• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.09.2017

14:39

MALI: Građane ne interesuje metodologija, već stvarno stanje stvari i pravi dug grada!

Beograd

MALI: Građane ne interesuje metodologija, već stvarno stanje stvari i pravi dug grada!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ponovio je danas da je ukupan dug grada krajem 2013. godine bio 1,118 milijardi evra i dodao da to nije stvar metodologije, već stvarno stanje gradskog duga

Reagujući na izjavu predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da je javni dug grada krajem 2013. iznosio oko 400 miliona evra i da je smanjen za sto miliona, što je četiri puta manje nego što gradonačelnik navodi, Mali je rekao da je javni dug deo ukupnog duga, odnosno dug prema bankama, na šta treba dodati kamate, obaveze prema opštinama, javno-komunalnim preduzećima i obaveze komunalnih preduzeća.

 - Uz veliko poštovanje prema Pavlu Petroviću, mislim da građane ne interesuje metodologija. Teško možete da objasnite trudnicama kojima je grad dugovao 390 miliona dinara da to nije dug grada prema njima ili socijalno najugroženijima da 120 miliona dinara koje im je godinama dugovao Ðilas nije dug -  rekao je Mali.

Metodologija, kaže, može da bude ovakva ili onakva, a njega interesuje pre svega stvarno stanje stvari i dinari u kasi grada koji su morali da budu isplaćeni za kamate, kredite, za dug javnih preduzeća, opština, prema socijali...

Gradonačelnik ističe da je njegova metodologija ona po kojoj očekuje da i njega samog građani ocene.

 - Sve što je Ðilas ostavio, sve što imam ja, sve sam ostavio na semaforu. Pa neka i svaki sledeći gradonačelnik bude ocenjen po tome, ne po metodologijama, već po onome što je stvaran ukupan dug grada koji je neko ostavio u amanet građanima -  rekao je Mali.

Kako je rekao, sva javna preduzeća dugovala su 336 miliona evra, jer grad nije plaćao obaveze vrtićima, školama, domovima zdravlja, koji onda nisu plaćali račune za struju, vodu, komunalije.

 - Ukupan sistem javnih preduzeća napravio je gubitak 2013. od dve milijarde dinara. Dobit tih preduzeća prošle godine bio je skoro 10 milijardi dinara. Ko je vratio te dugove, ako ne građani. Jel'' to nije dug? Kako kod da ga neko zove, to jeste dug - rekao je Mali.

 - Da ja sad odem u banku i kažem - gospodo uzeo sam kredit, platiću vam glavnicu, a neću da vam platim kamatu, da li bi to moglo da prođe? Ne bi - naveo je Mali.

On je dodao da je od 2003. godine grad vratio skoro 200 miliona evra kredita, a od toga 115 miliona glavnice i 85 miliona.

 - Pa, sad neko hoće da mi kaže da se tih 85 miliona ne računa, naravno da se računa, ide iz budžeta... Ja bih najviše voleo da nisam vraćao kamate, već da sam više investirao, ali nisam jer je novac otišao na kamate...pa kako onda nije bio dug -  zaključio je Mali.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set