• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.01.2018

15:18

USKORO PRVI PRINUDNI UPRAVNICI ZGRADA U BEOGRADU: Ostaje samo da Skupština grada propiše cene za taj posao!

Beograd

USKORO PRVI PRINUDNI UPRAVNICI ZGRADA U BEOGRADU: Ostaje samo da Skupština grada propiše cene za taj posao!

Podeli vest

U Beogradu ima oko 38.000 stambenih zgrada i do sada je, prema zvaničnim podacima, po novom zakonu registrovano skoro 5.000, rečeno je Tanjugu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove

Zvanični rok za upis zgrada u registar je istekao 12. decembra, a prvi prinudni upravnici u Beogradu se očekuju nakon što Skupština grada propiše cene za obavljanje poslova prinudnih upravnika.

Tada će se steći uslovi za angažovanje prinudnih upravnika, kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove. U Sekretarijatu navode da je u Beogradu, po njihovim saznanjima, na dan 12. januar, registrovana 4.771 stambena zajednica.

Ipak, dodaju, da su, u skladu sa Statutom grada Beograda, gradske opštine te koje vode registar stambenih zajednica na svojoj teritoriji, tako da se ažurne informacije mogu dobiti samo u opštinama.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada utvrđena je obaveza vođenja Registra stambenih zajednica - elektronske baza podataka i dokumenata sa podacima o stambenim zajednicama propisani tim zakonom i podzakonskim aktima.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove za sada nema evidentirane podatke o zahtevima stambenih zajednica za angažovanje prinudnih upravnika.

U Sekretarijatu podsećaju da cilj Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada nije uvođenje prinudnih upravnika, već ostvarivanje javnog interesa kroz unapređenje uslova stanovanja građana, očuvanje i unapređenje vrednosti stambenog fonda uz podizanje energetske efikasnosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i racionalno korišćenje resursa.

Takođe, cilj je usklađivanje ekonomskog i socijalnog razvoja i zaštite životne sredine prilikom razvoja stambenog sektora, što se postiže efikasnim upravljanjem i održavanjem zgrada za koje je zakon stvorio odličan okvir, naglašavaju  u Sekretarijatu.

U Ministarstvu građevinarstva je ranije rečeno Tanjugu da će komunalni inspektori narednih dana početi u svim gradovima da proveravaju da li su zgrade upisane i ako nisu da će imati rok od mesec dana da to urade i izjasne se ko će upravljati zgradom. Ako i to ne učine dobiće prinudnog upravnika.

U Srbiji, prema podacima tog ministarstva do sada je u registar stambenih zajednica upisano oko 24.600 zgrada.

Od tog broja do sada registrovanih zgrada oko 90 odsto njih se izjasnilo za to da o zgradi brine "komšija", a 10 odsto za profesionalne upravnike.

U ministarstvu kažu da je samo tokom prethodne sedmice bilo više od 1.000 novoregistrovanih zgrada i da se njihov broj sve više povećava, kao i da je bilo slučajeva da stanari sami traže da im se dodeli profesionalni upravnik.

Pomoćnica ministarke građevine Jovanka Atanacković je podsetila da je 12. decembra prošao rok od šest meseci za upis zgrada i istakla da da to ne znači da one i posle tog datuma ne mogu da se registruju već samo da su se stekli uslovi za inspekcijski nadzor.

Zgrade su do tog datuma mogle samostalno da izaberu da li će o zgradi brinuti upravnik odnosno neko od stanara ili profesinalni upravnik, koji je prošao obuku i položio testove u Privrednoj komori Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set