• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kraljevski red vitezova/informer

16.01.2018

22:41

ZA KRST ČASNI NA KRSTOVDAN: Članovi Kraljevskog reda vitezova plivaće ispod Beogradske tvrđave TAČNO U PODNE!

Beograd

ZA KRST ČASNI NA KRSTOVDAN: Članovi Kraljevskog reda vitezova plivaće ispod Beogradske tvrđave TAČNO U PODNE!

Podeli vest

Povodom trećeg po redu plivanja za časni krst ispod Beogradske tvrđave, 18. januara na Krstovdan u organizaciji Kraljevskog reda vitezova, održana je konferencija za novinare u Skupštini grada Beograda

Na konfernciji su govorili, zamenik gradonačelnika grada Beograda Andrija Mledenović, jedan od osnivača Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović, PR javnog preduzeća Beogradska tvrđava Ana Rajlić.

Konfernciju je pesmom otvorila operska diva Tanja Andrijić, u izvedbi ruskog napeva iz 18. veka Carska Jaktenija i deo Mokranjčevog napeva Raduj se nevesto nenevesna. 

krv

Krstovdansko-Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće održano po treći put ispod Beogradske tvrđave, podno spomenika Pobednik, na Krstovdan 18. januara sa početkom u 11 časova. 

Tanjug

Manifestacija se održava sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, pod pokorviteljstvom princeze Linde Karađorđević, u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, javnog preduzeća Beogradska Tvrđava, Vojskom Srbije i Žandarmerije.

(FOTO) VITEŠKI SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Ovako je bilo na svečanoj dodeli VITEŠKOG MAČA, KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA!

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović je istakao značaj ove manifestacije koja neguje srpsku tradiciju i običaje 

- Saradnju sa Kraljevskim redom vitezova pokazivali smo u više navrata tako što smo podržavali manifestaciju "Vitez fest"  na Vrbicu i Cveti i to je jedna od najlepših manifestacija na našoj Beogradskoj tvrđavi gde vraćamo taj viteški duh koji je Beograd imao i koji moramo da negujemo.

Tanjug

Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki značaj, ona je na taj način podvig gde plivači u teškim vremenskim uslovima stupaju u vodu i plivaju za krst časni i na taj način pokazuju da vera pobeđuje. 

Ovo je manifestacija koja je uvršćena u program Beogradske zime i kroz koju se daje sjajna slika Beograda i jedna raznovrsnost koja je veoma važna. 

Ovo je ujedno i najava za sve ostale gradove i opštine u Srbiji koji organizuju plivanje za časni krst na praznik Bogojavljenje-istakao je Mladenović.

krv

Bogat program za predstojeću manifestaciju predstavio je Hadži Zoran Dušanov Mrđenović 

- Posle liturgije u crkvi Ružici i osvećivanja vode, krenuće litija sa svim
učesnicima i gostima oko 11 časova. 

U 11:30 će početi kulturni i viteški program ispred restorana «Bela Vista» sa raznim uglednim umetnicima, sportistima i vitezovima. 

Tačno u podne, izaslanik patrijarha položiće krst u vodu a učesnici će viteški plivati za njim. Učestvovaće odabrani mladići koji su postili božićni post.
Svi učesnici izneće krst iz vode zajedno, bez takmičenja, i to će pokazati da su svi pobednici, rekao je Zoran Mrđenović predsednik Kraljesvkog reda vitezova.

krv

U ime Javnog preduzeća Beogradska tvrđava partnera manifestacije obratila se Ana Rajlić ukazujući na značaj i lepotu manifestacije u kojoj su svi pobednici

- Nadamo se da ćemo biti dobri domaćini kao i svih prethodnih godina, da ćemo lepo ugostiti plivače i posetioce. Za sve koji budu zainteresovani, otvaramo kulu Nebojša u kojoj će za sve zainteresiovane biti besplatan ulaz celog dana.

Konferansije Miša Ćirić je poručio da se zainteresovani i dalje mogu prijaviti na imejl kraljevskiredvitezova@eunet.rs, a detaljnije informacije mogu dobiti na  telefon 063-357-501. 

Uslov je da su postili Božićni post, i da pristupe plivanju viteški, a ne takmičarski.

(VIDEO) KRALJEVSKI RED VITEZOVA POZIVA HRABRE: Plivajte sa nama za Bogojavljenski krst!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set