• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beoinfo

09.01.2018

16:59

NIČE NOVI DRVORED ISPRED ŠTARK ARENE: Nikodijević, Antić i Trivan promovišu zelene površine u Beogradu!

Beograd

NIČE NOVI DRVORED ISPRED ŠTARK ARENE: Nikodijević, Antić i Trivan promovišu zelene površine u Beogradu!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan prisustvovali su sadnji novog drvoreda na zelenoj površini ispred Štark Arene

Prema rečima Nikole Nikodijevića, ovom akcijom strategija pošumljavanja, čiji je cilj podizanje zelenih površina u Beogradu, nastavlja se i u 2018. godini.  

- Na zelenoj površini ispred Štark Arene, JKP Zelenilo - Beograd do sada je zasadilo 234 stabla, a danas preostalih šest sadnica crvenolisnog javora.  Do sada je zasađeno lalino drvo, likvidambar, ginko biloba, kao i crvenolisni javor, a sadnice su visokog kvaliteta, obima do 20 do 25 centimetara - precizirao je Nikodijević.

On je podsetio da je JKP Zelenilo - Beograd, od 1. januara 2014. godine do danas, saniralo ili izgradilo 77 dečjih igrališta, 29 teretana na otvorenom, 35 sportskih terena, pet parkova za pse, 25 skverova ili platoa, i izvršilo kompletnu sanaciju tri parka - park „Đuro Strugar", "Devojački park" i "Pionirski park", a u toku je kompletna rekonstrukcija parka Ušće i Zemunskog parka.

Ministar Aleksandar Antić je zahvalio ovom preduzeću na sjajnom projektu, posluživši se tom prilikom jednom kineskom mudrošću koja kaže da "kada želite da razmišljate godinu dana unapred, vi posejete seme, a kada razmišljate deset godina unapred, onda posadite drvo".

Beoinfo

- Mi moramo svake godine da posejemo žito kako bismo se prehranili, ali isto tako moramo da sadimo drveće kako bismo razmišljali ne samo deset godina unapred već i generacijama koje dolaze ostavili planetu na kojoj mogu da žive. Strategija pošumljavanja Beograda usvojena je 2011. godine kada su sve političke stranke dale podršku. Ona daje svoje rezultate jer je u proteklih nekoliko godina izvršeno pošumljavanje više od 750 hektara zemljišta u Beogradu, što je oko 200 hiljada novih sadnica, 3.000 drvorednih, što su rezultati za svako poštovanje - istakao je Antić i pozvao sve da se uključe u ovu akciju jer to je prioritet u našem gradu.

On je dodao da je danas u prestonici više od 13 odsto zemljišta pokriveno zelenim površinama i šumom što nije loše, ali je daleko od ciljeva koji su maksimalno ambiciozni. 

- Naš cilj je da to bude 30 procenata i to je nešto za šta ćemo se boriti, ali i pozvati društveno odgovorne kompanje da nam pomognu. U ovakve projekte treba da se uključe energetske kompanije koje su i zagađivači, ali i najveći investitori kada je u pitanju ekologija - naglasio je Antić i pozvao Beograđane da se priključe u sadnji drveća jer je to možda jedini način da svaki čovek da svoj doprinos.

Beoinfo

Događaju su prisustvovali v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, predstavnici Sekretarijata za energetiku, kao i direktor JKP Zelenilo - Beograd Slobodan Stanojević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set