• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.12.2017

13:25

VESIĆ: Beograd je počeo da ostvaruje svoje snove!

Beograd

VESIĆ: Beograd je počeo da ostvaruje svoje snove!

Podeli vest

Do kraja januara naredne godine biće izvršena promena Statuta grada Beograda, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić

To će biti usklađivanje sa promenama u postojećim zakonima i Grad Beograd pokazuje čvrstu političku volju da izvrši decentralizaciju, rekao je on na predstavljanju godišnjeg izveštaja rada Gradske uprave za 2017. godinu u zgradi Beogradske zadruge.

Kako je dodao, potpuna decentralizacija uslediće posle promene Ustava Republike Srbije koji gradsku opštinu treba da prepozna kao lokalnu samoupravu.

- Ipak, želim ovde jasno da kažem. Decentralizacija neće prebaciti pojedine nadležnosti sa grada na opštinsku upravu već odlučivanje spustiti do mesnih zajednica preko uslužnih centara za građane - pojasnio je Vesić.

Kako je dodao, decentralizovaće se samo one funkcije koje su u interesu građana, jer "vlast postoji zbog građana, a ne zbog političara, gradskih ili opštinskih".

Vizija aktuelne gradske vlasti je da se Beograd humanizuje, naglasio je Vesić i obrazložio da humaniji grad znači da infastruktura, saobraćaj, urbanizam i svakodnevni život budu usmereni ka gradjaninu i podređeni običnom čoveku.
Od 2014. godine do 15. decembra 2017. Grad Beograd je izdao ukupno 2.443 lokacijskih uslova i 644 građevinske dozvole, a ukupna površina za izgradnju na osnovu izdatih građevinskih dozvola iznosi 2.572.391 metara kvadratnih, precizirao je Vesić.

- Ova, 2017. godina bila je posebno značajna jer očekujemo da izdamo dozvola za oko milion kvadrata što je bilo nezamislivo pre samo nekoliko godina - istakao je on.

- Nije bilo beogradske vlasti koja se nije zaklinjala da su joj svi delovi Beograda jednaki i da grad ne deli na centar i periferiju. Ali, bile su to samo lepe reči...mi smo prva uprava koja zaista na jednak način tretira centar grada i najudaljenije selo u Beogradu - naglasio je on.

Navodeći da je politika Grada da se u narednim decenijama na čitavoj teritoriji Beograda izgradi nedostajuća infrastruktura Vesić je podsetio da je već objavljen plan da se u narednih deset godina izgradi nedostajuća kanalizaciona infrastruktura sa pet fabrika za preradu otpadnih voda.

- Počeli smo sa prvom fabrikom u Velikom selu. Tako ćemo rešiti i veliki ekološki problem jer danas se čitava beogradska kanalizacija izliva direktno u Savu i Dunav i mi smo poslednja metropola u Evropi u kojoj se to dešava - rekao je on.

Kako je precizirao, od 2014. do 2017. godine Grad Beograd je uložio 4,496 milijardi dinara u asfaltiranje u deset centralnih gradskih opština i 5,6 milijardi dinara u asfaltiranje u sedam prigradskih opština.

Sa velikim uspehom smo se izborili sa problemima koje je ostavila prethodna vlast i postavili čvrste temelje na kojima će se Beograd razvijati narednih decenija i imamo pravo i kredibilitet da gra]anima danas ponudimo plan za bolju budućnost, izjavio je danas gradski menadžer.

- Najvažnija obaveza političara koji vode i koji će voditi Beograd je da učine sve da naš grad nikada više ne bude u situaciji da bude rušen i uništavan odnosno da ne moramo kao pedeset puta ranije da počinjemo ponovo i da gradimo iz temelja - rekao je on.

Najbolja garancija za to je "mudra" spoljna politika koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je Vesić i naglasio da je Beograd deo te politike, kao što je deo ekonomske politike Vlade.

- Zato naš grad uspešno rešava zatečene probleme i razvija se… razvoj grada je najvažniji interes Beograđana - naglasio je Vesić.

On smatra da svi koji Beograđanima nude sukobe sa Vladom Srbije, tvrde da Beograd može da se razvija sam bez bilo čije pomoći i svoje kandidature u gradu vide kao šansu da ruše legalno izabranu Vladu i predsednika, stvaraju haos i nerede u državi - “rade protiv interesa Beograđana”.

Vesić je izrazio uverenje da će u nekim budućim istorijama Beograda ovaj period biti opisan kao vreme kada se grad konačno spustio na reke i kada je umesto da se širi ka periferiji počeo da se razvija na svojim obalama.

- Ta promena pravca u kome se grad razvija, koju su sve vlasti pre nas želele ali nisu imale ni snage, ni hrabrosti, a ni vizije da je sprovedu, je istorijska pobeda Beograda i najveći uspeh ove gradske vlasti - podvukao je Vesić.

On je svima koji su deo gradske vlasti poručio da, bez obzira na funkciju, imaju čast i privilegiju da učestvuju u vođenju Beograda. Beograd nije plen kako ga doživljavaju naši protivnici koji su već podelili funkcije i javna preduzeća jer ih samo to interesuje.

Beograd je veći od svakog pojedinca i večan je za razliku od nas. Naša obaveza je da svako od nas učini sve što je u njegovoj moći da doprinese večnoj slavi Beograda, a ne svojoj slavi jer ona ne postoji, smatra Vesić.

Kako ističe, Beograd ima svoje snove i počeo je da ih ostvaruje.

- Iza nas su hiljade godina naše istorije, a ispred nas večnost. Nama je pripala čast da budemo mali deo njegove večnosti da ga učinimo boljim, pre svega za ljude. Zato ne zloupotrebaljavajmo tu čast i budimo se svaki dan sa osećanjem obaveze koju imamo prema Beogradu. Donosimo one odluke koje su dobre za ljude - poručio je Vesić.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set