• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beoinfo.rs

24.01.2018

16:04

ROSI FEST 2018 Međunarodni festival klasične muzike prvi put u Beogradu!

Beograd

ROSI FEST 2018 Međunarodni festival klasične muzike prvi put u Beogradu!

Podeli vest

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2018" počeće sutra, 25. januara, koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je velika čast da Grad Beograd bude partner u organizaciji ovog festivala i zahvalio direktoru festivala i njegovom timu na velikom entuzijazmu.

- Beograd dobija još jedan festival. Prva godina je uvek teška, ali sam siguran da će na osnovu njihove energije, podrške koju imaju u Gradu Beogradu, kao i svega što rade na promociji našeg grada, ovaj festival imati sve više pristalica, da će rasti i postati tradicionalan - rekao je Petronijević i pozvao sugrađane da dođu na koncerte i upoznaju se sa sjajnim umetnicima koji će učestvovati na festivalu.   

Direktor "Rosi festa" Stefan Zekić, dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, istakao je da je ovo prvi međunarodni festival koji nosi ime eminentnog kompozitora jevrejskog porekla, koji je živeo u Italiji krajem 17. veka. 

- Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da uživa u opusu eminentnog baroknog kompozitora Salamona Rosija, čija se dela premijerno izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali posebno za ovu priliku - rekao je Zekić. 

"Rosi fest" je ugostio i vrhunskog soprana njujorške Metropoliten opere Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima u Muzeju Narodnog pozorišta. 

- Kada sam došla u Beograd, prvo što sam primetila je to da mladi pevači ovde imaju izvanredan glas. Zato ću ih pozvati da nastupaju u drugim zemljama gde će se na taj način promovisati - rekla je  Makarina. 

Istovremeno, profesor Akademije za muziku i ples u Jerusalimu Oded Šomroni vodiće majstorski kurs za mlade dirigente, dok će Daniela Koen, sa Univerziteta Sorbona, održati predavanje u skladu sa tematskom odrednicom festivala. 

Festival je usmeren na promovisanje i kreiranje interkulturnog dijaloga, a poseban program biće posvećen obeležavanju 25 godina od obnove diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Osim domaćih ansambala, hora Braca Baruh, Hašira, Jevrejskog kamernog orkestra, predstaviće se i čuveni ansambl za ranu muziku Profetti della quinta i ansambl Adi iz Tel Aviva. 

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu, Jevrejske zajednice u Srbiji, Gete instituta, Skupštine Grada Beograda i Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Aktivnosti svih dana festivala su besplatne, a više o programu i učesnicima festivala zainteresovani mogu naći na internet-stranici: www.rossifest.org.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set