• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beoinfo.rs

12.12.2017

12:05

LIČNOST U ŽIŽI!  NAJEVROPLJANIN MILUTIN FOLIĆ: Potvrda da se u Beogradu dobro radi!

Beograd

LIČNOST U ŽIŽI! NAJEVROPLJANIN MILUTIN FOLIĆ: Potvrda da se u Beogradu dobro radi!

Podeli vest

Glavni gradski urbanista Milutin Folić dobitnik je nagrade Najevropljanin koju dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu. Folić je ovo priznanje dobio za oblast metropolitenskog urbanizma

U Beogradu smo, kaže Folić, započeli humanizaciju grada, želja nam je da sa "trona" konačno skinemo automobil, a da prioritet dobiju pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz. 

- Želimo da javne gradske površine uređujemo, širimo pešačke zone, pravimo biciklističke staze, uređujemo priobalja i spuštamo grad na reke, ali i izmeštamo industrijske zone iz centra grada. Na takvim mestima se grade naselja, kao što je Beograd na vodi, kao što će biti Blok 18 i drugi. To je pravac u kome se grad razvija - rekao je posle uručenja nagrade Milutin Folić Milutin za Beoinfo.

Folić je dodao da je reč o tradicionalnoj nagradi koja se dodeljuje za zasluge u određenoj oblasti, koja je za njega stimulacija za budući rad.

- Nagrada pokazuje da je sve ono što je do sada urađeno rađeno kako treba i da tako treba da se nastavi - naglasio je Folić.

Glavni gradski urbanista je pre uručenja nagrade Najevropljanin objasnio da će Beograd iduće i 2019. dobiti novi izgled i da će centar grada postati velika pešačka zon, iz koje će biti "proterani" automobili.

VESIĆ: Biće uvedena posebna pravila za Skadarliju

- Pešačka zona, u kojoj radovi traju već dve godine, imaće četiri celine: zonu kulture Vasina ulica - Studentski trg, zatim Knez Mihailovu, koja ostaje trgovačku štrafta, ugostiteljska zona formiraće se oko Obilićevog i Topličinog venca i ulica Vuka Karadžića i Kralja Petra. Konačno, Kosančićev venac, kao četvrta celina, trebalo bi da bude najznačajnija kulturno-istorijska celina u pešačkoj zoni - objasnio je Folić.

Završeni su radovi u Ulici Vuka Karadžića, u Zmaj Jovinoj i Delijskoj ulici, na Obilićevom vencu i u Ulici cara Lazara.

- Deo Ulice Nikole Spasića uskoro će biti završen, a do kraja godine privešćemo kraju radove u Kralja Petra i Gračaničkoj, dok će Kosančićev venac biti gotov do kraja januara. Ulica Nikole Spasića dobila je kamene kaskade kako bi lokali mogli da izbace bašte - rekao je Milutin Folić.

KONAČNO ŠINE PREKO MOSTA NA ADI! Od Novog Beograda do Banovog Brda za 10 minuta!

Početkom sledeće godinu počinje uređenje Topličinog venca i Parka vojvode Vuka, gde će biti dečje igralište i mali amfiteatar.

- Formiraće se prolazi do Kosančićevog venca, odnosno Pop Lukine, a 2018. se kreće i sa uređenjem Karađorđeve ulice i Trga republike, koji će biti popločan širim pločama, a preko puta Narodnog muzeja i Spomenika knezu Mihailu biće dupli drvored - naglasio je glavni gradski urbanista.

esejapan/Instagram

Formiranje nove pešačke zone obustaviće autobuski i trolejbuski saobraćaj ka Studentskom trga, a okretnica za ova vozila GSP biće kod Doma Vojske. Na dnu Ulice kralja Petra biće izgrađena gradska galerija u nivou Kosančićevog venca, zamišljena kao vidikovac sa pogledom na ušće.

- Galerija je vezana za lagum, koji je turistička atrakcija i služiće da se liftom povežemo sa Karađorđevom ulicom - otkrio je Folić i dodao da se zatvaranje Vasine ulice i Studentskog trga očekuje 2019. godine.

OD KALIŠA DO NOVOG BEOGRADA ZA PET MINUTA! Obezbeđen novac za izgradnju gondole!

Milutin Folić je na kraju sugrađanima poručio da pešačka zona neće stvoriti probleme sa saobraćajem i parkingom.

- Ulica carice Milice i deo Gračaničke, zatim Ivanbegova, Čubrina i deo Topličkog venca, kao i Maršala Birjuzova i Pop Lukina biće i dalje prohodne za saobraćaj. Gradiće se i nove garaže na Trgu republike, Studentskom trgu i Kosančićevom vencu - rekao je Milutin Folić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set