• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

08.02.2018

15:57

SAOBRAĆAJ BEZ KOLAPSA Mali: Dve linije metroa i četiri linije BG voza povezaće ceo grad!

Beograd

SAOBRAĆAJ BEZ KOLAPSA Mali: Dve linije metroa i četiri linije BG voza povezaće ceo grad!

Podeli vest

U drugoj polovini 2020. godine počećemo da gradimo metro i na taj način ispuniti višedecenijski san Beograđana. Posle toga Beograd neće više biti jedini milionski grad u Evropi bez metroa, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gostujući na Televiziji Hepi

Prema njegovim rečima, sa dve linije metroa i četiri linije BG voza čitav grad će biti povezan, saobraćaj će se ubrzati i na taj način rešiti saobraćajne gužve. 

- Linije metroa ubrzano razvijaju delove grada koji imaju veliki potencijal za izgradnju stambenih i poslovnih jedinica. Trenutno se radi prifizibiliti studija koja bi trebalo da bude završena do septembra, a radi je francuska kompanija "Ežis". Fizibiliti studija bi trebalo da se radi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a nakon toga bi usledio odabir izvođača radova i početak izgradnje - rekao je Mali. 

On je naglasio da će se posle završetka izgradnje prve linije odmah pristupiti gradnji druge. 

- Urađena je analiza saobraćaja i javnog prevoza, kao i projektovanja trenda razvoja grada Beograda do 2033. godine. Definisan je "smart plan", odnosno Saobraćajni master plan Grada Beograda gde se vidi da je najveće opterećenje iz pravca juga ka severu. Najveća koncentracija automobila i vozila javnog prevoza je na Sajmu. Izgradnjom metroa bi se centar grada rasteretio za količinu vozila koja u Beograd stiže iz pravca juga, odnosno iz Obrenovca, sa Ibarske magistrale, iz Železnika i Sremčice - dodao je Mali. 

On je rekao da kao što je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastajući se sa bivšim gradonačelnikom Njujorka Rudijem Đulijanijem imao viziju o Beogradu na vodi, tako je sada sa vizijom za metro. 

- Nigde u svetu se metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora. U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se "otvaraju" za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi. Metro je pokretački projekat koji razvija delove grada koji do tog trenutka nisu bili razvijeni, a koncipiran je tako da pokriva najopterećeniji saobraćajni pravac u gradu. Svi koji dolaze iz pravca Banovog brda, Čukarice, sa Ibarske magistrale, prolaze pored Sajma, pored Beograda na vodi i centra grada, sve do Pančevačkog mosta i Mirijeva. Potom krećemo sa izgradnjom druge linije, od Ustaničke preko Savskog mosta do Zemuna - istakao je Mali. 

Kako je naveo, do aprila će biti završena izgradnja linije BG voza ka Resniku i uz novu, koja će se graditi do Aerodroma "Nikola Tesla", i dve linije metroa, čitav grad će biti pokriven. 

Gradonačelnik je podsetio da je na međunarodnom konkursu za budući izgled novog mosta preko Save, na mestu starog tramvajskog mosta, pobedilo rešenje domaćeg projektanta CIP, zbog čega je naročito izrazio zadovoljstvo. Ovaj most će imati po četiri trake u oba smera za automobile i trake za metro, odnosno tramvaj, kao i pešačke i staze za bicikliste.

- Postojeći most će biti sačuvan i povezivaće Adu Ciganliju sa Novim Beogradom ili Veliko ratno ostrvo sa Zemunskim kejom, ali o tome će konačnu odluku doneti građani Beograda - objasnio je Mali, dodajući da je kapacitet tog mosta nedovoljan za saobraćaj.

Ova novina, naglasio je Mali, samo je jedan segment progresa koji je planiran za budućnost Beograda, a pravi sud o svemu što se radi u glavnom gradu daju zadovoljni Beograđani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bob

pre 6 godina

Moze li mi neko objasniti smisao reci prifizibiliti studija.Zivim u Kanadi vec 25g pa mi se cini da sam pomalo zaboravio svoj maternji jezik! Pozdrva svima iz hladnog Toronta!

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set