• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2017

09:18

VESIĆ: Dan pobede i za pobednike i za poražene

Beograd

VESIĆ: Dan pobede i za pobednike i za poražene

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da sa ponosom slavimo Dan pobede nad fašizmom koji ne treba da bude povod za oživljavanje starih ratova već za početak procesa u kome kao narod treba da zalečimo stare rane, podele i sukobe, da prošlost ostavimo iza nas i da razmišljamo o napretku i boljem životu

Vesić je u autorskom tekstu za list Politika povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope podvukao da je upravo tekovina pobede nad fašizmom ujedinjena Evropa u kojoj su svoje mesto, ravnopravno, našli i pobednici, i poraženi zajedno gradeći budućnost.

On je istakao da se sada, 70 godina kasnije zahvaljujući jedinstvu i antifašizmu koja je zajednička vrednost svih evropskih država, pobednika i poraženih tog 9. maja 1945. godine, naš kontinent ekonomski razvija bez ratova među državama.

Međutim on je upozorio i na pokušaje revizije prošlosti, ali i uloge koju je Srbija i njen glavni grad imala u antifašističkoj borbi.

- Od 2014. godine, kada je Srpska napredna stranka pobedila na gradskim izborima, Beograd sa ponosom slavi kako Dan pobede tako i 20. oktobar kada je 1944. godine naš grad oslobođen posle 1287 dana fašističke okupacije. Šta je bio motiv naših prethodnika u gradu da se stide ovih slavnih datuma naše istorije nikada neću razumeti? U svakom slučaju bilo je to teško i sramotno vreme za pobednike nad fašistima - ukazao je Vesić.

Prema njegovim rečima taj bedni pokušaj revizije istorije konačno je završen neuspehom pre tri godine i Beograd će zauvek ponosno slaviti 20. oktobar i 9. maj kao velike dane svoje istorije.

- Dan oslobođenja Beograda postaće ove godine zvanična gradska manifestacija u okviru koje će se održavati svečana akademija, čas slobode u školama i marš pobednika od Slavije do Albanije kako bi se sećali onih koji su dali svoje živote da bi Srbija i Beograd bili slobodni - precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da se Skupština grada Beograda još 2014. godine odužila oslobodiocima Beograda tako što su generali Peko Dapčević i Koča Popović kao i sovjetski heroji, maršal Tolbuhin i general Ždanov dobili ulice kakvo zaslužuje njihovo herojstvo.

Kako je poručio pobeda nad fašizmom i oslobođenje Beograda i Srbije slavni su dani naše istorije na koje ne sme da padne senka zbog događaja koji su se dešavali u Beogradu i Srbiji posle oslobođenja.

- Da li je posle oslobođenja Beograda bilo nevinih žrtava iz ideoloških razloga? Nažalost, bilo ih je. To je tragedija našeg naroda o kojoj treba otvoreno da govorimo, da saznamo gde su žrtve pokopane i da njihove porodice konačno dobiju svoj mir - rekao je Vesić.

On je naveo da kada govori o tim žrtvama misli pre svega na one koji su stradali jer su bili klasni neprijatelji, politički protivnici nove vlasti ili su iz raznih razloga nepravedno optuženi i pogubljeni.

Vesić je naglasio da kada govori o tim mučenicima svakako ne misli na kvislinge i saradnike okupatora, odnosno one koji su se direktno borili na strani fašista, bili deo kvislinškog vojnog i policijskog aparata, osnivali logore, donosili i sprovodili antisemitske zakone ili učestvovali u sprovođenju fašističkih represalija nad civilnim stanovništvom.

- Nažalost u Srbiji je bilo i takvih i oni moraju kao izdajnici zauvek da ostanu na stubu srama. Zato Srbija nikada ne sme da rehabilituje kvislinge kao što Rusija nije rehabilitovala Andreja Vlasova, Norveška Vidkuna Kvislinga ili Francuska Filipa Petena - naglasio je Vesić.

Međutim, dodao je, Srbija treba otvoreno da govori o nevinim žrtvama kojih je bilo i posle oslobođenja od fašista i koje ne smemo da stavljamo u isti koš sa saradncima okupatora..

Prema njegovim rečima ovaj veliki dan treba da nas vodi u budućnost, koju će složno da grade potomci pobednika i poraženih sa zajedničkim vrednostima i osećajem odgovornosti.

U tom msilsu Vesić je podosetio na reči Borisalava Pekića:

- Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo".

Gradski menadžer u autorskom tekstu "Dan pobede i za pobednike i poražene" naglašava da Srbija sa ponosom i punim pravom slavi Dan pobede nad fašizmom.

Sa ponosom jer smo bili na istoj strani sa progresivnim delom čovečanstva i dali doprinos pobedi nad fašizmom, najvećim zlom modernog doba i sa punim pravom koje smo zaslužili beskompromosnom borbom i žrtvama.

- Naš antifašistički pokret bio je jugoslovenski ali najveći broj boraca su bili Srbi, srpske žrtve kako vojne tako i civilne bile su najveće a srpski narod, posebno u monstruoznoj tvorevini NDH, bio je izložen sistematskom progonu i istrebljenju. Zato danas, posle 73 godine, Srbija ponosno maršira sa svojim saveznicima Ruskom federacijom, SAD, Velikom Britanijom i Francuskom kao desetinama drugih država koje su činile antifašističku koaliciju - poručio je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RAcaVracar

pre 6 godina

Mudre reči , izuzetno pametan i odgovoran čovek ...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set