• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

17.06.2017

14:09

(INFOGRAFIKA) CENTAR BEOGRADA POSTAJE PEŠAČKA ZONA,  a o njoj će brinuti "Vrabac servis", najavljuje glavni gradski urbanista Milutin Folić!

Beograd

(INFOGRAFIKA) CENTAR BEOGRADA POSTAJE PEŠAČKA ZONA, a o njoj će brinuti "Vrabac servis", najavljuje glavni gradski urbanista Milutin Folić!

Podeli vest

Širenjem pešačke "štrafte" oko Knez Mihailove ulice, ka Obilićevom i Kosančićevom vencu, sve do Savskog šetališta, centralna gradska zona doživeće u narednih pet godina značajne promene. Mnogobrojne novine očekuju stanovnike Varoš kapije, ali i sve Beograđane. "Vrabac srevis" nadgledanje ulaza u pešačku zonu, kao i snabdeanje prodavnica u jutarnjim satima, samo su neke od izmena koje nas očekuju
Tanjug

Prema tvrdnjama glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, nijedna tačka ovog "šetališta" neće biti udaljena više od 200 metara od najbliže saobraćajnice. To potvrđuju i detaljne studije, koje su rađene pre početka samog projekta, u kojima se mislilo i o najsitnijim detaljima. 

- Za saobraćaj ostaju prohodne Pop Lukina, Brankova, Maršala Birjuzova do garaže, Carice Milice, Nikole Spasića, Čubrina i Ivan-begova i na njima će biti parking-mesta. Ovim je prilaz pešačkoj zoni obezbeđen - kaže Folić za "Novosti".

Studentski trg

Gradnja garaže Studentski trg mogla bi da počne iduće godine, kao i tunel koji će povezati Svsku i Dunavsku padinu. Ovim će se saobraćaj u centru rasteretiti, i stvoriti uslovi da se Brankova ulica "suzi", odnosno da se duž njen naprave biciklističke staze i posade drvoredi.

- Oko cele pešačke zone postavljaju se potapajući stubići, koji će po potrebi biti spuštani, pa je prilaz kolima hitnih službi omogućen. Zbog ovih vozila između bašta restorana moraće da postoji prostor od 3,5 metara kako bi se nesmetano kretali kroz zonu.

Svi ulazi u "centralno šetalište" biće nadgledani 24 časa, a u okviru Sekretarijata za saobraćaj postojaće služba koja će pratiti ulazak i izlazak vozila.

 - Snabdevanje prodavnica biće moguće samo od 6 do 10 sati ujutro, i to vozilima težine do 3,5 tona. To su omanji kamioni koji neće uništiti pločnike. Vozila koja se nađu u pešačkoj zoni van ovih termina, biće višestruko kažnjavanje kada ih podigne  služba "Parking servisa". U vanrednim slučajevima u zonu će moći da uđu i teži kamioni, ali po dobijanju dozvole Sekretarijata za saobraćaj. Tada će se obavezno postavljati zaštita pločnika od gume ili fosni, kako se ulica ne bi uništavala -  kaže Folić.

Zato su sve banke čije se poslovnice ovde nalaze, kao i "Lutrija Srbije", svoje sefove već izmestile. Prolaz ka Narodnoj banci ostaje prohodan. 

Tanjug

Ono što je žitelje Varoš kapije najviše brinulo jeste problem parkiranja usled širenja pešačke zone, kao i razdaljina koju će stariji morati da pređu od saobraćajnice do kuće.

 - Širenjem pešačke zone "skinuli" smo oko stotinak mesta za parkiranje, a njim smo nadoknadili sa još dodatnih 200 mesta u garaži na Obilićevom vencu, koja se otvara 1. jula. U njoj će po specijalnim uslovima biti obezbeđeno parkiranje za stanare pešačke zone, koji će mesečno parking-mesto plaćati 6.000 dinara. Ujedno, od septembra, ispod šoping-mola u Rajićevoj imaće na raspolaganju još 450 parking-mesta - ističe gradski urbanista.

Tanjug

Specijalizovanim električnim vozilima "Vrabac servisa" stariji sugrađani će besplatno moći da se prevezu od ulice do kućnog praga. Vozila će kružiti zonom tokom čitavog dana, a do stanara će dolaziti i po pozivu. Služba će imati spisak žitelja koji imaju prioritet u korišćenju ove usluge. "Vrabac servis" napravljen je po ugledu na Ljubljanu, koja je takođe dobila prostor za šetače.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 6 godina

Snabdevanje prodavnica biće moguće samo od 6 do 10 sati ujutro? Zašto? Ako već imaš radnju u samom centru, ustani u 5 pa završi snabdevanje pre 7h. Ne samo u pešačkim zonama već i u celom centru! Džaba dva trake u mnogim ulicama kad non stop neko snabdeva radnju pa blokira desni ili jedinu traku. Naročito vole da snabdevaju radnje u jutarnjem špicu

Combat

pre 6 godina

Ne lupaj - ako ne znas, poslusnice koji nikad u zivotu nista sam nije radio...vecito na teretu drzave. Klasican primer kako mali Perica zamislja preduzetnistvo krvav je to posao/ Ne snabdeva radnju samo vlasnik vec ima puno dobavljaca kojima on kao vlasnik ne moze da odredi kada ce doci. Nije ti to posao od 08-16h.... to ti je obaveza najmanje 18 sati dnevno. Informacija iz prve ruke...budite sigurni u to.

VEKI

pre 6 godina

A hoće li vrabac i ručak da im skuva? Bolje napravite koji vrtić u prigradskom naselju.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set