• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beoinfo.rs

11.01.2018

16:40

BRIGA O NAJMLAĐIMA Siniša Mali: Deset odsto veće plate zaposlenim u vrtićima

Beograd

BRIGA O NAJMLAĐIMA Siniša Mali: Deset odsto veće plate zaposlenim u vrtićima

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je adaptirane prostorije Biblioteke "Milutin Bojić" u Ovči, koje su preuređene za potrebe Predškolske ustanove "Boško Buha". Mali je istakao da su adaptacijom dobijena 54 mesta u vrtiću, a ujedno i najavio povećanje zarada za 10 odsto u odnosu na decembar svim zaposlenima u predškolskim ustanovama grada Beograda

Grad Beograd će ispoštovati odluke Vlade Srbije iz decembra o povećanju plata u prosveti za 10 odsto, pa tako zaposleni u predškolskim ustanovama od januarske plate mogu da računaju na taj novac. To je još jedan način da kažemo hvala svim ljudima koji rade sa našom decom, a kako se finansijska situacija u državi i gradu bude poboljšavala, tako će se otvarati prostor za nova povećanja. Zbog toga je važno naglasiti koliko je bila značajna konsolidacija javnih finansija i vraćanje 500 miliona evra dugova nasleđenih od prethodne gradske vlasti. Sada grad ima novac i zbog toga se bavi kanalizacijom, vodovodom, fasadama, ali i ulaganjem u vrtiće - rekao je Mali.

Mali je naglasio da nova 54 mesta u vrtiću u Ovči predstavljaju nastavak politike koja se u Beogradu sprovodi u poslednje četiri godine, a prema kojoj se svaki slobodan prostor adaptira u vrtiće, sve dok lista čekanja ne bude u potpunosti neutralisana.

- U Ovči ćemo graditi i kombinovanu ustanovu u kojoj će biti vrtić sa centralnom kuhinjom. Ona će snabdevati hranom sve predškolske ustanove na levoj strani Dunava. To znači da će distribucija obroka na ovoj strani Dunava biti brža i efikasnija - rekao je Mali.

On je istakao da je za 2018. godinu planirano otvaranje još 2.000 mesta u vrtićima. Opština Vračar, naveo je Mali, ustupila je 800 kvadratnih metara prostora koji će biti adaptirani, nakon čega će još 300 mališana biti upisano u vrtić, a lista čekanja na toj opštini praktično neće postojati.

- Za vrtiće sređujemo i adaptiramo staru opštinsku zgradu u Sopotu, u Surčinu nekadašnju zgradu škole, a u Borči ćemo nadzidati dva objekta, čime ćemo obezbediti još 500 mesta u vrtićima. Nastavljamo i sa projektom "Mreža škola", i tokom ove godine ćemo adaptirati prostore u šest osnovnih škola na teritoriji grada. Tokom prošle godine u okviru tog projekta adaptirane su tri škole, a nakon ovih šest, ukupno ćemo sa ostalim projektima obezbediti oko 2.000 mesta u vrtićima - naveo je gradonačelnik.

Mali je dodao da očekuje nastavak inicijativa privatnih vrtića i istakao da je njihov broj od 2013. godine do danas porastao sa 40 na skoro 250.

- To je dokaz da je naša odluka da privatne vrtiće uključimo u sistem refundacije bila više nego ispravna. Refundacija ide sve brže i završava se do 15. u mesecu za prethodni mesec. To je politika od koje nećemo odustati jer je naša želja da svako dete u Beogradu ima mesto u vrtiću. Podsetiću vas da je 2013. godine u beogradske vrtiće išlo oko 49.000 mališana, dok je danas taj broj oko 71.000. Veći broj dece u vrtiću znači rast standarda, ali i da je veći broj roditelja zaposlen, što se poklapa sa podatkom o rekordno malom broju nezaposlenih u Beogradu - rekao je Mali.

beoinfo.rs

Događaju su prisustvovali sekretar za investicije Luka Petrović, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, kao i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Predsednik opštine Palilula zahvalio je gradonačelniku Beograda jer je investicija od 15 miliona dinara stigla u Ovču.

- Za nas na opštini Palilula je to veoma bitno, jer želimo da deca imaju adekvatan prostor za vrtić. Centralna kuhinja će u budućnosti biti tema broj jedan, i tu takođe očekujemo snažnu podršku Grada Beograda. Mi ćemo u svakom slučaju pratiti politiku grada i u isto vreme nastaviti da radimo stvari koje pozitivno utiču na natalitet, a tu pre svega mislim na kolica za bebe koje obezbeđujemo mladim bračnim parovima, dok će đaci prvaci dobijati sve što je potrebno za prvi razred - rekao je Jovičić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set