• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.09.2017

14:59

SPAS OD AMBROZIJE! Grad Beograd prvi put sistemski suzbijao ovaj korov na oko 30 hektara!

Beograd

SPAS OD AMBROZIJE! Grad Beograd prvi put sistemski suzbijao ovaj korov na oko 30 hektara!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić obišli su danas javnu površinu na Novom Beogradu gde je primenjena mera suzbijanja korova ambrozije hemijskim sredstvima i podsetili da se od ove godine prvi put sistemski uništava taj opasan alergen na celoj teritoriji prestonice

Oni su potom obišli i jednu privatnu parcelu na Novom Beogradu na kojoj raste ambrozija i ukazali i na taj vid problema, a obilasku su prisustvovali i direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot, sekretarka za zdravstvo Vera Dražić i član Gradskog veća Radenko Durković.

Mladenović je istakao da danas u Beogradu gotovo da nema porodice u kojoj neko nije ugrožen alergijama koje izaziva ambrozija, posebno u vreme cvetanja tokom jula, avgusta i septembra. 

- Ambrozija je uzročnik velikih zdravstvenih problema, zbog čega je Skupština grada ove godine usvojila plan za lociranje i program za suzbijanje te korovske biljke, za šta je izdvojeno 15 miliona dinara. Monitoring je urađen na blizu 140 hektara u gradu, koji uključuju javne, ali i privatne i poljoprivredne površine. Tretiranje ambrozije je izvedeno na blizu 30 hektara, i to većinom na najugroženijim opštinama kao što su Novi Beograd, Zemun, Surčin, Rakovica, Čukarica i Palilula – naveo je Mladenović. 

On je istakao da se organizovanom i sistemskom akcijom može veoma brzo doći do dobrih rezultata i konačnog iskorenjivanja ambrozije sa javnih površina. Problem, kako je ukazao, predstavljaju privatne parcele gde Grad Beograd i Zavod za biocide, koji sprovodi mere, ne mogu da pristupe suzbijanju korova. 

Mladenović je pozvao građane da uklanjaju ambroziju sa privatnih površina i da to mogu uraditi hemijskim sredstvima, košenjem ili čupanjem  biljke, kao najefikasnijim vidom uništavanja. 

- Za sledeću godinu Grad Beograd je predvideo široku akciju suzbijanja ambrozije, a kao podsticaj i sredstva za otkupljivanje te korovske biljke od naših sugrađana, što bi se kasnije prerađivalo u biomasu -najavio je zamenik gradonačelnika. 

Beograd.rs

Vesić je dodao da je akcija Grada Beograda dobra, ali nije dovoljna jer se tretiraju samo javne površine. 

- Postoji veliki problem sa privatnim površinama gde Zavod za biocide, „Zelenilo” i druga gradska preduzeća koja sprovode akciju suzbijanja, nemaju pristup. Zbog toga smo u ovaj posao uključili naše gradske opštine, koje se bave privatnim – zakorovljenim površinama na svojim teritorijama. Zatim su opštinske inspekcije naložile vlasnicima tih parcela da pokose ambroziju, a početni rezultat bio je zadovoljavajući  - istakao je Vesić. 

On je kazao da je štampana i brošura kako bi se građani upoznali sa izgledom ambrozije, te da se oni različitim podsticajnim merama stimulišu u suzbijanju ambrozije, pre svega čupanjem, jer se u suprotnom ona ponovo regeneriše. 

Beograd.rs

Takođe je izrazio očekivanje da će sledeće godine moći da se kaže da je pri kraju rešavanje ovog problema koji nije mali, s obzirom na to da su neke procene da već oko 10 odsto ukupnog stanovništa Beograda ima problema sa tim alergenom.  

- To naprosto, pored zdravstvenog problema, utiče i na privredu, jer ljudi koji su podložni tada su manje produktivni ili uopšte ne dolaze na posao. A poznato je da mnogi gradovi u Evropi nemaju taj problem, jer ambroziju tretiraju na vreme i po standardima -ukazao je gradski menadžer i zahvalio je Gradskom zavodu za biocide na dobrom obavljenom poslu, ali i na suzbijanju komaraca kojih je ove godine bilo nikad manje. 

Direktorka Zavoda za biocide Dragana Despot istakla je da je cilj za sledeću godinu da se ambrozija tretira u početnoj fazi rasta, a u tome treba da učestvuje celokupna društvena zajednica. 

- Uspešnost čitavog ovog projekta zavisi od toga koliko se svi angažujemo, zbog našeg i zdravlja naših bližnjih. Bitno je da se ambrozija iščupa u kasno proleće i ne dopusti da ona dođe u fazu cvetanja - zaključila je Dragana Despot. 
  
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set