• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.09.2017

20:13

(FOTO) REVIJALNA TRKA 'VELIKA NAGRADA BEOGRADA'! Vesić: Za dve godine trka u Beogradu će da uđe u kalendar FIA!

Beograd

(FOTO) REVIJALNA TRKA 'VELIKA NAGRADA BEOGRADA'! Vesić: Za dve godine trka u Beogradu će da uđe u kalendar FIA!

Podeli vest

Revijalna trka "Velika nagrada Beograda" održana je danas na Kalemegdanu kojom je obeleženo 78 godina od legendarne trke Formule 1 na Kalemgdanu

Oko 50 vozača po pet krugova obišlo je stazu oko tvrđave u oltajmerima, motorciklima, "fićama" i trkačkim automobilima i učestvovalo u trci čiji je organizator Grad Beograd, uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila.

Trku, pred više stotina građana, otvorio je gradski menadžer Goran Vesić podizanjem srpske zastavice za start starih formula.

informer.rs

- Drugu godinu obeležavamo sećanje na čuvenu trku Formule 1 oko Kalemegdana, jedinu iz Formule 1 koja je ikad održana u Beogradu. Te 1939. godine trka u Beogradu bila je jedina u Formuli koja je održana za vreme Drugog svetskog rata. Želimo da pokažemo sećanje prema ljudima koji su tada vozili, šest svetskih šampiona, to sećanje nam omogućava veći broj turista, a i gajimo kulturu sećanja važnih za Beograd - rekao je Vesić novinarima na Kalemgdanu.

On je podsetio da je 3. septembra 1939. godine na trci u Beogradu bilo između 75.000 i 100.000 posetilaca i da je pobednik vozio čak 200 kilometara na sat.

Vesić je dodao da veruje da će za dve godine trka u Beogradu da uđe u kalendar FIA kako bi postala "klasik", što znači takmičarska uz učešće starih bolida, i da bi to bio dobar zamah za auto-moto sport Srbije.

informer.rs

- Ova trka nije samo sećanje, već i važan turistički događaj. Kada uđe u kalendar FIA, kao i brdska trka na Avali u evropski šampionat, imaćemo 30.000 posetilaca - rekao je Vesić.

Generalni sekretar AMS S i predsednik Sportskog auto-moto saveza grada Beograda Predrag Ðurđev izrazio je zadovoljstvo zbog sećanja na veliku trku.

- Najzaslužniji za događaj je Grad Beograd što smo drugi put zaredom građanima približili lep vremeplov. Nadam se da će Beograđani umeti da primete ovakvu manifestaciju, a mi smo tu da pomognemo da popularizujemo i ojačamo auto-moto sport. Posebno mi je drago što možemo da približimo stara i nova vozila - poručio je Ðurđev.

informer.rs

Osnivac Muzeja automobila Bratislav Petković ocenio je da je u Beogradu 1939. godine organizovan istorijski kulturni događaj.

- Vozači tada nisu imali kacige, bilo je herojsko doba automobilizma. Trka u Beogradu je bila poslednja iz zlatnog doba. Pokušavamo da održimo sećanje na tu trku, najveći kulturan događaj u Beogradu između dva rata - rekao je Petković.

Pored takmičenja starih modela automobila organizovana je i trka za najmađe u kartingu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 6 godina

Goran Vesic na auto trkama??? Bolje da se pojavi na aero mitingu... avioni lete i prelecu kao i Vesic

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set