• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

22.12.2017

09:54

AUTORSKA KOLUMNA GORANA VESIĆA: GRAD KRANOVA

Beograd

AUTORSKA KOLUMNA GORANA VESIĆA: GRAD KRANOVA

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić napisao ne novu autorsku kolumnu za Politiku i u njoj se pozabavio građevinskim bumom u Beogradu

Kolumnu Gorana Vesića prenosimo u celosti

Kada me pitaju koja je najvažnija promena koja se dogodila u našem gradu u poslednje četiri godine nemam nikakvu dilemu da kažem da je najveća pobeda to što je Beograd postao grad kranova

Sredinom devedesetih godina prošlog veka imao sam tu čast i privilegiju da putujem sa bivšim ministrom spoljnih poslova SR Jugoslavije i ambasadorom SFRJ u NR Kini Ilijom Đukićem. Jednom mi je čika Ilija rekao da kada god otputuje u neki grad ne čita novine, niti gleda statistiku. "Samo prebrojim kranove u gradu i odmah mi je jasno da li se grad razvija ili ne", rekao mi je tada Ilija. Te reči sam zapamtio za ceo život. Upravo zato kada me pitaju koja je najvažnija promena koja se dogodila u našem gradu u poslednje četiri godine nemam nikakvu dilemu da kažem da je najveća pobeda to što je Beograd postao grad kranova.

Da u Beogradu ima građevinskih kranova na svakom koraku vidi se golim okom. Šta kažu podaci? Grad Beograd je u periodu od 2010. do 2013. godine izdao ukupno 1.977 lokacijskih dozvola i 309 građevinskih  dozvola. Ukupna površina za izgradnju na osnovu izdatih građevinskih dozvola iznosila je 793.780 metara kvadratnih ili nešto manje od 200 hiljada metara kvadratnih godišnje. 

Sramota je da u 21. veku u Beogradu koji želi da postane moderna evropska metropola trećina grada nema kanalizaciju, da mnogi građani nemaju vodu, a o putevima i kvalitetnom javnom prevozu ne želim ni da govorim

U periodu od 2014. godine do 15. decembra 2017. godine, Grad Beograd izdao je ukupno 2.443 lokacijska uslova i 644 građevinske dozvole. Na osnovu izdatih građevinskih dozvola ukupna površina za izgradnju iznosi 2.572.391 metar kvadratni ili nešto manje od 644 hiljade kvadrata godišnje. Ove godine očekujemo da ćemo izdati dozvola za oko milion kvadrata, što je bilo nezamislivo pre samo nekoliko godina. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, u periodu od 2010. do 2013. godine, obračunala je naknade za nešto više od milion kvadrata. U periodu od 2013. do 2017. godine obračunati su naknade i doprinosi za 2,1 milion kvadrata. Tako je Beograd postao grad kranova. Ako tome dodamo da smo zatekli tri infrastrukturna gradilišta, a da ih danas ima samo u direkciji preko 70 jasno je u čemu je razlika.

Kada je u pitanju izgradnja infrastrukture pokazali smo i dokazali da Beograd nije samo na Terazijama, Dedinju ili Vračaru. Za nas je Beograd i Padinska skela, i Besni Fok, i Jabučki rit, i Đurinci, i Progar, i Kaluđerica, i Ugrinovci, i Ripanj, i Stepojevac, i Sremčica, i Draževac, i Skela... Nije bilo beogradske vlasti koja se nije zaklinjala da su joj svi delovi Beograda jednaki i da grad ne deli na centar i periferiju. Ali, bile su to samo lepe reči. Rubni delovi Beograda su zaostajali za centrom kada je u pitanju infrastruktura, odnosno vodovod, kanalizacija, putevi i javni prevoz. Sramota je da u 21. veku u Beogradu koji želi da postane moderna evropska metropola trećina grada nema kanalizaciju, da mnogi građani nemaju vodu, a o putevima i kvalitetnom javnom prevozu ne želim ni da govorim.

Veoma iznenađuje najava jednog od kandidata na predstojećim gradskim izborima, bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, da će zaustaviti izgradnju u Beogradu i da se više neće graditi tržni centri, zgrade i hoteli već samo bolnice i vrtići. Neko ko je makar jedan dan bio gradonačelnik trebalo bi da zna da su hoteli i tržni centri privatne investicije u koje država ne ulaže ni dinar već samo stvara povoljan ambijent za investiranje

Naša politika je da se u narednim decenijama na čitavoj teritoriji Beograda izgradi nedostajuća infrastruktura. I tu neće biti kompromisa. Već smo objavili plan da se u narednih deset godina izgradi kanalizaciona infrastruktura sa pet fabrika za preradu otpadnih voda. Počeli smo sa prvom fabrikom u Velikom selu. Tako ćemo rešiti i veliki ekološki problem jer danas se čitava beogradska kanalizacija izliva direktno u Savu i Dunav i mi smo poslednja metropola u Evropi u kojoj se to dešava. 

Da je tako pokazuju podaci o ulaganju u prigrdske opštine Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda. U periodu od 2008. do 2013. godine uloženo je 756,9 miliona dinara ili 126 miliona dinara godišnje. U periodu od 2014. do 2017. godine Direkcija je u prigradske opštine uložila 2,27 milijarde dinara ili 567,5 miliona dinara godišnje.

Građevinski bum u Beogradu povezan je sa smanjenjem nezaposlenosti u našem gradu. Danas na posao čeka nešto manje od 89 hiljada ljudi dok je 2013. godine nezaposlenih bilo nešto manje od 110 hiljada. Kada pogledate statistiku vidite da je najviše novozaposlenih u sektoru usluga i IT industrije.

Zato veoma iznenađuje najava jednog od kandidata na predstojećim gradskim izborima, bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, da će zaustaviti izgradnju u Beogradu i da se više neće graditi tržni centri, zgrade i hoteli već samo bolnice i vrtići. Neko ko je makar jedan dan bio gradonačelnik trebalo bi da zna da su hoteli i tržni centri privatne investicije u koje država ne ulaže ni dinar već samo stvara povoljan ambijent za investiranje. Trebalo bi da zna da investitori kada grade plaćaju doprinose za građevinsko zemljište gradu od kojih se grade škole ili vrtići. Ako nema investicija, ako nema kranova i izgradnje, nema ni novca od kojeg bi Grad Beograd ulagao u infrastrukturu. Jer novac za infrastrukturu ne pada sa neba već ga obezbeđuju investitori. 
Razumem da u kampanji kandidati daju različite, često nepromišljene izjave. Bez obzira na to što je kampanja oni svojim porukama ne smeju da plaše strane investitore, da ih teraju iz Beograda, da ostavljaju naše ljude bez radnih mesta, kao i da zaustavljaju investicioni bum koji se upravo događa u našem gradu. U Beogradu je pokrenut točak investicija i ako se sada zaustavi pitanje je kada ćemo i da li ćemo ga ikada ponovo pokrenuti. Kretanje tog točka važnije je od svake politike i pitanja ko će biti na kojoj funkciji.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Spasenija

pre 6 godina

Istina. Beograd najveće gradilište od kada postoji.

Jana

pre 6 godina

Beograd se polako pretvara u modernu metropolu!

Djole

pre 6 godina

Vesic i Mali rade odlican posao u renoviranju Beograda.

Marina

pre 6 godina

Mnoga gradilista su znak velikih infrastrukturnih zahvata sto Beogradu donosi velike rezultate

Sanja

pre 6 godina

Aposlutno isitinito! Sta drugo moze bolje da pokaze da li se neki grad tj sredina razvija nego njegovo prosirenje!

Branka

pre 6 godina

Rade konkretne stvari, i na to treba da budu ponosni!

Milos

pre 6 godina

Beograd ne treba nikada prestati da se izgradjuje.

Dušan

pre 6 godina

Rezultati su jasni kao dan.U Beogradu je aktivno preko 1000 gradilišta,na stotine kilometara puteva je asfaltirano ili rekonstruisano,kanalizacija se uvodi u sve krajeve grada,i ne pravi se razlika između centra i periferije tokom planiranja radova.

lea

pre 6 godina

Veoma lepo videti što se u Beogradu konstantno gradi i ulaže

Rada

pre 6 godina

U Beogradu se odavni nije gradilo ovoliko kao sada, to pokazuje da grad živi,radi ,razvija se. Ne dozvolimo da se to prekine, ne sputavajmo grad.

jelena

pre 6 godina

Beograd je u poslednjih pet godina postao mnogo lepše mesto za život

GajbexG

pre 6 godina

Zaista lep tekst.I zaista je Beograd postao grad u kome se danonocno radi i gradi.Svakim danom menja svoj izgled na bolje a gospodin Vesic je jedan od zasluznijih za to.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set