• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

22.02.2018

15:22

KORISNO UDRUŽIVANJE Mladenović: Saradnja gradova presudna u smanjivanju rizika od nepogoda!

Beograd

KORISNO UDRUŽIVANJE Mladenović: Saradnja gradova presudna u smanjivanju rizika od nepogoda!

Podeli vest

Potpisivanje Protokola o saradnji gradova i opština duž sliva Velike Morave i sliva gornjeg Dunava doprineće organizovanijem povezivanju lokalnih samouprava na smanjivanju rizika od elementarnih nepogoda, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović

On je, obraćajući se danas u Starom dvoru na svečanom sastanku povodom godišnjice potpisivanja Protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare, istakao da je ovo samo nastavak saradnje i signal da je ona potrebna kako bi se lokalne samouprave organizovale jer su one prve na udaru.

- Posle 2014. godine i velikih poplava koje su zahvatile celu našu zemlju, a posebno neke beogradske opštine, poput Obrenovca, puno toga smo uradili da u prevenciji i sprečavanju posledica budemo što spremniji. Usvojili smo nekoliko važnih dokumenata - od procene ugroženosti, plana zaštite i spasavanja, a u toku je priprema veoma važnih projekata. Prvi projekat tiče se rane najave uzbunjivanja i trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. Koliko je to važno govori podatak da danas imamo 117 lokacija na kojima je postavljen sistem za uzbunjivanje, a studijom akustičnosti predviđeno je da ih bude 317 - rekao je Mladenović.

On je dodao da Grad Beograd nije stao na tome i da se radi na projektu situacionog centra, kao i na projektu vezanom za ranu najavu poplava na vodotocima drugog reda. 

Mladenović je posebno naglasio podršku Sektora za vanredne situacije MUP-a, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština,  ali i međunarodne institucije kao što je UNDP u Srbiji. 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u Predrag Marić podržali su takav način udruživanja i poručili da je, zahvaljujući raznim aktivnostima na tom polju, Srbija sada mnogo spremnija da se izbori sa vanrednim situacijama u odnosu na 2014. godinu, kada su nas zadesile velike poplave.

Ružić je rekao da je današnjim potpisivanjem pomenutih protokola otvorena nova stranica održivog razvoja Srbije i poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

Marić je kazao da posle dugo godina Sektor za vanredne situacije nije više sam u toj priči i da MUP podržava inicijativu udruživanja opština.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović rekla je da očekuje da se međuopštinskom saradnjom obezbede bolje usluge građanima i privredi i podsetila da je prošle godine 25 opština zaključilo protokole o saradnji i da ove godine treba napraviti i institucionalni okvir.

Beograd.rs

Protokol su potpisali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Stalna konferencija gradova i opština, UNDP i Grad Beograd.

Protokole o saradnji potpisali su gradonačelnici i predstavnici 12 opština i gradova duž sliva Zapadne Morave - Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca.

Protokole o saradnji su potpisali i predstavnici 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava - Banatski vodotoci: Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set