• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

08.02.2018

15:52

DA SE RADI GRADI PO TVOM Gradonačelnik objavio rezultate prvog kruga glasanja!

Beograd

DA SE RADI GRADI PO TVOM Gradonačelnik objavio rezultate prvog kruga glasanja!

Podeli vest

Gradonačelnik Siniša Mali predstavio je u Starom dvoru rezultate projekta "Da se radi i gradi po tvom". Predstavljanju rezultata prvog kruga glasanja prisustvovali su glavni gradski urbanista Milutin Folić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš i predsednici gradskih opština.

Siniša Mali je podsetio da je projekat počeo pre dva meseca s ciljem da se pruži prilika građanima da kažu šta žele da promene u svom komšiluku, na teritoriji svoje opštine ili u gradu.

- Za samo dva meseca od građana smo dobili više od 22.000 predloga, što pokazuje da smo uspeli da ih aktiviramo da se njihove ideje čuju. U narednom periodu predstoji glasanje za najbolje projekte, koji će nakon toga biti primenjeni. Ova praksa biće nastavljena i narednih godina, a izdvajaćemo i više novca - rekao je Mali i podsetio da je grad sada izdvojio 200 miliona dinara, a svaka opština još po deset miliona. 

Gradonačelnik je naročito pohvalio žitelje Palilule jer je sa te opštine stiglo čak 4.000 predloga. Ipak, po pet projekata izdvojeno je sa teritorije svake opštine i posredstvom aplikacije "Beograđani" od danas može da se glasa za neke od njih, kao i za projekte vezane za Grad Beograd.

Siniša Mali je napomenuo da dve opštine nisu učestvovale u ovom projektu - Stari grad, koji nije želeo da učestvuje, i Novi Beograd, odakle je stiglo stotinak predloga, ali opština ne želi da izdvoji novac. Potonji predlozi su uvršteni, za njih će glasati građani Beograda, a za njih će Grad Beograd izdvojiti sredstva, istakao je gradonačelnik. 

- Na teritoriji Beograda istaklo se pet projekata i to su izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava sa 728 glasova, izgradnja i obnova što većeg broja igrališta za decu, kao i više zelenih površina sa 607 glasova, bolji, kvalitetniji i efikasniji javni prevoz sa 484 glasa, čišćenje kanala na levoj obali Dunava i na kraju obnova bolnica i domova zdravlja - rekao je Mali.

Govoreći o rezultatima glasanja po opštinama, Siniša Mali istakao je da je na teritoriji opštine Savski venac najviše glasova dobio predlog za parking u Ulici Sime Lozanića 1 na Dedinju, potom park za kućne ljubimce u Omladinskoj, igralište za decu između Ortopedske klinike i kasarne "Vasa Čarapić", trim i tartar-staza u Hajd parku i Česma u parku u Ljutice Bogdana 5.

Stanovnici Vračara najviše su tražili više parkova i zelenila, potom uređenje prostora oko Kalenić pijace, više kanti i kontejnera za smeće, obnovu fasade i veću kontrolu vlasnika pasa.

Na Starom gradu najviše je zahteva za uređenjem fasada, pa slede parking mesta, asfaltiranje ulica, staze za bicikliste i parkovi za decu.

Na Zvezdari su građani najviše glasali za asfaltiranje i saniranje rupa na kolovozu, izgradnju parka u Vojvode Vlahovića, kanalizacione mreže u Posavskoj ulici, više parkova i kanti za smeće.

Voždovčani na prvo mesto stavljaju potrebu za više parkova, na drugom mestu je izgradnja terena za košarku u Jajincima, a slede igralište za decu u istom naselju, sređivanje parka "Šumice", kao i izgradnja parka u Vojvode Vlahovića. Stanovnici Barajeva najviše su glasali za park u naselju Gaj, za teretanu na otvorenom u istom naselju, park u centru, više kanti i kontejnera i izgradnju košarkaškog terena u centru Barajeva.

U Zemunu je na prvom mestu želja za više zelenila, slede igralište u Milana Uzelca i Alaskoj, rekonstrukcija fasada u centru opštine, dom zdravlja u Ugrinovcima i sređivanje stepeništa na Gardošu. Čukaričani su na prvo mesto stavili popravku parkinga u Stjepana Stupanca u Železniku, potom atletsku i biciklisticku stazu u OŠ "Aca Milosavljević", popravku bišeg zadružnog doma u Železniku i park za decu u naselju Rucka i u Sremčici.

U Rakovici je na prvom mestu rekonstrukcija stepeništa u Pilota Mihajla Petrovića, sledi uređenje prostora u Petra Jovanovića, betonska staza u Oplenačkoj, renoviranje dečjeg vrtica u Nikole Marakovića i šetačka staza u Luke Vojvodića.

Asfaltiranje Ulice livadice u Grockoj je na prvom mestu, potom ulice u centru Kaluđerice, uređenje trotoara u Bulevaru revolucije i uređenje groblja sa kapelom u Umčarima.

Na Novom Beogradu najviše glasova građani su dali za predlog izgradnje atletske staze u OŠ "Jovan Sterija Popović", za parkove u Bloku 63, table sa nazivima blokova, uređenje dečjeg igrališta u Bloku 33 i više parkova i zelenila.

Na Paliluli vodi predlog za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, sledi čišćenje kanala, izgradnja parka na mestu Doma kulture u Slancima, više parkova i izgradnja igrališta.

U Sopotu je najviše zahteva za izgradnju centralnog trga, asfaltiranje lokalnih puteva, kanalizacije, novog parka i staze za šetnju na Kosmaju. Surčinci su glasali za zajednički park u Bojčinskoj šumi, opremanje vrtića, izgradnju teretane na otvorenom, asfaltiranje ulica i uređenje centra Surčina.

Beograd.rs

Najveći broj glasova u Mladenovcu dobili su predlozi za fiskulturnu salu u OŠ "Bora Lazić", parking garažu kod pijace, uređenje same pijace, proširenje kapaciteta azila za pse i asfaltiranje ulica. U Obrenovcu su građani najviše glasali za izgradnju prirodnjačkog doma u parku Arboretum, novi dom zdravlja, čišćenje kanala u naselju Braće Jugovića, izgradnju trotoara i nabavku kanti za smeće u naselju Draževac.

U Lazarevcu građani traže asfaltiranje ulica, potom završetak izgradnje gradskog parka, više zelenila, dečjih vrtića i rešavanje problema parkiranja.

Gradonačelnik je istakao da će za dve nedelje biti napravljen novi presek stanja kada će se završiti drugi krug glasanja i proglasiti pobednici.

- Svi projekti koji su danas pokazani su zapravo pobedili, jer nam daju smernicu i bez obzira na to koji od njih pobedi, ni ostali neće biti zanemareni, već ćemo ih rešavati u narednom periodu zajedno sa opštinama. Prvi put zajedno sa građanima menjamo neke stvari, slušamo njihove predloge i nastojimo da napravimo bolji i lepši Beograd. U ime Grada Beograda želim i da se izvinim jer u prve dve godine mandata morali smo da stabilizujemo naše javne finansije i vratimo što više dugova. Sada na računu grada imamo 14 milijardi dinara i želimo da zajedno sa sugrađanima gradimo transparentniju javnu upravu. Ovo je važan projekat i za predsednike opština i zajednički ćemo raditi na tim projektima da bi sledeće godine izdvojili još više novca - istakao je Mali.

Govoreći o velikim projektima za koje su građani glasali, poput metroa, čija vrednost prevazilazi predviđenu sumu, Siniša Mali je rekao da se radi o strateškom projektu, čija će gradnja svakako početi 2020. godine i koji će zajedno sa Bg vozom povezati ceo grad u jednu celinu i rešiti saobraćajne probleme grada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set