika ili političara. Ali za učešće se pozivaju svi zainteresovani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set