• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2017

09:19

VESIĆ NA TV PINK: Ugovor o partnerstvu za deponju Vinča do kraja meseca

Beograd

VESIĆ NA TV PINK: Ugovor o partnerstvu za deponju Vinča do kraja meseca

Podeli vest

Predlog ugovora između Grada Beograda i francusko-japanskog konzorcijuma koji je pobedio na tenderu za deponiju u Vinči je najvažnija tačka koja će se naći na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada, rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na TV Pink

 

On je dodao da će ukoliko ovaj predlog bude usvojen, ugovor biti potpisan do kraja meseca.

- Reč je o najvećem javno-privatnom partnerstvu koje se ikada dogodilo u Srbiji, u vrednosti od 300 miliona evra. Tu se od sedamdesetih godina deponuje otpad koji se sada već nalazi na dubini od 70 metara, skupljaju se gasovi zbog čega često dolazi do požara. Ovo je jedna od najneuređenijih divljih deponija u ovom delu Evrope. Strani partner će prvo sanirati deponiju, što je ogroman posao - rekao je Vesić.

On je naglasio da se u ovom konzorcijumu našla i jedna domaća kompanija - "Energoprojekt". 

Prema njegovim rečima, posle saniranja krenuće se sa izgradnjom čitavog niza postrojenja za preradu otpada.

- Na ovu deponiju neće stizati otpad koji može da se reciklira, jer će za recikliranje otpada grad u narednih nekoliko godina na svakoj opštini uraditi po jedno reciklažno dvorište. Ovde će se iz tog otpada proizvoditi struja, gas i u toj industriji koja će nići na deponiji biće nekoliko stotina novih radnih mesta, uglavnom za žitelje Grocke - rekao je Vesić.

AP PHOTO

On je dodao da se očekuje da će do kraja sledeće godine početi posao na sanaciji deponije, a grad je svoj deo obaveza završio, a to je rešavanje imovinskih pitanja i priprema svega što je potrebno da se realizuje ova investicija od 300 miliona evra.

Govoreći o javnom partnerstvu u izgradnji podzemnih garaža, gradski menadžer je najavio da će na sutrašnjoj sednici biti doneta odluka o pokretanju tog procesa.

- Pozvaćemo zainteresovane kompanije da grade garaže, reč je o četiri, na Trgu republike, Studentskom trgu, Kosančićevom vencu i u Kosovskoj ulici. Te garaže su nam važne jer se nalaze u samom centru grada, gde nedostaje oko pet hiljada garažnih mesta. Svaka moderna prestonica ima pešačku zonu, pa će tako i Beograd očistiti centar od automobila - rekao je gradski menadžer.

Govoreći o radovima, Vesić je istakao da grad mora da se uredi jer to nije rađeno decenijama, a kada se rade veliki radovi, oni traju.

- Naš je cilj da oni traju što kraće, da budu urađeni na vreme i da budu kvalitetni. Na predstojećoj sednici će zato biti i predlog master-plana razvoja saobraćajne infrastrukture u Beogradu. Kada govorim o ovoj infrastrukturi, govorim o obilaznici, unutrašnjem magistralnom prstenu, novom mostu kod Ade Huje, o mostu koji će se nalaziti na mestu starog Železničkog mosta na Savi, i tim planom ponudićemo viziju Beograđanima kako će izgledati saobraćaj u narednim decenijama - rekao je Vesić.

On je naglasio da ova gradska vlast u poslednje tri godine rešava problem po problem i ima jasnu viziju kako grad treba da izgleda.

Govoreći o predstojećim gradskim izborima, on je istakao da će ova vlast na izbore izaći sa svojim rezultatima koji su više nego impresivni.

Tanjug

- Podsećam da smo zatekli pre tri i po godine dug od 1,2 milijarde evra, što znači da je svaki građanin Beograda bio zadužen za hiljadu evra. Taj dug je smanjen za 500 miliona evra. Tim sredstvima smo mogli da izgradimo 250 obdaništa, isto toliko i škola, obnovimo sve ulice prvog prioriteta, odnosno hiljadu i po kilometara ulica, pet hiljada fasada, 40 javnih garaža, pet fabrika za preradu otpada, svu nedostajuću kanalizaciju - naveo je on, prenosi Beoinfo.

Zatečen je dug prema trudnicama i porodiljama u iznosu od oko 500 miliona dinara, a danas ništa ne dugujemo, zatekli smo oko 40 gradilišta, a danas ih ima preko hiljadu, rekao je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set