• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beoinfo

31.01.2018

17:33

FEST OBARA REKORDE: Grad za 46. Međunarodni filmski festival izdvojio čak 30 miliona dinara!

Beograd

FEST OBARA REKORDE: Grad za 46. Međunarodni filmski festival izdvojio čak 30 miliona dinara!

Podeli vest

Ovogodišnji 46. Međunarodni filmski festival - Fest, koji će se od 23. februara do 4. marta održati u Beogradu, već obara rekorde 

Grad Beograd je za Fest izdvojio rekordnih 30 miliona dinara, potvrdila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić. Ona je saopštila i da je ove godine povećan broj sala u kojima će publika moći da vidi 16 odabranih filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske

Ivona Jevtić je naglasila da se radi o jednoj od najvažnijih manifestacija od značaja za Grad Beograd, koja intrigira ne samo znalce ove umetnosti već i građane, ljude iz regiona koji dolaze. Pored toga, u naš grad dolaze i stranci, kao i mnoge poznate i priznate ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

- Kao predsednik Odbora Festa, mogu da tvrdim da ćemo ove godine imati možda i najuspešniji festival. Očekuje nas 116 premijera, bogat program u sedam bioskopskih dvorana. Tradicionalno u Sava centru, u Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Domu kulture "Vlada Divljan", bioskopu "Fontana", Jugoslovenskoj kinoteci i prvi put ove godine u rakovičkom bioskopu "Cine Grand". Ideja je bila da i ljudi koji ne žive u centru grada mogu da uživaju u filmu i pogledaju najnovija filmska ostvarenja - istakla je Ivona Jevtić.

Gradska sekretarka za kulturu  je najavila da će nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti poneti mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a "Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen reditelju Karenu Šahnazarovu. Jevtićeva je istakla da će tokom festivalskih dana Beograd biti prestonica filma i dodala da se cena karata kreće od 200 do 400 dinara, osim za otvaranje Festa, kada će cena biti 500 dinara.

Beoinfo/Fest

Čest da 23. februara u 19.00 u Sava centru otvori 46. Fest dobio je jedan od najzapaženijih filmova protekle godine "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", reditelja i scenariste Martina Mekdone.

Ovo ostvarenje nezaustavljivo grabi ka Oskarima sa čak sedam nominacija, a sudeći po kritikama i osvojenim statuetama, velike su šanse da će poneti nagradu Akademije u najprestižnijoj kategoriji - za najbolji film. Film je nominovan za Oskara i za najbolji scenario, montažu, muziku, glavnu žensku ulogu, sporednu mušku ulogu (dve nominacije). Na nedavnoj dodeli nagrada Zlatni globus, trijumfovao je u četiri kategorije - najbolji film, scenario, glavna ženska uloga i sporedna muška uloga, a na festivalu u Veneciji, gde je premijerno prikazan, nagrađen je za najbolji scenario.

U centru radnje je ogorčena žena, čija je ćerka ubijena pre nekoliko meseci, a počinilac i dalje nije pronađen. Frustrirana zbog nedovoljne angažovanosti lokalne policije ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke i iznajmi tri bilborda na obodu grada na kojima ispisuje parole, izazivajući nesposobnu vlast. Mekdona je inspiraciju za film dobio pre dvadeset godina, kada je jednom prilikom ugledao bilborde pokraj puta koji su javnost podsećali na nerešen zločin.

U glavnoj ulozi je dobitnica Oskara, Frensis Mekdormand, a predviđa se da će joj lik Mildred, koji je pisan sa njom na umu, doneti još jednu zlatnu statuetu. Vudi Harelson tumači šefa policije, a Sem Rokvel našao se u ulozi nasilnog pozornika, i obojica su nominovani za Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, izdvojio je neke od naslova koje ne treba propustiti poput "Skrivena ljubav" Luke Gvadanjina, "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Zaista nikad nisi bio ovde" Lin Remzi, "Jupiterov mesec" Kornela Mundruca, "Oproštaj" Rolana Džofija, "Legenda o konkubini" Cena Kajgea. Neki naslovi će tek biti otkriveni i dobiti kultni status, poput filma "Vernost" Mihaela Roskama, a neke filmove će beogradska publika imati prilike da vidi medu prvima u svetu, poput filma "Eva" Benoa Žakoa i "Lice" Malgoržate Šumovske, koji dolaze pravo sa Berlinala, a ovaj potonji i zatvara 46. Fest.

U glavnom takmičarskom programu očekuje nas 16 filmova iz svih krajeva sveta, a Pantelić je istakao i film "Niko 1988" Suzane Nikjareli koji se istakao u prošloj godini, ali nažalost nije prepoznat koliko zaslužuje. Treba obratiti pažnju i na libanski film "Uvreda"Zijada Dueirija, čiji je kvalitet prepoznala i Američka filmska akademija nominujući ga za Oskara.

Umetnički direktor napomenuo je da ove godine selekciju Srpski film čini samo pet ostvarenja, što je rezultat odluke da samo premijerni filmovi uđu u konkurenciju.

Mladen Đorđević, selektor programa "Granice", "Thrills&Kills" i "Microwave", osvrnuo se na program "Granice" koji se održava već četvrtu godinu za redom. Radi se o arthaus filmovima koji pomeraju i preispituju granice i socijalne, političke i religiozne tabue. Đorđević je skrenuo pažnju na film "Divlji dečaci" Bertrana Mandikoa. 

Beoinfo/Fest

Od prošle godine se ravnopravno sa igranim filmovima takmiče i dokumentarni, a jedno od istaknutih ostvarenja je "Hitlerov Holivud", koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme nacista. U programu "Thrills&Kills" nalaze se žanrovski filmovi koji donose triler, akciju i saspens, a u programu "Microwave" očekuju nas sveža mikrobudžetna ostvarenja.

Telekom Srbija već deset godina je sponzor Festa.

Na 46. Festu Srbiju će predstavljati i tri koprodukcije. Švedsko-srpski film "Čelične ratnice" režirala je Jelena Mila, koja tumači i jednu od glavnih uloga. Pored nje igraju i Koni Vakare i Henrik Evers. Crnogorsko-srpski film "Iskra" režirao je Gojko Brkuljan. Glavne uloge tumače: Mirko Vlahović, Mladen Nelević, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Dragan Racić, Mišo Obradović i Irina Dragojević. Tu je poljsko-rusko-srpski film "Dovlatov" u režiji Alekseja Germana. Glavne uloge igraju Milan Marić, Danila Kozlovski i Artur Beščastni.

Tri koprodukcije




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set