• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2018

19:14

VESIĆ: Kroz projekat "Beogradska praksa" prošlo 1.800 studenata!

Beograd

VESIĆ: Kroz projekat "Beogradska praksa" prošlo 1.800 studenata!

Podeli vest

Nacionalni model studentske prakse čiji je cilj da mladi steknu praktična znanja i iskustva i budu obučeni za tržište rada predstavljen je danas studentima na Pravnom fakultetu u Beogradu. 

Reč je o Nacionalnom modelu studentske prakse ''''Moj grad - moj izbor - moja karijera'''', koji je, prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, nastao na osnovu BG prakse koju Grad Beograd sprovodi već osam godina u saradnji sa Centrom za karijere Univerziteta u Beogradu.

Kroz tu praksu, precizirao je Vesić, do sada je prošlo 1.800 studenata sa 26 fakulteta i oko 250 mentora.

- Praksa podrazumeva da se studenti uključuju u rad Skupštine grada Beograda - sekretarijata, javnih preduzeća...u zavisnosti od toga koji fakultet studiraju-pojasnio je Vesić.

Gradski menadžer je dodao da, osim što stiču iskustvo, studenti kroz BG praksu dobijaju i zaradu budući da se praksa plaća.

- Desetak studenata je nakon prakse ostalo kod nas da radi, ali problem sa BG praksom je što moramo da stvorimo uslove da više studenata nakon prakse ostanu da rade u Skupštini grada Beograda. U Gradu trenutno imamo nedostatak kadrova, pogotovo mladih, jer je administracija sve starija i zaista je neophodno da uključimo što više mladih- naveo je Vesić.

Beograd.rs

Podsetivši da je doneta zabrana o zapošljavanju u javnom sektoru, rekao je da je Grad Beograd već pokrenuo razgovore sa vladom o tome da se naprave posebne kvote za studente koji završe praksu kako bi mogli da se zaposle u lokalnoj samoupravi.

- Očekujem da ćemo već od sledece godine imati kvotu za zapošljavanje određenog broja studenata kako bi najbolji među njima, koji budu prošli praksu, mogli da ostanu u Skupštini grada i dobiju posao, jer onda ta praksa ima smisla - istakao je Vesić.

On je studentima govorio i o nezaposlenosti u Beogradu navodeći da je u poslednje četiri godine broj nezaposlenih smanjen sa 108.000 na 87.000. 

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Džamić rekao je da se resorno ministarstvo zalaže da praksa bude obavezna za sve studente u Srbiji.

Kad smo razmišljali o tome kako je najbolje napraviti Nacionalni model studentske prakse, uzor nam je bio primer saradnje lokalne samouprave i univerziteta u Srbiji i zaista moram da kažem da je BG praksa najbolji model takve saradnje koji postoji u Srbiji- naveo je Džamić.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović istakao je da postoji nekoliko ozbiljnih projekata koji podrazumevaju praksu i volontiranje studenata. 

Dve paralelne inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grada Beograda govore koliko je prepoznata potreba da se najbolji studenti što pre uključe u praksu- rekao je on i dodao da pod tim misli na projekte "Nacionalni model studentske prakse" i "Beogradska praksa".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set