• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

22.08.2017

13:55

KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG VRTIĆA! Roditelji u dogovoru sa vaspitačima lažiraju evidenciju dolaska kako bi smanjili račune!

Beograd

KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG VRTIĆA! Roditelji u dogovoru sa vaspitačima lažiraju evidenciju dolaska kako bi smanjili račune!

Podeli vest

Kako im ne bi bile uskraćene subvencije, neki roditelji su pokušali da uz pomoć vrtića lažiraju evidenciju dolaska dece, ali su i jedni i drugi završili sa krivičnim prijavama!

Grad Beograd, naime, subvencioniše deo cene boravka mališana u akreditovanim privatnim predškolskim ustanovama. I to do visine od 22.361 dinar, dok ostatak plaćaju mame i tate. Međutim, ako vam je dete u privatnom obdaništu, postoji jedna "caka": subvencije se umanjuju za 50 odsto za one dane u kojima vam je dete odsutno iz predškolske ustanove, bilo da je bolesno, na odmoru ili nije došlo iz nekog potpuno drugačijeg razloga. Samim time, neki roditelji bi zbog toga mogli da dobiju čak i dvostruko veći mesečni račun za vrtić.

- Privatni vrtići posluju drugačije od državnih, drugačiji ih zakon pokriva, sami obezbeđuju sredstva, a ne dobijaju ih iz budžeta. Tih 50 odsto za nedolazeći dan treba gledati kao stvar za koju smo uspeli da se izborimo. Bitno nam je svako dete i svaki roditelj, pa svaki poremećaj u ceni debelo prostudiramo - kaže Dušanka Tasić, predsednica Udruženja privatnih vrtića (UPV) i direktorka PU "Studio za decu Zmaj".

Viši računi zbog letovanja!

Više račune za vrtiće dobiće mnogi Beograđani čija deca pohađaju privatne vrtiće, a koji su prethodnih meseci bili negde na letovanju. Dnevna cena boravka u vrtiću (80 odsto koje se subvencioniše) je oko 1.000 dinara pa se dolazi do računice da svaki dan izostanka može mame i tate koštati po 500 dinara.

Dušanka Tasić ne krije da je bilo slučajeva da roditelji traže od direktora vrtića da "zažmure na jedno oko" i upisuju pluseve pored imena njihovog deteta i kada je ono odsutno.

- To je krivično delo i besmisleno je da roditelji postavljaju takav zahtev. Dobili smo informaciju da je došlo do povrede jednog deteta van vrtića, a da se ispostavilo da su mu za to vreme, dok je bio odsutan, bili pisani plusevi. Podnete su krivične prijave i protiv roditelja i protiv tog vrtića. U julu je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao da je formirana komisija koja će obilaziti vrtiće i proveravati stanje u njima i ja sam u potpunosti za to - kaže Dušanka.

Svaka predškolska ustanova u Beogradu, inače, ima različitu cenu boravka, prosečna je oko 200 evra, a na roditeljima je da u zavisnosti od primanja naprave izbor.

- Mesečni boravak u PU "Studio za decu Zmaj" je 220 evra, ali se plaća boravak svih 12 meseci jer je tako lakše za obračunavanje. Međutim, kada se to stavi na papir roditeljima, ako odbiju onih 30 evra mesečno koliko je naš boravak jeftiniji od nekog drugog, shvate na kraju da su na dobitku. Na ovaj način oni dobijaju praktično jedan mesec gratis, a budući da su prošla vremena kada su deca po mesec ili dva odsutna i kad ih čuvaju bake i deke, ovo roditeljima dosta znači - objašnjava Dušanka Tasić.

Grad plaća boravak 10.000 dece u privatnim vrtićima!

Prema poslednjim obelodanjenim podacima, Grad Beograd subvencioniše boravak skoro 10.000 mališana u 167 privatnih predškolskih ustanova. I taj broj raste iz meseca u mesec jer se otvaraju nova privatna obdaništa. Ako se zna da je subvencija 180 evra po detetu, dolazimo do mesečnog izdatka od 1,8 miliona evra.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set