• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beoinfo.rs

26.01.2018

16:28

ZABLISTAĆE KAO NEKAD ŽELEZNIČKA STANICA, "JUGOŠPED" I "BIGZ"? Mali najavio vraćanje starog sjaja čuvenim zgradama!

Beograd

ZABLISTAĆE KAO NEKAD ŽELEZNIČKA STANICA, "JUGOŠPED" I "BIGZ"? Mali najavio vraćanje starog sjaja čuvenim zgradama!

Podeli vest

Svim zgradama koje su činile tradicionalni stari Beograd biće vraćen stari sjaj, kao što je to urađeno sa zgradom "Geozavoda, rekao je gradonačelnik Siniša Mali gostujući na TV Hepi

Mali je najavio da će postojeća zgrada Železničke stanice, koja datira iz 1884. godine i predstavlja spomenik kulture, u dogovoru sa Beograđanima biti pretvorena u muzej istorije ili muzej nauke, a ispred nje će biti veličanstven trg na kome će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji.

- Isto tako obnovićemo i zgrade "Jugošpeda" i "Bigza" i vratićemo im stari sjaj jer to veoma mnogo znači Beograđanima. Tu će biti galerije, ali i prostor koji će pružati mogućnost za raznovrsne programe za mlade, a ceo taj deo grada će na taj način oživeti - rekao je Mali.

Govoreći o rezultatima, on je istakao da je Beograd u protekle četiri godine postao lepši i bolji grad, na prvom mestu zahvaljujući direktnoj komunikaciji s građanima i njihovim sugestijama i predlozima. On je gostujući na TV Hepi istakao da ljudi vide napredak i da ističu zadovoljstvo jer znaju kako je bilo pre i da su sada obećanja ispunjena. 

- Osim komunikacije s građanima, trend se nastavlja i na nivou sjajne saradnje između Vlade Republike Srbije, predsednika i Grada Beograda jer kada radite zajedno mnogo brže rešavate probleme, nalazite način da finansirate određene projekte i kako da poboljšate kvalitet života - istakao je Mali.

On je naglasio da precizno zna svaki kilometar puta, vodovodne ili kanalizacione mreže, svaku novu liniju ili veći broj polazaka jer su ti detalji pokazatelji brige o ljudima, što je, kako je naveo, najlepši deo njegovog posla. Jedan od takvih primera je Sopot, koji je apsolutni rekorder jer je u njemu u proteklom periodu urađeno 275 kilometara puta, koji je od vitalnog značaja za poljoprivrednike. Samo u jednom selu ove opštine radi se i mesna zajednica, i vrtić, i parking prostor - a sve su to detalji koji govore o važnosti svakog dela Beograda, dodao je Mali. 

- Jednako se ulaže u rubne i u gradske opštine. Srce mi je puno i zbog Slavije, Bulevara oslobođenja, fontane, Ruzveltove, Obilićevog i Kosančićevog venca, rekonstruisanih dve stotine fasada, "Beograda na vodi". Obećali smo grad kranova i dizalica i to smo ispunili - istakao je Siniša Mali. 

Beograd se menja i postaje sve čistiji, uređeniji, atraktivniji, popularniji i otuda ne čudi što je uvršten u jednu od 52 svetske destinacije koju treba posetiti, dodao je Mali, naglašavajući kao ključnu stvar za naredni period - metro, koji bi mogao da počne da se gradi 2020. godine. "Beograd na vodi", projekat u koji mnogi nisu verovali, daje gradu i vladi za pravo da stane iza projekta metroa jer su dokazali da zajedno mogu mnogo, ocenio je Mali.

Gradonačelnik je najavio i skorašnje postavljanje kamena temeljca za novu autobusku stanicu u Bloku 42, koja će se prostirati na oko dvadeset hiljada kvadrata i koja bi trebalo da bude završena za 18 meseci. 

On je dodao da je Ada Huja veliki potencijal i da se trenutno završava projekat izgradnje novog mosta preko Ade Huje jer se na taj način sistemski rešava izgradnja pojedinih delova grada. 

Veliki projekti koji predstoje su Novi savski most koji, u ovom trenutku po idejnom rešenju koji je uradio CIP, košta između 30 i 40 miliona evra, kao i tunel koji se nadovezuje na most i izlazi u Bulevar despota Stefana, a smanjiće za 14 odsto tranzit saobraćaja u tom delu grada. 

Mali je posebno istakao da niču gradilišta tamo gade su bile zapuštene fabrike, aktivirane su te lokacije i tu se grade novi objekti, zapošljavaju novi radnici i sređuju zelene površine.

- Mi otvaramo i fabrike u rubnim opštinama - Lazarevcu, a prva sledeća biće u Mladenovcu jer ova opština ima puno potencijala - istakao je Mali.

Kao izuzetno važan projekat Mali je istakao javno-privatno partnerstvo za izgradnju fabrike za preradu otpada i njegovo pretvaranje u toplotnu i električnu energiju u Vinči, ali i izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, što je još jedna potvrda koliko se brine o zdravom životu Beograđana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 6 godina

Ako ove zgrade urade kao Geozavod, Beograd necemo prepoznati.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set