• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beoinfo

30.01.2018

18:17

SEĆANJE NA VELIKANA Vesić: Etika Miloša Đurića poruka za mlade generacije!

Beograd

SEĆANJE NA VELIKANA Vesić: Etika Miloša Đurića poruka za mlade generacije!

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je velika čast i zadovoljstvo što Skupština grada ima promociju knjige "Ispit kod profesora Miloša N. Đurića" Milovana Vitezovića jer nas je on upoznao sa mnogim važnim ličnostima naše istorije 

- Sada sa profesorom Milošom Đurićem, a preko njegovih dela upoznali smo se i sa Dimitrijem Tucovićem, Vukom Karadžićem, Filipom Filipovićem, kraljem Petrom, Milošem Obrenovićem. Na ovaj način pokazujemo da je Skupština grada otvorena za ovako važna kapitalna dela kao što je priča o Milošu Đuriću - istakao je Vesić.

On je dodao da je Miloš Đurić značajan za našu kulturu i naše društvo, a između ostalog postao je poznat po držanju za vreme okupacije, kada je bio pozvan da potpiše Proglas srpskom narodu zbog čega je završio u logoru na Banjici. 

- Njegova čuvena rečenica nalazi se u ovoj knjizi kada on sreće profesora sa Muzičke akademije koji ga nagovara da potpiše proglas, a on mu odgovara "tebi je lako ti sviraš u diple, a ja predajem etiku ovom narodu - rekao je gradski menadžer.

Vesić je ovom prilikom rekao da mu se najviše svidela pesma "Aleksandrija" u kojoj se kaže da je bila čuvena po svetioniku i biblioteci, a kada je biblioteka izgorela ugasio se i svetionik. 

Kako je naglasio, čitajući ovu knjigu mladi mogu upoznati ko je bio Miloš Đurić, ali i naučiti malo o osnovama etike što nije manje važno.

Autor knjige Milovan Vitezović istakao je da se nada da će čitaocima biti najprijemčivija etička poruka ove knjige, kakva je i bila ličnost profesora Miloša Đurića.

- Knjiga je pisana pedestak godina, to je moj razgovor sa antikom, a antiku sam spoznavao zahvaljujući delu profesora Đurića. On je svoje izjave za vreme rata platio i Banjicom - istakao je Vitezović.

Ovim izdavačkim poduhvatom u godini jubileja - 60 godina postojanja, Zavod za udžbenike u saradnji sa autorom obeležava 125. godišnjicu rođenja i 50. godišnjicu smrti profesora i akademika Miloša N. Đurića.

O knjizi su govorili Dragoljub Kojčić, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike, i profesor dr Žarko Trebješanin, a stihove iz knjige je govorio dramski umetnik Gojko Šantić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set