• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2017

14:41

BESPLATNO SAVETOVALIŠTE ZA MAME I TATE "BEBIRON"! Vesić: Zajedno društvo možemo učiniti boljim

Beograd

BESPLATNO SAVETOVALIŠTE ZA MAME I TATE "BEBIRON"! Vesić: Zajedno društvo možemo učiniti boljim

Podeli vest

Besplatan projekat - savetovalište "Bebiron" pokrenut je nedavno, ima za cilj da pruži savetodavnu pomoć trudnicama, mamama i tatama, a podržali su ga Ministarstvo zdravlja, Grad Beograd, kao i gradske opštine Vračar, Zvezdara Savski venac i Zemun

 

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je akcija "Bebiron" jedna od korisnijih akcija koju je video u poslednje vreme, kako je naglasio - prosto, jer je okrenuta ka budućnosti.
 

 - Postoje NVO koje se bave određenim problemima, iniciraju određene akcije koje onda država treba da prihvati, jer su društveno korisne. Za nas kao grad Beograd važno je na koji način možemo da se uključimo u ovu akciju, a mi se zaista trudimo, kada su u pitnju žene, trudnice i porodilje, da učinimo maksimum koji možemo - rekao je Vesić na predstavljanju "Bebirona".

Grad Beograd počeo je sa isplatom 10.000 dinara zaposlenim porodiljama, kaže Vesić kao i 35.000 dinara koje isplaćuje svakog meseca nezaposlenim porodiljama.

 - To je nešto što dajemo kao lokalna samouprava van onoga što je obaveza prema zakonu, to je naš dodatni iskorak i što je veoma važno za nas.

Vesić kaže i da je nova gradska vlast pre tri i po godine zatekla dugovanja od 400 miliona dinara prema porodiljama, koja je sva u međuvremenu isplatila, te da svakog meseca "u dan" isplaćuje svoje obaveze. 

 - Nadam se da ćemo u budućnosti moći da isplaćujemo i više, sigurno ima potrebe, ali ćemo to moći da radimo onda kada budžet bude dozvoljavao i sasvim sigurno - ono što budemo obećali, to ćemo i isplaćivati -  rekao je Vesić.

Pored toga, gradski menadžer kaže da u svim novim garažama postoje odvojena porodična parking mesta, za porodice, koja građani tek treba da nauče da koriste, jer, prema njegovoj oceni, "nažalost" još uvek ih ne koriste kako treba, a svaka nova garaža ih ima.

 - Zaista mislim da možemo kao lokalna samouprava, opet na predlog organizacija ljudi sa terena, da uradimo to, da postavimo stubiće, da se ne zauzimaju trotoari tamo kuda prolaze majke sa kolicima, da zaštitimo mesta gde su savetovališta, Domovi zdravlja, u smislu da tu nema saobraćajnih gužvi. Ispred svakog Doma zdravlja napravili smo zonu usporenog saobraćaja, postavili smo ležeće policajce, ali sasvim sigurno ima prostora i za druge inicijative -  kaže Vesić.

U svakom slučaju, Vesić ističe da će Grad Beograd aktivno podržati inicijativu "Bebiron" i smatra da je veoma važno da NVO pokreću takve inicijative, jer se "zajedno društvo može učiniti boljim".

Idejni tvorac projekta "Bebiron" Valentina Katić kaže za Tanjug da je taj projekat namenjen trudnicama, roditeljima, kako bi im pomogao da prvenstveno budu sigurni, jer, kako kaže, kada je roditelj siguran, onda je i dete srećno. 

 - Uvek je potrebna ta mala pomoć, a mi smo ta mala pomoć za roditelje. Nađite nas na vajberu, na pablik četu, ukucate "Bebiron savetovalište" i sve što vidite, to je javno. Pošaljete poruku i imate direktnu komunikaciju sa vašom patronažnom sestrom ili lekarom, koji su tu prosto da vas smire, daju vam savete i pomažu da za svoje dete izaberete najbolje - kaže Katić, ističući da je "presreća" što već ima 3.000 "zadovoljnih mama koje im se obraćaju 24 sata u vajber savetovalištu".

Takođe, tu su i besplatne školice za trudnice i tate, a smatra da je veoma važno da očevi učestvuju u svemu i da pomognu mamama da budu kompaktna porodica, a održavaće se vikendom, "tako da tate nemaju izgovor da ne prisustvuju tim radionicama sa mamama". 

 - Dajte nam tih sat vremena nedeljno, prođite sa nama školu za trudnice i videćete da je svima mnogo lakše i da će mame biti srećnije i smirenije kada im se pokaže da su tate uz njih u veoma bitnim trenucima -  rekla je Katić.

Njen projekat "Bebiron" pokrenut je prošle godine u novembru mesecu, Ministarstvo zdravlja ga je podržalo i prepoznalo kao društveno odgovornu akciju, a priključio se i Grad Beograd, kao i gradske opštine Vračar,Zvezdara, Savski venac, Zemuni svi Domovi zdravlja.

 - Tu smo da zajedno rastemo, budemo srećni, zdravi i da vam pružimo pravi savet u pravom trenutku -  rekla je Katić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set