• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.07.2017

11:01

(fOTO) VESIĆ: U najužem izboru šest radova za spomenik Ðinđiću

Beograd

(fOTO) VESIĆ: U najužem izboru šest radova za spomenik Ðinđiću

Podeli vest

Žiri za izbor rada na osnovu kojeg će biti izgrađen spomenik Zoranu Ðinđiću završio je prvi krug žiriranja i odabrao šest od ukupno 40 pristiglih radova, saznao je Tanjug. Gradski menadžer Goran Vesić kaže da se Grad Beograd ponosi time što je 40 umetnika učestvovalo u prvom krugu konkursa za podizanje spomenika Ðinđiću

- Žiri je izabrao šest najboljih radova i sada čekamo oktobar, kada će se dodeliti nagrade i izabrati najbolji rad koji će se realizovati - rekao je Vesić Tanjugu.

On podseća da se spomenik Ðinđiću podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodaje:

- Podizanje spomenika Zoranu Ðinđiću ne predstavlja samo čin poštovanja prema čoveku koji je ubijen kao premijer na pragu Vlade, već i civilizacijski iskorak za naše društvo opterećeno podelama - rekao je Vesić.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da će se spomenik nalaziti na novouređenom Studentkom trgu, za koji je projekat radio predsednik žirija za odabir spomenika, Boris Podreka, za kojeg kaže da je "jedan od najvećih arhitekata današnjice".

On je naglasio da je žiri sastavljen od eminentnih ličnosti među kojima su, pored Podreke, i slikar Vlada Veličković, slovenački vajar Mirsad Begić i drugi.

- Očekujmo da se u drugom krugu neka od predloženih rešenja izdvoje i da ih vidimo realizovane na trgu - rekao je Folić.

Kako je objasnio, da bi se to dogodilo, na Studentskom trgu će do kraja godine biti izmešteni trolejbusi, početkom sledeće godine počeće izgradnja garaže sa 700 mesta koja će se nalaziti ispod trga, a iznad nje biće izgrađen trg na kome će se, nasuprot Njegošu, nalaziti spomenik Ðinđiću.

- Arhitekta Podreka je pozicionirao položaj spomenika sledeći makro i mikro vizuru, što će omogućiti da se spomenik vidi i iz pravca Trga republike i iz pravca Kalemegdana, odnosno iz dve međusobno veoma udaljene tačke - navodi Folić.

Prema njegovim rečima, kuriozitet je to što se na zamišljenoj liniji koja povezuje spomenike Njegošu i Ðinđiću nalazi i stan u kome je Ðinđić živeo.

POGLEDAJTE SLIKE IZABRANIH RADOVA:

Beograd.rs
Beograd.rs
Beograd.rs
Beograd.rs
Beograd.rs
Beograd.rs
Beograd.rs
Beograd.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 6 godina

Budite sigurni da će se istorija Beograda jednog dana, stideti tog spomenika! Ako Djindjić zaslužuje spomenik, onda Miloševiću treba napraviti "mauzolej" i to preko puta Skupštine!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set