• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

07.02.2018

16:02

BEZ SAOBRAĆAJNIH KOLAPSA Mladenović: Veliki infrastrukturni projekti eliminišu gužve u gradu!

Beograd

BEZ SAOBRAĆAJNIH KOLAPSA Mladenović: Veliki infrastrukturni projekti eliminišu gužve u gradu!

Podeli vest

Na mestu Starog savskog mosta potrebno je izgraditi novi, sa još po dve trake i sa pešačkim stazama, čime će Beograd nastaviti da se razvija i u saobraćajnom i u urbanističkom  smislu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gostujući na Studiju B 

- Stari tramvajski most napravljen je kada su Nemci okupirali Beograd i to je vojni most kakve su nacisti postavljali po Evropi kako bi premostili reke. To je metalni most koji ne ispunjava sve standarde jer imamo pristupne saobraćajnice koje mnogo više saobraćaja dovode do mosta nego što on sam može da propusti. Njega tehnički nije moguće proširiti i zato je najbolje rešenje gradnja novog mosta sa četiri trake, tramvajskim šinama i pešačkim stazama. Taj most se uliva u dva velika saobraćajna toka sa obe strane i mnogo bi doprineo protočnosti saobraćaja. Sa tunelom koji je u planu, ukupno bi trebalo da bude smanjen saobraćaj u centru za najmanje 14 odsto. Postojeći most neće biti srušen, već premešten na drugu lokaciju, kao pešačka veza sa Lidom ili Adom Međicom, što će zavisiti od stručnih analiza. Novi most će, takođe, biti deset puta jeftiniji od Mosta na Adi. CIP je dobio projekat, javna nabavka je završena i u narednih 300 dana biće urađena tehnička dokumentacija novog mosta - kazao je Mladenović.

On je podsetio da se u najskorije vreme očekuje i otvaranje tendera za Bulevar patrijarha Pavla. 

- To je važan projekat jer se sada spuštanjem sa Mosta na Adi ulazi praktično u Topčiderski park. Saobraćajnica bi zapravo trebalo da ide u tunel ispod Topčiderskog brda i izađe na Autokomandu. Tako bismo rasteretili čepove koji se stvaraju u saobraćajnim špicevima kod Miloševog konaka. Završili smo Bulevar heroja sa Košara, sada smo nadomak izvođača radova za postavljanje šina na Mostu na Adi - kazao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika kazao je da je u toku i izrada detaljnog plana za prostor na Novom Beogradu, preko puta Beograda na vodi. 

- Tu će biti moderno naselje sa višespratnicama, a što se tice Starog sajmišta, donesen je novi zakon, tu će biti postavljen memorijal o Holokaustu i stradanjima tokom Drugog svetskog rata. Plan bi trebalo da bude pred odbornicima tokom ove godine i tako će i taj prostor biti isplaniran i realizovan onako kako i zaslužuje - kazao je Mladenović.

Govoreći o pešačkim zonama, Mladenović je podsetio da su završeni Obilićev i Kosančićev venac, kao i da će Vasina ulica biti pretvorena u prostor za pešake. 

- Imaćemo zonu od Studentskog trga do Kosančićevog venca, sve do Savske promenade. Sa pasarelom koja će ići od Kalemegdana, moći ćete da se spustite do Beograda na vodi i Ade Ciganlije, a podsetiću da do skoro to niste mogli da učinite ni biciklom. Uspeli smo da Beogradu damo novi izgled i novi duh, što pokazuje i dolazak skoro milion stranih turista sa više od dva miliona noćenja - rekao je zamenik gradonačelnika.

Mladenović je istakao da gradska vlast otvara mnoge poslove koji imaju za cilj proširenje kanalizacione mreže, među kojima su oni u Batajnici, Međulužju kod Mladenovca, naselju Braće Marić u Krnjači i drugim mestima. 

- Doneli smo desetogodišnji plan, projekti su u toku, gradiće se fabrike za preradu otpadnih voda, potpisan je memorandum sa kineskim partnerom za centralni kanalizacioni sistem u Velikom Selu, tu su banatski, batajnički i ostružnički sistemi. Imamo i posebne projekte za postrojenja u Obrenovcu, Lazarevcu, delu Grocke, Sopota i Barajeva. To su ogromna sredstva, ali kad imate ovakav investicioni ciklus kakav ima Beograd sada, vi možete da investirate i radite na infrastrukturnim projektima koji su od izuzetne važnosti za glavni grad i njegove stanovnike - kazao je Andreja Mladenović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set